The Book Guide – Νέες κυκλοφορίες που αξίζει να διαβάσεις
Ο απόλυτος οδηγός βιβλίων που δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη σου.
Η parallaxi παρουσιάζει προτάσεις βιβλίων που δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη σου.
ΤΟ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ- University Studio Press
Το νέο σύγγραμμα του ομότιμου καθηγητή Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., Νίκου Καλογήρου, παρουσιάζει την αρχιτεκτονική και πολεοδομική διαδρομή του εμβληματικού άξονα της Αριστοτέλους, που συνιστά το χαρακτηριστικότερο αστικό τοπίο της ανοικοδομημένης Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917. Στο βιβλίο εξετάζονται οι ρόλοι των πρωταγωνιστών με έμφαση στους Γάλλους Ερνέστ Εμπράρ και Ζοζέφ Πλεϊμπέρ, αλλά και η συμβολή των Ελλήνων τεχνικών στις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές επιλογές του ανασχεδιασμού. Ο Κώστας Κιτσίκης επηρέασε γενικότερα την εξέλιξη της σύγχρονης πόλης, ενώ η προσέγγιση του Αριστοτέλη Ζάχου εξελίχθηκε προς ένα άρτιο “νεοβυζαντινό” αρχιτεκτονικό ιδίωμα με βάση τις εμπειρίες του στη Θεσσαλονίκη. Συνδυάζοντας την ιστορική και κοινωνική έρευνα, το έργο παρουσιάζει τον άξονα της Αριστοτέλους και παράλληλα επιχειρεί την κριτική αποτίμηση του εκλεκτικού τοπικισμού της “νεοζυβαντινής” αρχιτεκτονικής της πόλης. Στο περιεχόμενο του βιβλίου στηρίχθηκε η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2021 με τίτλο “Η Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών-Ο Γνωστός Άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη”.
ΤΑ “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΖΙΖΑΝΙΑ” ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ- University Studio Press
Με το σύγγραμμα αυτό ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Δημήτρης Μαυροσκούφης, εξετάζει την πορεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου από τον Μεσοπόλεμο μέχρι και μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Οι στάσεις, οι συμπεριφορές, η δράση και η αντίδραση των ανθρώπων του πανεπιστημίου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκονται στο επίκεντρο, αναδεικνύοντας ότι ο θρυλούμενος προοδευτικός χαρακτήρας του Α.Π.Θ. δεν ανταποκρινόταν απολύτως στα πράγματα. Το βιβλίο στηρίζεται σε πρωτογενές και δευτερογενές υλικό έρευνας και καταδεικνύει ότι ο αντικομμουνισμός, ως επίσημη πανεπιστημιακή ιδεολογία και πρακτική, ήταν κυρίαρχος ήδη από την εποχή του Μεσοπολέμου και αφορούσε τόσο τη δράση των φοιτητών, όσο και την στάση των καθηγητών. Η ιδεολογία αυτή αποτέλεσε αργότερα, τον κορμό της νέας κρατικής ιδεολογίας, της εθνικοφροσύνης, που στο πανεπιστήμιο πήρε τη μορφή του μακαρθισμού. Το βιβλίο παραδίδεται ως οφειλόμενος φόρος τιμής και μνημονική παρακαταθήκη σε όσους και όσες αγωνίστηκαν κάνοντας το χρέος τους σε δίσεκτα χρόνια και παρέμειναν λησμονημένοι και αδικημένοι, γιατί ήταν “προοδευτικά ζιζάνια”.
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ – Κοινωνιολογικές καταγραφές στην Ελλάδα της ύστερης μεταπολίτευσης – ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – Επίκεντρο
Λίγους μήνες μετά την πρώτη έκδοση, το βιβλίο του καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Παναγή Παναγιωτόπουλου, προχωρά σε δεύτερη έκδοση. Το έργο συνοψίζει τις ερευνητικές αναζητήσεις του συγγραφέα, γύρω από την κοινωνική γεωμετρία της μεταπολεμικής και μεταπολιτευτικής Ελλάδας και τις εκσυγχρονιστικές της δυναμικές. Προσπαθεί να συγκροτήσει τα γνωστικά πεδία μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να συλλάβει τη σύσταση της μεσαίας τάξης, να την διακρίνει από άλλες κοινωνικές συσπειρώσεις, να κατανοήσει την ιστορική της διαδρομή και να τεκμηριώσει τη σημερινή βαθιά κρίση της. Θεμελιώδης αρχή αυτής της διερεύνησης είναι ότι η μελέτη μιας πλουραλιστικής και ιδρυτικά ρευστής κοινωνικής κατηγορίας, όπως είναι η ελληνική μεσαία τάξη, εκτός από εισοδηματικές, οικονομικές, ταξικές προσεγγίσεις απαιτεί και συμπεριφορικές, πολιτισμικές και θεσμικές ερευνητικές ιχνηλατήσεις. Κι όπως έγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος “τώρα πια η ελληνική βιβλιογραφία διαθέτει το magnum opus σχετικά με τη μεσαία τάξη, τις όψεις, τις εκδοχές, τις εκφορές, τις αντιφάσεις, τις διαστρωματώσεις, τις αισθητικές ταυτότητες, τους φόβους και τις προσδοκίες της”.
ΕΘΝΙΚΟΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Σημειώσεις για τον λαϊκισμό των διανοούμενων και τη νεοελληνική ταυτότητα στον 20ο αιώνα – ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ – Επίκεντρο
Πού πρέπει να αναζητήσουμε τις διανοητικές και αξιακές ρίζες του πολιτικού εθνικολαϊκισμού που περιοδικά επανέρχεται στην επικαιρότητα; Άραγε, υπάρχει μία αφετηρία, μία απαρχή την οποία μπορούμε να θεωρήσουμε ως το εναρκτήριο λάκτισμα της κυριαρχίας αυτού του φαινομένου; Στον τόμο αυτό ο Ανδρέας Πανταζόπουλος «δείχνει» το πολιτισμικό κίνημα του δημοτικισμού, αλλά και την λεγόμενη «γενιά του ’30» ως βασικούς πολιτισμικούς επεξεργαστές και φορείς ενός διανοητικού και πολιτισμικού εθνικολαϊκού πνεύματος που επιτρέπει στους πολιτικούς διαχειριστές του φαινομένου να αρδεύουν από αυτό και να νομιμοποιούνται μέσω αυτού. Ο συγγραφέας αναζητά, εντοπίζει και αναδεικνύει γνωστά και άγνωστα κείμενα των Γ. Ψυχάρη, Κ. Παλαμά, Αλ. Παπαδιαμάντη, Π. Γιαννόπουλου, Ι. Δραγούμη, Γ. Θεοτοκά, Γ. Σεφέρη, Οδ. Ελύτη και Γ. Ρίτσου, που έχουν επίκεντρό τους τον «λαό» και την «εθνική» του ταυτότητα, ανατέμνοντας την πολιτισμική εθνικολαϊκή συνθήκη που αυτοί εγκαθιδρύουν και η οποία βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτισμική και πολιτική νεωτερικότητα.
Η ΑΝΘΡΩΠΩΔΙΑ – Μια ατελής χιλιετία. Βιβλία 3ο και 9ο – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ – ΙΑΝΟΣ
Η συνέχεια της δεκάτομης “Ανθρωπωδίας”, δίνεται με το 3ο και το 9ο βιβλίο, ενώ ήδη κυκλοφορούν το 1ο, το 5ο και το 7ο. Πρόκειται για ένα έργο ζωής που ξεκίνησε να γράφεται πριν από 45 χρόνια από τον πολυγραφότατο, Δημήτρη Δημητριάδη, βιβλία του οποίου έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί σε σκηνές του εξωτερικού. Με μοναδικό ύφος, ολοζώντανες θεατρικές εικόνες, αναφορές σε παγκόσμια κείμενα, γλώσσα πυκνή και εύληπτη, με λαχανιάσματα, κρεσέντο, πτώσεις, μεταπτώσεις, αντιφάσεις, λάθη, παραλείψεις και επαναλήψεις, αναπτύσσεται η “Ανθρωπωδία” στο 3ο και 9ο βιβλίο της. Μια ανθρώπινη τραγωδία -η τραγωδία του ανθρώπινου γένους;- ξεδιπλώνεται δημιουργώντας εσαεί μια “Ατελή χιλιετία”. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας, “η Ανθρωπωδία συνιστά το εντελώς αντίθετο του εντελούς έργου. Έτσι, το κάθε βιβλίο της, που κρατά ο εκάστοτε αναγνώστης στα χέρια του, είναι αυτό το όσο και στο όσο κατόρθωσε να φτάσει ο συγγραφέας του, πάντα ένα μη όλον, ένα εν μέρει, ένα το κατά δύναμιν”.
I REMEMBER…ΘΥΜΑΜΑΙ – Επιζώντες του Ολοκαυτώματος τραγουδούν σεφαραδίτικα τραγούδια – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΛΕΩΝ Α. ΝΑΡ – ΙΑΝΟΣ
Η τρίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά, ισπανοεβραϊκά) του βιβλίου/CD “Ι REMEMBER…ΘΥΜΑΜΑΙ…”, απανθίζει σημαντικές στιγμές από το μουσικό αρχείο του Αλμπέρτου Νάρ. Επιζώντες του ολοκαυτώματος τραγουδούν σεφαραδίτικα τραγούδια που ακούστηκαν για τελευταία φορά σε μέρες σκοτεινές, σε κλειστά σπίτια, σημαδεύοντας τη στερνή στιγμή του αποχωρισμού από την αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη, την ώρα της εξορίας και του θανάτου. Ο Αλμπέρτος Ναρ, ως απόγονος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, σκιαγράφησε τον οδυνηρότατο απόηχο που η ναζιστική θηριωδία άφησε στις ψυχές και στα σώματα των δικών του ανθρώπων. Φίλοι των γονιών του οι περισσότεροι, ερασιτέχνες ειρηνευτές τραγουδιών, διασώζουν μέσα από ηχητικά ντοκουμέντα μια γλώσσα, τη σεφαραδίτικη, με ελληνικές, τουρκικές, ισπανικές και ιταλικές λέξεις, διάλεκτο που έχει ως βάση της τη γλώσσα που μιλιόταν στην Καστίλη πριν από πέντε αιώνες. Ένα μέρος από το πολύτιμο αρχείο που η οικογένειά του δώρισε στο Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο Θεσσαλονίκης το 2011, δημοσιοποιείται 15 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του, σε πρόλογο του μουσικολόγου Νίκου Ορδουλίδη, ενώ την εισαγωγή έγραψε ο Λέων Α. Ναρ, ο οποίος έχει και την επιμέλεια του τόμου.
UTOPIA AVENUE – DAVID MITCHELL – METAIXMIO
Βρισκόμαστε στο 1967. Στους κύκλους των μουσικόφιλων αρχίζει να κυκλοφορεί πως στην ψυχεδελική σκηνή του Λονδίνου εμφανίστηκε μια νέα μπάντα – ένας απίθανος συνδυασμός μιας φολκ τραγουδίστριας, ενός μπλουζ μπασίστα, ενός τζαζ ντράμερ και ενός ηλεκτρικού κιθαρίστα. Άγνωστοι και εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, μαζί καταφέρνουν να κάνουν μαγικά.
Γνωρίστε τους Utopia Avenue. Αυτή είναι η ιστορία του σύντομου, φλογερού ταξιδιού μιας μοναδικής μπάντας από τα καταγώγια του Σόχο μέχρι την εμπορική επιτυχία και αποκεί στην αμερικάνικη γη της επαγγελίας. Μια ιστορία για τα όνειρα, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλικότητα, την τρέλα και τον πόνο, αλλά και για τις παγίδες της δόξας.
Καταγράφοντας μια περίοδο κατά την οποία ο νεανικός ιδεαλισμός ερχόταν σε σύγκρουση με την απαθή πραγματικότητα, το μαγευτικό αυτό μυθιστόρημα, σε μετάφραση Μαρίας Ξυλούρη, τιμά τη δύναμη που έχει η μουσική να γεφυρώνει τα χάσματα, να ορίζει μια εποχή και να συναρπάζει την ψυχή.
ΖΩΗ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΠΕΡΑ – JULIAN BAGGINI, ANTONIA MACARO – METAIXMIO
Νιώσατε ποτέ ότι η ζωή σας θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν είχε εγχειρίδιο µε οδηγίες χρήσης; Χάρη σε αυτό το πρωτότυπο λεξικό αυτοβοήθειας, θα αξιοποιήσετε τις συμβουλές των μεγάλων φιλοσόφων, για να μπορέσετε να ακολουθήσετε το δικό σας μονοπάτι και να δώσετε τις δικές σας απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα.
Από το Α ως το Ω, ανακαλύψτε τη διαχρονική σοφία που θα σας βοηθήσει να ζήσετε καλύτερα! Αγωνία: Αντί να αγωνιούμε λιγότερο, θα πρέπει να μάθουμε να αγωνιούμε µε τον σωστό τρόπο, έλεγε ο Κίρκεγκορ. Ευτυχία: Η αληθινή ευτυχία δεν βρίσκεται τόσο στη θετική διάθεση, όσο στην ικανότητα να διατηρείς πλήρως την αυτοκυριαρχία σου, σύμφωνα µε τους Στωικούς. Τύχη: Κατά τον Πλάτωνα, δεν πρέπει ν’ αρνούμαστε τον ρόλο της τύχης, αλλά ούτε και να δεχόμαστε ότι η ευτυχισμένη ζωή εξαρτάται απ’ αυτήν. Όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου, “αξιοποιεί την ικανότητα της φιλοσοφίας να προσφέρει εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση ζητημάτων και διλλημάτων”.
FAKE NEWS: ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ; – Στον απόηχο των Ευρωεκλογών – ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μας αφορά η παραπληροφόρηση και τι είναι τελικά τα πολυσυζητημένα fake news; Διατρέχουμε κίνδυνο όταν -ίσως αφελώς – «μοιραζόμαστε» δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς δεύτερη σκέψη; Το 83% των ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι η παραπληροφόρηση είναι απειλή για τη δημοκρατία και το 63% των νεότερων ψηφιακών χρηστών πιθανολογεί ότι συναντά fake news συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα. Η Ευρώπη αποδεικνύεται πρωτοπόρος σε παγκόσμια κλίμακα στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων στον ψηφιακό κόσμο αναγκάζοντας, για παράδειγμα, το Facebook να διαγράψει 1,3 δις προφίλ χρηστών του μέσα σε τρεις μήνες «για λόγους ασφαλείας».
Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Τύπου και Επικοινωνίας, η συγγραφέας, Κλημεντίνη Διακομανώλη, αναφέρει ότι η προβληματική και δημόσια συζήτηση γύρω από τα fake news εντάθηκε με την παραπληροφόρηση σε θέματα δημόσιας υγείας που έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές κατά την πρόσφατη πανδημία. Το βιβλίο της, το οποίο προλογίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσφέρει πολύτιμη και συστηματική γνώση για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης σε πολιτικό, ατομικό αλλά και σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ – RODERICK BEATON – ΑΙΩΡΑ
Αποκαλείται «η εποχή των επαναστάσεων» και η κορύφωσή της ήρθε τις δεκαετίες πριν και μετά το 1800. Όμως διήρκεσε έναν ολόκληρο αιώνα: από την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1776 ως τις μεγάλες εθνικές «ενοποιήσεις» της Γερμανίας και της Ιταλίας τη δεκαετία του 1860. Η Ελληνική Επανάσταση, που ξέσπασε την άνοιξη του 1821, βρίσκεται ακριβώς στο μέσον αυτής της μακράς «εποχής των επαναστάσεων» και, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αποτέλεσε το σημείο καμπής της. Οι ιστορικοί άργησαν να αναγνωρίσουν τον καίριο ρόλο που έπαιξε η ελληνική εξέγερση και η διεθνής αναγνώριση της Ελλάδας ως κυρίαρχου, ανεξάρτητου κράτους το 1830, σε αυτή τη διαδικασία, η οποία αναδιαμόρφωσε το γεωπολιτικό σκηνικό της ευρωπαϊκής ηπείρου ή για την ακρίβεια, μεγάλου μέρους του κόσμου. Αυτό το βιβλίο του Beaton, το οποίο μετάφρασε η Δέσποινα Κανελλοπούλου, φιλοδοξεί να εξηγήσει όσα συνέβησαν στη διάρκεια αυτών των εννέα ετών, με τις ευρύτατες -και σίγουρα απρόβλεπτες- συνέπειές τους, καθώς και τους λόγους για τους οποίους η πλήρης σημασία αυτών των γεγονότων αρχίζει να εκτιμάται μόλις σήμερα, διακόσια χρόνια αργότερα.
Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΡ.ΣΙΜΑΜΟΥΡΑ – CHRISTINE WUNNICKE – AIΩΡΑ
Το καλοκαίρι του 1891, ο νεαρός γιατρός Σιμαμούρα περιπλανιέται στα χωριά της ιαπωνικής υπαίθρου για να εξετάσει γυναίκες που φημολογείται ότι έχουν καταληφθεί από πνεύμα αλεπούς. Οξυδερκής και φιλομαθής -αλλά και φιλόδοξος-, ο Σιμαμούρα αμφισβητεί αυτή την παραδοσιακή ιαπωνική πρόληψη, μέχρι που συναντάει την Κίγιο και βλέπει κάτω από το δέρμα της να κινείται μια μορφή που μοιάζει με αλεπού. Η ιαπωνική κυβέρνηση, στα τέλη του 19ου αιώνα, πρόθυμη πια να ανοιχτεί στον κόσμο, στέλνει τον Σιμαμούρα με υποτροφία στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Βιέννη για να έρθει σε επαφή με τις πρωτοποριακές ιδέες της Δύσης και με τους γιατρούς που εκείνη την εποχή θεμελιώνουν τις επιστήμες της νευρολογίας και της ψυχιατρικής: Σαρκό, Τουρέτ, Μπρόιερ, Φρόιντ.
Το βιβλίο που κυκλοφορεί σε μετάφραση Δέσποινας Κανελλοπούλου, αποτελεί μια παράδοξη ιστορία, γραμμένη με διεισδυτική ματιά, διακριτική ειρωνεία και λεπτό χιούμορ και εξερευνά τα όρια Ανατολής και Δύσης, θρησκείας και επιστήμης, λογικής και δεισιδαιμονίας, μνήμης και βιώματος.
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΑ (γι΄αυτό κάνε ό,τι αγαπάς) – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ KEY BOOKS
Αν αργείς να κοιμηθείς το βράδυ επειδή δεν την παλεύεις να πας δουλειά την επόμενη μέρα, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Αν πρέπει να κατεβάσεις 2 μπουκάλια κρασί κάθε Κυριακή βράδυ για να αντέξεις την εβδομάδα που έρχεται, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Αν ξυπνάς κι αναρωτιέσαι πώς τα έκανες τόσο σκατά, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Αν νιώθεις πως έχεις απογοητεύσει τον παιδικό σου εαυτό και τα όνειρα που είχε, αυτό το βιβλίο είναι για σένα.
Υπάρχει ένας ελέφαντας ακριβώς στη μέση του δωματίου και όλοι κάνουν πως δεν τον βλέπουν. Αυτός ο ελέφαντας είναι η εργασιακή κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως λέει ο συγγραφέας, Δημήτρης Κανέλλης, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας, “βρέθηκα να δυσκολεύομαι να κατανοήσω το τοπίο της αγοράς εργασίας και πώς λειτουργεί, καθώς για άλλη φάση είχα προετοιμαστεί κι εν τέλει άλλη φάση σού σκάει. Οπότε, αφού τα κατάφερα εγώ, ήρθε η ώρα να σε βοηθήσω να τα καταφέρεις κι εσύ”.
ΠΕΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΑΞΗ – 12 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ – JORDAN PETERSON – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΥ ΒΟΟΚS
Μετά τους “12 Κανόνες για τη ζωή”, το παγκόσμιο bestseller που βοήθησε εκατομμύρια αναγνώστες να βρουν το αντίδοτο στο χάος της σύγχρονης ζωής, ο κορυφαίος διανοητής και κλινικός ψυχολόγος Dr. Jordan B. Peterson επιστρέφει με το “Πέρα από την τάξη”. Στο βιβλίο αυτό φτάνει ακόμα πιο βαθιά, υπογραμμίζοντας ότι μέρος του νοήματος της ζωής βρίσκεται πέρα από τα σύνορα όσων γνωρίζουμε και μπορούμε να ελέγξουμε και ότι το μυστικό βρίσκεται στην προσαρμογή μας σε έναν κόσμο που διέπεται από συνεχείς αλλαγές. Μπορεί το υπερβολικό χάος να μας απειλεί με αβεβαιότητα, όμως και η υπερβολική ευταξία ενδέχεται να μας οδηγήσει σε έλλειψη περιέργειας και δημιουργικής ζωτικότητας. Το “Πέρα από την τάξη” μάς καλεί να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δύο βασικές αρχές της πραγματικότητας -την τάξη και το χάος- και αποκαλύπτει το βαθύτερο νόημα που μπορούμε να ανακαλύψουμε στο μονοπάτι το οποίο χωρίζει τις αρχές αυτές. Σε καιρούς αστάθειας και ανασφάλειας, ο Dr. Peterson μας υπενθυμίζει ότι τα διδάγματα της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας και των σημαντικότερων μύθων του κόσμου αποτελούν ανεξάντλητες πηγές δύναμης για τον καθένα μας.
