Featured

Θεσσαλονίκη-Lockdown: Οριακή η κατάσταση στον κλάδο των γυμναστηρίων

SOS εκπέμπει ο κλάδος που πλήττεται, όπως λένε άνθρωποι του χώρου, περισσότερο και από τον τουρισμό

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
θεσσαλονίκη-lockdown-οριακή-η-κατάσταση-στον-610678
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Λουκέτο μέχρι νεοτέρας για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά κλήθηκαν να βάλουν τα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης έπειτα από την επιβολή του τοπικού lockdown από το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου.

Άνθρωποι του κλάδου κάνουν λόγο για τελειωτικό χτύπημα, με τους εργαζομένους από την πλευρά τους να εκφράζουν σοβαρούς φόβους για την επόμενη μέρα, εάν δεν υπάρχει σοβαρή παρέμβαση και οικονομική στήριξη από πλευράς της Πολιτείας.

Το αβέβαιο κλίμα που έχει διαμορφωθεί επηρεάζει όπως είναι φυσικό και τους πολίτες με κάποιους να διστάζουν είτε για οικονομικούς λόγους είτε για λόγους ασφάλειας να εγγραφούν στα γυμναστήρια.

Ωστόσο, όσοι το τελευταίο διάστημα επέστρεψαν στους χώρους αυτούς διαπίστωσαν ότι στην πλειοψηφία τους λειτουργούσαν με όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ασφαλείας και περιμένουν με ανυπομονησία την άρση του lockdown για να γυμναστούν και πάλι.

Η Parallaxi επικοινώνησε με τον Γραμματέα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, κ. Κοπαρανίδη Κώστα, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο.

«Η κατάσταση κατά κάποιο τρόπο μπορώ να πω ότι είχε αρχίσει να ισορροπείται, όχι να βελτιώνεται, γιατί υπάρχουν νέα μέτρα και νέα σταθμά. Σίγουρα είμαστε πιο κάτω στους αριθμούς σε σχέση με πέρσι, αλλά κοιτάμε το πώς μπορούμε μέσω της ευελιξίας που μας προσφέρουν τα θέματα της ασφάλισης να κινηθούμε για να κατεβάσουμε τα πάγια έξοδα και να μπορέσουμε απλά να ισορροπήσουμε. Εκείνη τη στιγμή που πήγε να γίνει αυτό, έφτασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και έχουμε φτάσει σε αυτήν την κατάσταση. Είμαστε μικρές – μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουμε πληγεί από τα μνημόνια της τελευταίας επταετίας. Θα υπήρχε μία άλλη κατάσταση το 2010 και είναι μία άλλη κατάσταση το 2020. Όλα ήρθαν απανωτά. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ακόμη και αν είναι μικρότερο, για τον κλάδο θα είναι τρεις φορές χειρότερο από το πρώτο, γιατί κάποιοι είναι πιθανό να μην έχουν τη δυνατότητα της πίστωσης ή να ανταπεξέλθουν στις νέες οφειλές που δημιούργησαν χωρίς λόγο» ανέφερε αρχικά ο κ. Κοπαρανίδης.

Σχετικά με το πώς αντιδρούν οι πελάτες, σχολίασε:

