Θεσσαλονίκη-Λας Βέγκας: 1-0
Όταν η πόλη μετατρέπεται σε καρναβάλι χωρίς αιδώ
Αν σήμερα το πρωί βρέθηκες συμπτωματικά στην περιοχή του Λευκού Πύργου μπορεί το εγκεφαλικό να μην το γλίτωνες. Απέναντι από το εμβληματικό μνημείο της πόλης κάποιοι αποφάσισαν να μετατρέψουν το τοπίο σε Λας Βέγκας.
Στον πεζόδρομο της Ν. Φωκάς ξεφύτρωσε ένα σκηνικό Λούξορ, ένα πάλευκο γύψινο κατασκεύασμα που φέρνει στο νου μεγαλοπρεπείς ναούς, αλλά και γύψινα λευκά λιοντάρια και κίονες τα οποία δεν ήταν μάλλον αρκετά για να δημιουργήσουν την αίσθηση μεγαλείου: Αυτοί που εμπνεύστηκαν αυτή την ”ανάπλαση” έκοψαν τα δέντρα που φύονταν στο παρκάκι και τοποθέτησαν τρεις μεγάλους φοίνικες για να ολοκληρωθεί ο εξωτισμός.
Η όλη ”παρέμβαση” έγινε από επιχειρηματία που επέκτεινε τη δραστηριότητα της επιχείρησης του και στην εστίαση και έγινε όπως ισχυρίζεται στην parallaxi o αρμόδιος αντιδήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης χωρίς καμία άδεια από την πλευρά του δήμου και ολοκληρώθηκε απολύτως παράνομα στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, παρά τις συστάσεις της δημοτικής αστυνομίας να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τριών προσώπων από την αστυνομία.
Η απίστευτη ιστορία αυθαιρεσίας που καταγράφεται σήμερα συνεχίζει μια μακρά παράδοση της πόλης να επιτρέπει και σε πολλές φορές να ανέχεται την αλλοίωση του ιστορικού της χαρακτήρα, την βάναυση επέμβαση σε ιστορικά κτίρια της πόλης από ανθρώπους ανύπαρκτης ή άθλιας αισθητικής, την βάρβαρη επικράτηση ενός κιτς παραλογισμού που ξεκινά από τη μετατροπή παραδοσιακών κτιρίων στα Λαδάδικα σε εκτρώματα βγαλμένα από εφιάλτες του Λας Βέγκας και τελειώνει με την εξαφάνιση του δημόσιου χώρου σε πεζόδρομους από ανατολίτικα ντεμέκ σκηνικά με ναργιλέδες και μπόλιγουντ εφιάλτες.
Ποτέ κανείς μέχρι σήμερα δεν τιμωρήθηκε παραδειγματικά για τα τερατουργήματα που ξεπρόβαλαν τις τελευταίες δεκαετίες, κανείς δεν λογοδότησε για το πώς ακριβώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι πήραν τις άδειες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εγκλήματα κατά της αισθητικής της πόλης που δεν έχουν σταματημό. Μερικές φορές μάλιστα προχωρούν και σε βεβηλώσεις βραβευμένων δημόσιων χώρων όπως για παράδειγμα συνέβη στην ανάπλαση του κήπου του Νερού.
Η σημερινή ιστορία ίσως είναι μια καλή αρχή για να ξανασκεφτούμε σοβαρά τι σημαίνει σέβομαι μια πόλη με ιστορία χιλιάδων χρόνων, σέβομαι τα ελάχιστα απομεινάρια της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς και τιμωρώ παραδειγματικά όποιον διανοηθεί να αλλοιώσει το δημόσιο χώρο και την εικόνα του.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