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΣΥΜΠΑΝ – Σκοτεινή ύλη, σκοτεινή ενέργεια, μαύρες τρύπες – ΝΤΑΒΙΝΤ ΕΛΜΠΑΖ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
Η πρόοδος της αστρονομίας μέσα στον 20ό αιώνα σημείωσε τεράστια άλματα: επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος, Μεγάλη Έκρηξη, µαύρες τρύπες, υπερκαινοφανείς αστέρες και τόσα άλλα. Ωστόσο, η αόρατη σκοτεινή ύλη, που είναι αναγκαία για να εξηγήσουμε την κίνηση των γαλαξιών, η αόρατη σκοτεινή ενέργεια, που είναι αναγκαία για να δικαιολογήσουμε την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος, αλλά και οι µαύρες τρύπες, που εξαφανίζουν τη συνήθη ύλη όπως ο ταχυδακτυλουργός εξαφανίζει έναν λαγό μέσα στο καπέλο του, διαμορφώνουν την εικόνα ενός σύμπαντος που αδυνατούμε να το συλλάβουμε, γιατί δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του. Σε τούτο το ιδιαίτερα εύληπτο βιβλίο ο κορυφαίος αστροφυσικός, Νταβίντ Ελμπάζ, εξετάζει υπό ένα διαφορετικό πρίσμα τα θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοσμολογία. O David Elbaz είναι Γάλλος αστροφυσικός, ειδικός στο σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών, διευθυντής ερευνών στο Τμήμα Αστροφυσικής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA) της Γαλλίας, και επιστημονικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
ΕΝΑ ΑΛΛΟΚΟΤΟ ΘΗΡΙΟ – Δάνεια και χρέη στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα – ΕΙΣΑΓ. ΜΕΤΑΦΡ. ΣΧΟΛ. ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
Τα δάνεια αποτελούσαν εξαιρετικά σημαντικό θεσμό σε όλη τη χρονική και γεωγραφική έκταση του αρχαίου κόσμου, πυροδοτώντας, όπως ήταν φυσικό, ποικίλες και ενίοτε σκληρές αντιπαραθέσεις. Το βιβλίο αυτό ανοίγει έναν εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο με τον αναγνώστη γύρω από τον σκληρό κόσμο των δανείων, των τόκων, των δανειστών και των οφειλετών, συμβάλλοντας στην κατανόηση της καθημερινής ζωής στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα. Αρχίζοντας με προβληματισμούς του Ησίοδου και της αρχαϊκής εποχής, περιλαμβάνει μεταφρασμένα έργα ή αποσπάσματα αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων έως τον Βασίλειο Καισαρείας και την κλασική χριστιανική γραμματεία. Το βιβλίο είναι από τη σειρά Διάλογοι με την Αρχαιότητα, την διεύθυνση της οποίας έχει ο Δημήτρης Κυρτάτας και όπως και τα υπόλοιπα καλεί σε έναν νέο διάλογο με την αρχαιότητα, φωτίζοντας όψεις της καθημερινής ζωής, των θεσμών ή των ιδεών που εξακολουθούν να διατηρούν την επικαιρότητά τους. Επιπλέον επιλέγονται με στόχο να αναδειχθεί τόσο ο πλούτος, όσο και η ποικιλία των συμπεριφορών και των νοοτροπιών του αρχαίου κόσμου.
Η ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ – ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Άραγε ξέρουμε τα πάντα για τις τελευταίες ώρες του Χριστού; Μήπως συνέβη κάτι λίγο πριν από τη Σταύρωση, για το οποίο κανείς δεν έχει μιλήσει εδώ και αιώνες;
Και όμως, εκείνη την ημέρα στο Πραιτώριο της Ιερουσαλήμ, μια γυναίκα όρθωσε το ανάστημά της και προσπάθησε να σώσει τον Ναζωραίο, κάνοντας ό,τι δεν τόλμησαν δεκάδες άντρες γύρω της. Το όνομά της Κλαυδία Πρόκλα. Η σύζυγος του ίδιου του Πόντιου Πιλάτου, του ανθρώπου που δίκασε τον Ιησού. Μια Ρωμαία της άρχουσας τάξης, που, σε καιρούς αντίξοους για κάθε γυναίκα, επέλεξε το δικό της πεπρωμένο, ακολουθώντας τη φωνή της καρδιάς. Ποια ήταν πραγματικά; Και πώς έφτασε να ανακηρυχτεί Αγία της Χριστιανικής Εκκλησίας μετά τον θάνατό της;
Ο Στέφανος Δάνδολος αντλεί έμπνευση από ένα καταγεγραμμένο γεγονός των τελευταίων ωρών του Χριστού, το οποίο ουδέποτε αναδείχτηκε, και, συνυφαίνοντας πραγματικότητα και μυθοπλασία, χτίζει ένα βαθιά υποβλητικό μυθιστόρημα για την ελπίδα, τον έρωτα και τα θαύματα της ανθρώπινης ψυχής.
Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΤΑΝ ΞΥΠΝΙΑ – ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΦΛΑΝΑΓΚΑΝ – ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Η ηλικιωμένη μητέρα της Άννας πεθαίνει. Καταδικασμένη από τον οίκτο των παιδιών της να υποβάλλεται σε ολοένα και πιο απέλπιδες ιατρικές παρεμβάσεις, στρέφει την προσοχή της στο παράθυρο του νοσοκομειακού θαλάμου και δραπετεύει στα οράματά της. Όταν το δάχτυλο της Άννας εξαφανίζεται και, λίγους μήνες αργότερα, το γόνατό της έχει την ίδια τύχη, η Άννα νιώθει κι η ίδια την έλξη του παραθύρου. Αρχίζει να διαπιστώνει ότι παντού γύρω της άνθρωποι επίσης εξαφανίζονται, αλλά κανείς άλλος δεν το προσέχει. Το μόνο που μπορεί να κάνει η Άννα είναι να κρατήσει τη μητέρα της στη ζωή. Ωστόσο, το παράθυρο ολοένα και ανοίγει, τραβώντας την Άννα και τον αναγνώστη ακόμα βαθύτερα σε μια υπέροχη κι απόκοσμη ιστορία για τη θλίψη και το τυχαίο, για την απώλεια και την αγάπη, καθώς και για τους παπαγάλους με την πορτοκαλιά κοιλιά. Σαν μια θύελλα από αποκαΐδια μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, εν μέρει ελεγεία, εν μέρει όνειρο, εν μέρει όραμα ελπίδα, το μυθιστόρημα αυτό χαρακτηρίστηκε ήδη από τις πρώτες μέρες της έκδοσής του ως ένα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου Τασμανού συγγραφέα.
Η εκδοτική δραστηριότητα της Αγιορειτικής Εστίας
Η Αγιορειτική Εστία ξεκίνησε την εκδοτική της δραστηριότητα το 2002, με τη φιλοδοξία να συνδυάσει στον κατάλογό της την επιστημονική έρευνα και την καλλιτεχνική δημιουργία με αναφορά πάντοτε στο Άγιον Όρος.
Στα είκοσι και πλέον χρόνια της λειτουργίας της έχει εκδώσει περισσότερα από σαράντα βιβλία με έμφαση στον Άθω: ανατυπώσεις παλαιών εκδόσεων (σειρά Αθωνικά Ανάλεκτα), ημερολόγια, κατάλογοι εκθέσεων, έρευνες και πρακτικά συνεδρίων. Πρόκειται για έργα που έχει αγκαλιάσει το αναγνωστικό κοινό, ακριβώς επειδή μέσα από αυτά εισάγονται με μοναδικό τρόπο στη μελέτη και κατανόηση της αθωνικής πολιτείας και ζωής. Το έργο Βασίλι Γκρηγκόροβιτς Μπάρσκι. Τα ταξίδια του στο Άγιον Όρος 1725-1726, 1744-1745, για παράδειγμα, επιτελεί χαρακτηριστικά αυτή τη λειτουργία.
Με προσήλωση στην ποιότητα της έρευνας και στην έκδοση υψηλού επιπέδου τίτλων σε σημαντικά για το Άγιον Όρος θέματα, η Αγιορειτική Εστία συνεισφέρει με το εκδοτικό της έργο στη διαφύλαξη και ανάδειξη της πλούσιας πνευματικής, ιστορικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης του Αγίου Όρους.
Σήμερα, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες του μέλλοντος, η Αγιορειτική Εστία ξεκίνησε τη λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, με κύριο στόχο να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης και απόκτησης εκδόσεων και προϊόντων για κάθε ενδιαφερόμενο από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού στη διεύθυνση www.eshop.agioritikiestia.gr.
ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ – Ernesto Laclau, Chantal Mouffe – ΕΚΔΟΣΕΙΣ Επέκεινα
Η Ηγεμονία και Σοσιαλιστική Στρατηγική δημοσιεύθηκε αρχικά το 1985 και από τότε βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών σημαντικών θεωρητικο-πολιτικών συζητήσεων, τόσο στον αγγλοσαξονικό κόσμο όσο και αλλού. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη σύγχρονη σκηνή από τότε. Για να αναφερθούμε μόνο στις πιο σημαντικές εξελίξεις, είναι αρκετό να μνημονεύσουμε το τέλος του Ψυχρού πολέμου και τη διάλυση του σοβιετικού συστήματος. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις δραστικές μεταμορφώσεις της κοινωνικής δομής, οι οποίες αποτελούν τη βάση νέων παραδειγμάτων για τη συγκρότηση κοινωνικών και πολιτικών ταυτοτήτων. Για να αντιληφθούμε την ιστορική απόσταση ανάμεσα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν γράφτηκε το βιβλίο αυτό, και στο παρόν, αρκεί να θυμηθούμε ότι εκείνη την περίοδο ο ευρωκομμουνισμός θεωρούνταν ακόμη ένα βιώσιμο πολιτικό σχέδιο, το οποίο πήγαινε πέρα και από τον λενινισμό και από τη σοσιαλδημοκρατία· και ότι από τότε οι μεγάλες συζητήσεις που απορρόφησαν τον διανοητικό στοχασμό της αριστεράς αφορούσαν τα κοινωνικά κινήματα, την πολυπολιτισμικότητα, την παγκοσμιοποίηση, την αποεδαφικοποίηση της οικονομίας και το σύνολο των θεμάτων που συνδέονται με το ζήτημα της μετανεωτερικότητας. Μπορούμε να πούμε –παραφράζοντας τον Hobsbawm– ότι ο «σύντομος εικοστός αιώνας» τελείωσε σε κάποιο σημείο των αρχών της δεκαετίας του 1990 και ότι σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μιας ουσιωδώς νέας τάξης πραγμάτων.
ΛΑΟΣ ΔΙΧΩΣ ΕΞΟΥΣΙΑ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΑΪΚΙΣΜΟΥ – ΤΟΜΑΣ ΦΡΑΝΚ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ Εκκρεμές
Ο Τόμας Φρανκ επιμένει ότι ο λαϊκισμός δεν είναι το πρόβλημα της εποχής μας, αλλά η θεραπεία για ό,τι μας βασανίζει. Στην πιο πρόσφατη αποκρυπτογράφηση της αμερικανικής πολιτικής ζωής, ο Φρανκ παρακολουθεί την ιστορία των μαζικών δημοκρατικών κινημάτων μέσα από τις κοινωνικές αναταραχές του περασμένου αιώνα, αποκαλύπτοντας μια δύναμη διαφωτισμού και απελευθέρωσης ‒ την ουσία της ίδιας της δημοκρατίας.
Εξέχουσα θέση στην αφήγηση του Φρανκ κατέχουν οι ομάδες της ελίτ που αντιτάχθηκαν στον λαϊκισμό για δεκαετίες ‒ αυτές που λένε «όχι» στον λαό. Ακολουθώντας το ιστορικό του αντιλαϊκισμού από τις ξέφρενες ημέρες της δεκαετίας του 1890 μέχρι την εποχή μας, ο Φρανκ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι υποστηρικτές του αντιλαϊκισμού έχουν επανειλημμένα υποβάλει διαφορετικά ελπιδοφόρα δημοκρατικά κινήματα στην ίδια σκληρή κριτική.
Σπάνια ένα ιστορικό έργο εμπεριέχει τόσο εντυπωσιακές προεκτάσεις για το παρόν. Στο “Λαός δίχως εξουσία” ο Φρανκ απευθύνει μια προειδοποίηση για την εποχή μας, μια προειδοποίηση ενάντια στους ειδήμονες που μας λένε να φοβόμαστε τους απλούς ανθρώπους, να παραμείνουμε στον δρόμο του κεντρώου εφησυχασμού, να αφήσουμε τους ειδικούς να χειριστούν τις ζωές μας και το μέλλον μας. Μια συγκλονιστική αποκατάσταση της αμερικανικής λαϊκιστικής παράδοσης και μια αποκαλυπτική κριτική των ανθρώπων που τη μισούν.