«Υπάρχουν εκείνοι που είναι υπερβολικά φοβισμένοι που είναι βέβαια σεβαστό λόγω της ρευστής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, αλλά είναι και αυτοί που ευεργετήθηκαν. Οι πελάτες είχαν την εντύπωση τις προηγούμενες ημέρες ότι το γυμναστήριο θα είναι στην κατάσταση που άφησε. Η επισκεψιμότητα ανάλογα με την περιοχή ήταν στο 1/3 ή 1/4. Μετά και τα νέα μέτρα που τα γυμναστήρια στο μεγαλύτερο τους μέρος τήρησαν ευλαβικά, με αποστάσεις στα μηχανήματα, απολυμαντικά, διαχωριστικά και τον μέγιστο αριθμό ατόμων ανά τετραγωνικά, είχαν φτιάξει μία ασφαλής κατάσταση και εμείς από την πλευρά μας κοιτάζαμε να είμαστε όσο πιο εξυπηρετικοί γίνεται. Φανταστείτε για παράδειγμα ένα μαγαζί εστίασης με το 1/3 του να είναι μόνο γεμάτο, δε θα δημιουργούνταν κάποιο θέμα. Αυτοί που ήρθαν κατάλαβαν ότι ήταν ασφαλείς οι χώροι. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι υπάρχει και μεγάλο πελατολόγιο που μαστίζεται από ορθοπεδικά, νευρολογικά, αυχενικά κ.α προβλήματα. Αυτοί οι άνθρωποι βρήκαν λύτρωση. Όσοι έρχονταν επίσης και έβλεπαν ότι η κατάσταση ήταν ελέγξιμη, έμεναν. Κατανοούμε ότι ο κόσμος είναι φοβισμένος, εμείς ήμασταν πολύ αυστηροί και σοβαροί όλο αυτό το διάστημα και γι’ αυτό δεν είχαμε κρούσματα σαν κλάδος».

Ο κ. Κοπαρανίδης τόνισε ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά τα γυμναστήρια αποτελούν απολύτως ασφαλείς χώρους:

«Θα μπορούσαμε να λαϊκίσουμε σαν κλάδος και να πούμε ότι δεν είμαστε εμείς η υγειονομική βόμβα, ότι ήταν τα αεροδρόμια το καλοκαίρι, ήταν οι καφετέριες, τα λεωφορεία, εκεί όπου εντοπίζονταν τα κρούσματα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την σοβαρότητα της κατάστασης και θεωρώ ότι επειδή είμαστε ένας κλάδος που παγκοσμίως έχει ελάχιστα κρούσματα, λιγότερα ακόμη και από τα νοσοκομεία, πιστεύω ότι όλοι θα καταλάβουν ότι τα γυμναστήρια πρόκειται για χώρους απολύτως ασφαλείς που παράλληλα συμβάλουν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού».

Σχετικά με τους λίγους χώρους που λειτουργούν παράνομα εν μέσω lockdown, τόνισε:

«Είναι παράνομο αυτό που γίνεται έτσι και αλλιώς. 9 στους 10 από αυτούς τους χώρους δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και λειτουργούν χωρίς άδεια. Δεν το συζητάμε ότι σε περίοδο lockdown είναι εξίσου παράνομη η λειτουργία τους. Δεν είμαστε εμείς που θα κάνουμε την καταστολή, αλλά εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι για να δηλώσουμε την κατάσταση αυτή. Υπάρχουν αρκετοί “αντάρτες”, “πειρατές” θα μπορούσα να τους χαρακτηρίσω, που ευτυχώς είναι μειονότητα για τον κλάδο, αλλά πρέπει να μην υπάρχει. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός. Μπορεί να χαθεί ένας πελάτης για ένα χρονικό διάστημα ενός μήνα, αλλά θα καταλάβει κατευθείαν τη διαφορά ως προς την παροχή υπηρεσιών που θα το πρόσφερε ένας οργανωμένος και ασφαλής χώρος».

Κλείνοντας, ο κ. Κοπαράνης επεσήμανε, ότι η ζημιά που υπέστη ο κλάδος των γυμναστηρίων είναι ακόμη μεγαλύτερος από του τουρισμού και εξηγεί για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό:

«Από την πλευρά μας θέλουμε να επισημάνουμε ότι είμαστε ένας κλάδος που πλήττεται, μπορεί να φανούμε υπερβολικοί, περισσότερο από τον τουρισμό. Εάν ήμασταν ξενοδοχείο το διάστημα της άνοιξης που μας έκλεισαν, είναι σα να κλείνανε τα ξενοδοχεία όλο το καλοκαίρι και να ανοίγανε ξανά τέλη Σεπτέμβρη χάνοντας όλο τον τουρισμό. Εμάς η άνοιξη είναι το καλοκαίρι μας. Θα προσπαθήσουμε, θα παρακαλέσουμε και θα διεκδικήσουμε ότι περισσότερο γίνεται από πλευράς βοήθειας από την Πολιτεία».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα