Μετά τα δυο lockdown, ο κλάδος των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων μετρά τις πληγές του και κάνει ένα restart αφήνοντας πίσω δυο ενδεικτικά καλές εβδομάδες της ΔΕΘ, στις οποίες σημειώθηκε σημαντική κινητικότητα. Ωστόσο μιλώντας με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κατανοείς πως βρίσκονται απέναντι σε έναν απόλυτα αβέβαιο χειμώνα.
Σύμφωνα με τον κ. Ασλάνη, Γενικό Διευθυντή του Grand Hotel Palace, το πρώτο Σαββατοκύριακο που ξεκίνησε η ΔΕΘ υπήρξαν πολλές κρατήσεις, αποτέλεσμα αυτού τα δυο ξενοδοχεία να εκτελέσουν την πληρότητα τους. Στην ενδιάμεση εβδομάδα, όπως είπε παραδοσιακά η κινητικότητα έπεσε, σημειώνοντας αύξηση στις κρατήσεις το επόμενο Σαββατοκύριακο το οποίο ήταν και το τελευταίο.
Από την πλευρά της η κ. Λούσυ Μπρόβα, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείο ABC, τόνισε εξίσου πως υπήρξε αύξηση των κρατήσεων, είχε έντονη κίνηση και σχεδόν πληρότητα. Ο κ. Γιώργος Κουρτίδης ιδιοκτήτης του The Caravan σημείωσε πως οι εκτιμήσεις ήταν χειρότερες από εκείνο που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες, o Σεπτέβρης έκλεισε θετικά όμως υπήρχαν πολλές ακυρώσεις last minute.
O κ. Ασλάνης σχετικά με το ενδεχόμενο ενός mini lockdown αναφέρει: ”Ακόμα και οι φήμες του mini lockdown που έπαιζαν στον τύπο, είχαν αρχίσει να μας ανησυχούν, μόνο στο άκουσμα της πληροφορίας ξεκίνησαν οι προβληματισμοί για τις κρατήσεις. Είναι μεγάλο το ζήτημα, ακόμα κι όταν απλά αναφέρεται στον αέρα πόσο μάλλον αν γίνει. Η δουλειά μας θα επιρρεαστεί πολύ. Θα είναι άσχημο για εμάς διότι, υποτίθεται πως είχαμε δεσμεύσεις από τον Πρωθυπουργό, ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Από την άλλη αν εφαρμοστεί ένα τρίτο καθολικό lockdown, θεωρούμε πως εμείς σαν επιχείρηση αλλά εκφράζω σίγουρα και ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων, δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Μάλλον θα προτιμήσουμε να ξανακλείσουμε. Ο χειμώνας είναι αβέβαιος. Ο Οκτώβρης φαίνεται να είναι καλός μήνας, ο Νοέμβρης από την άλλη δεν φαίνεται πολύ κακός.”
Όπως δήλωσε ο κ. Ασλάνης για την περίοδο των Χριστουγέννων υπάρχουν request, ωστόσο οι κρατήσεις είναι άφαντες καθώς υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια από την πλευρά των πελατών, όπως εξηγεί όλες οι κρατήσεις και ειδικά τις περιόδους των γιορτών γίνονται last minute: ”Aν δεν αλλάξει κάτι στην επιδημιολογική εξέλιξη της χώρας, δεν πιστεύω πως θα έχουμε κρατήσεις πριν τα τέλη Νοεμβρίου. Όμως, σε επίπεδο reguests όπως και για το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου και 28ης Οκτωβρίου, ετοιμάζονται οι tour opperators, αναζητούν πακέτα αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ζητήσεις. Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί πρόβλημα για εμάς, το μόνο κακό είναι πως σε αντίστοιχες περιόδους άλλες χρονιές πιο φυσιολογικές, υπήρξε μία αίσθηση από τον Σεπτέμβρη πως θα εξελιχθεί η κίνηση την περίοδο των γιορτών. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν υπάρχουν. Βλέπουμε να υπάρχει μία διάθεση από τον κόσμο να θέλει να ταξιδέψει και από τους εξωτερικούς μας συνεργάστες να προετοιμαστούν, όπως η συγκεκριμένη θεωρία επιβεβαίωθηκε περίτρανα τον Αύγουστο, αλλά σίγουρα από εδώ και στο εξής θα είναι πολύ επιφυλακτικοί και στις κρατήσεις διότι φοβούνται τις δεσμεύσεις για τυχών ακυρώσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι κρατήσεις θα γίνονται πάλι last minute.”
To καλοκαίρι όπως εξήγησε ο κ. Ασλάνης υπήρξε κινητικότητα σίγουρα δεν συγκρίνεται ωστόσο με εκείνη που παρατηρούσαμε την προ πανδημίας εποχή: ”Είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια πριν το 2019, η Θεσσαλονίκη να εξελίσσετε ως ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Αυτό φέτος δεν το είδαμε, υπήρξε κινητικότητα μέχρι τα τέλη Ιουλίου, διότι εκείνη την περίοδο εργαζόντουσαν ακόμη και οι εταιρίες με τις οποίες εμείς διατηρούμε μία συνεργασία, τον Αυγουστό όμως που παραδοσιακά κινείται μόνο το τουριστικό κομμάτι, υπήρξε μία κάμψη η οποία και φανερώνει πως ο κόσμος δεν ταξιδεύει ακόμη τόσο πολύ ή απλά επέλεξε θερινούς προορισμούς και όχι αστικά κέντρα. Για τον μήνα Αύγουστο, το 50% ήταν ξένοι τουρίστες και το άλλο 50% ήταν Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι διανυκτέρευσαν στην Θεσσαλονίκη για τουριστικούς σκοπούς, ή για κάποια στάση πριν βρεθούν στον τελικό τους θερινό προορισμό. Δεν θα μπορούσα να πω πως οι επισκέπτες μας ήταν μαγκωμένοι, αφού είχαν αποφασίσει να ταξιδέψουν σημαίνει πως ξεπέρασαν τον φόβο τους για τον COVID, εκτελώντας τα μέτρα. Τηρούσαν τα πρωτόκολλα χωρίς να υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα στην κίνηση τους.”
Η κ. Μπρόβα από την πλευρά της σχολιάζει πως ένα mini lockdown δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές μονάδες:”Η απαγόρευση κυκλοφορίας στη 01:00 το βράδυ με 06:00 το πρωί δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο σε εμάς, οριακά δεν θα υπάρξει καμία διαφορά. Κατά την άποψη μου δεν θα κλείσουν επιχειρήσεις, η εστίαση είναι εκείνη που θα φέρει πληγές πάλι. Εμείς εργαζόμαστε περισσότερο με συνέδρεια, όποιος είναι να επισκεφθεί την πόλη θα την επισκεφθεί. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε το ξενοδοχείο που θα επιλέξει μία οικογένεια, είμαστε πιο πολύ buisness hotel. Τώρα υπάρχει κίνηση και ιδανικά δεν θα θέλαμε να πέσει, στο ενδεχόμενο ενός τρίτου καθολικού lockdown δεν ξέρει κανένας από εμάς τι θα επιφέρει. Δεν θα το δεχθούμε να ξαναγίνει. Οι προηγούμενοι δυο χειμώνες ήταν πολύ δύσκολοι. Ήταν βασικά η μοναδική φορά που έκλεισε το ξενοδοχείο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Ακόμα και όταν υπήρξαν αναστολές για το προσωπικό από το κράτος για εμάς τους ιδιοκτήτες ήταν πολύ δύσκολο. Με το κατάλληλο managment και το γεγονός του ότι προετοιμαστήκαμε άμεσα για να ανοίξουμε μόλις η κυβέρνηση το αποφάσισε πήραμε μπρος γρήγορα.”
Η πανδημία όπως τονίζει η κ. Μπρόβα έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων: ‘‘Στην αρχή ήταν πολύ περίεργος ο τρόπος που καθαρίζαμε τα δωμάτια. Τον πρώτο καιρό όταν έφευγε ένας πελάτης το δωμάτιο έμενε εκτός χρήσης για τουλάχιστον 24ωρες και μετά έμπαινε η καμαριέρα. Είμασταν πολύ προσεκτικοί σε αυτό. Η χρήση της μάσκας, τα γάντια και οι ειδικές ποδιές για τα πλυντήρια και πόσα ακόμα έγιναν αναγκαίο κακό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα χρέη. Μετά το δεύτερο lockdown εξοπλίσαμε τις καμαριέρες μας με ατμοκαθαριστές, για να απολυμαίνουν κατευθείαν το δωμάτιο και να έχουμε την δυνατότητα μόλις καθαριστεί ο χώρος πλήρως να φιλοξενίσουμε τον επόμενο πελάτη. Από την άλλη το πρωινό έχει αλλάξει, δεν υπάρχει ο κλασσικός μπουφές που επέλεγε ο πελάτης, τον εξυπηρετεί ένας υπάλληλος το οποίο και είναι αρκετά δύσκολο στην ροή του πρωινού. Στην αρχή δε, τα πηγαίναμε στα δωμάτια, δεν επιτρεπόταν να έχουμε μπουφέ. Τώρα όμως όλα έχουν μπει σε μία ροή ο κόσμος πια δεν απαιτεί πράγματα που δεν μπορούμε να του προσφέρουμε έχει προσαρμοστεί. Δεν έχουμε μπει βέβαια σε κανονικούς ρυθμούς και σίγουρα ο χειμώνας θα είναι ζόρικος.”
O κ. Κουρτίδης σχολιάζει τους δυο προηγούμενους χειμώνες και τις οικονομικές κρατικές στηρίξεις: ”Αν δεν υπήρχε οικονομική στήριξη από το κράτος είναι προφανές πως κανένας δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Κανένας δεν γενήθηκε να έχει στην κατοχή του 100 με 200 χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα να τον περιμένουν για το αν θα κλείσει τελείως το ξενοδοχείο του. Το κλείσιμο ενός ξενοδοχείου που αντικειμενικά από ένα σημείο και μετά θα έχει μηδενική πελατεία, δεν το είχε τρέξει κανείς μέχρι σήμερα στην πραγματικότητα. Οι κρατικές οικονομικές στηρίξεις βοήθησανε στο να σταθούν οι επιχειρήσεις, να αναπροσαρμώσουν το πλάνο τους και το γεγονός του ότι κάλυπταν τα ενοίκια και το προσωπικό βοήθησε στο να επαναλειτουργήσουν ίσα και ομαλά μεταξύ τους το καλοκαίρι. Με τα κέρδη του φετινού και του προηγουμένου καλοκαιριού καλύφθηκαν οι ελείψεις των προηγούμενων δυο χειμώνων.”
Το The Caravan άνηκε στις ελάχιστες επιχειρήσεις των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων στην πόλη που παρέμεινε ανοιχτό την περίοδο του lockdown: ”Αποφάσισα να μείνουμε ανοιχτοί γιατί η επιχείρηση μου είναι μικρή και είναι δυνατόν να τρέξει μόνο με εμένα για προσωπικό, αν σκεφθείς πως είχαμε μία κράτηση την ημέρα και Σαββατοκύριακα δεν ήμασταν ανοιχτά. Είχαμε ζητήσεις ενοικίασης δωματίων για κορονοπάρτι, τα οποία και φυσικά τα αποφύγαμε όχι μόνο για τον Covid, γιατί τέτοιου είδους ”εκδηλώσεις” θα κατέστρεφαν την περιούσια μας.”
Όσον αφορά το mini lockdown και τον χειμώνα που έρχεται ο κ. Κουρτίδης σχολιάζει πως τα πράγματα από εδώ και στο εξής θα εκτιλύσσονται σε μία μόνιμη αβεβαιότητα: ”O χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, το mini lockdown δεν με φοβίζει ιδιαίτερα, σίγουρα μας επιρρεάζει σαν επιχείρηση διότι ένας υποψήφιος πελάτης δεν θα ταξιδέψει αν ξέρει πως η προορισμός που επέλεξε μπαίνει στο ”κόκκινο”. Από την άλλη αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα η πανδημία θα πάρει πάλι μία πολύ άσχημη τροπή. Θεωρώ πως είναι απαραίτητο να επιβληθεί ένα mini lockdown αυτή τη στιγμή, αν κρίνουμε τα κρούσματα που έχει Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με αυτά της Αθήνας, πληθυσμιακά να το δούμε η κατάσταση ξεφεύγει. Πρέπει να επιβληθεί τώρα για να μην έρθει το καθολικό τον Οκτώβρη και ξεφύγει πάλι η κατάσταση. Δεν θεωρώ πως θα γίνει τρίτο καθολικό lockdown, σίγουρα θα υπάρχουν περιορισμοί αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Αυτό που θα μας επιρρεάσει σίγουρα εμάς είναι η επιβολή μίας ενδεχόμενης 14ήμερης καραντίνας στους ταξιδιώτες. Μπορεί βέβαια και η εστίαση να μην λειτουργήσει εντέλει μέσα, αυτό ναι θα είναι πρόβλημα διότι εμείς έχουμε και καφέ. Φυσικά από την άλλη παίζουμε με δεδομένα Ευρώπης, αν μας βάλουν σε κόκκινη χώρα θα είναι καταστροφικό διότι σημαίνει πως θα απαγορευτούν τα ταξίδια προς την Ελλάδα.”
Σχολιάζοντας το πέρας των lockdown, ο κ. Κουρτίδης ανέφερε πως άλλαξε ραγδαία τον τρόπο λειτουργίας των καταλυμάτων του: ”Ήμασταν μία επιχείρηση που κατά 80% λειτουργούσε με ξένους τουρίστες και ξαφνικά του είπαν δεν ταξιδεύει κανένας. Προσπαθήσαμε λοιπόν να εργαστούμε με τον buisness κλάδο, στο μέγεθος που μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε. Από την άλλη βρήκαμε νέους τρόπους για να υπάρχουν έσοδα και να στραφούμε στο local πληθυσμό. Μπήκαμε σε γνωστές εταιρίες delivery και πουλούσαμε τα cocktail μας στο δεύτερο lockdown, φέτος λανσάραμε το brunch μας επακόλουθο με το plan c μας για την επιβολή μίας τρίτης καραντίνας. Πρέπει να βρίσκεις τρόπους για να παράγεις χρήματα ώστε να μπορείς να σταθείς στα πόδια σου μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, γιατί αν κλείσεις το χειμώνα και τα έξοδα τρέχουν πρέπει να έχεις έστω κάποια έσοδα να δεις το αύριο. Ο στόχος μας τον περασμένο χειμώνα ήταν να είμαστε zero στα έσοδα-έξοδα που είναι πολύ αμυντικογενής στόχος, το καλοκαίρι ήταν θετικό αλλά ο χειμώνας ήταν πολύ αρνητικός, όπως και περιμένουμε το ίδιο αντίκτυπο του χειμώνα στους επόμενους τρεις μήνες. Υπάρχει μία αβεβαιότητα κανείς δεν μπορείς να μας πει με σιγουριά αν θα κλείσουμε και πόσο, όσο οι εμβολιασμοί πηγαίνουν πίσω τόσο η όλη κατάσταση θα περιπλέκεται.”