Featured

ThessAnimals: Δεντροφυλλοσκόπος

Γνωρίστε έναν καλοκαιρινό επισκέπτη που φωλιάζει σε ορεινά δάση της χώρας.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-δεντροφυλλοσκόπος-896560
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

Δεντροφυλλοσκόπος – Phylloscopus collybita

Μικροσκοπικός και αεικίνητος. Μήκος 10-12 εκ. Αναπαράγεται συνήθως σε ανοιχτά δάση με ψηλά δέντρα, ξέφωτα και μέτριο υπόροφο. Κυρίως καλοκαιρινός επισκέπτης στα βόρεια. Στην Ελλάδα φωλιάζει κυρίως σε ορεινά δάση. Κυρίως γνωστός ως άφθονος χειμερινός επισκέπτης, οπότε απαντά και σε ανοιχτές θαμνώδεις περιοχές, μέσα σε πόλεις, κήπους, φυτοφράχτες, όχθες κ.τ.λ. Δραστήριος γεμάτος αυτοπεποίθηση, θολωτή φωλιά στο έδαφος.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Μοιάζει πολύ με τον θαμνοφυλλοσκόπο, αλλά λιγάκι μικρότερος, πιο συμπαγής, πιο μουντός. Καστανοπράσινος με γκρι απόχρωση από πάνω, υπόλευκος από κάτω με διάφορες κίτρινες και μπεζ αποχρώσεις σε λαιμό και στήθος. Συχνά πιο διακριτό μπεζ-καφέ στα πλαϊνά στήθους σε σχέση με τον θαμν. ειδικά το φθινόπωρο. Διακρίνεται από τα σκούρα πόδια, το λεπτό, συχνά μάλλον σκούρο ράμφος. Τινάζει ελαφρά την ουρά προς τα κάτω όταν κινείται στο φύλλωμα (δεν το κάνει ο θαμν.).

ΦΩΝΗ

Κάλεσμα ένα απαλό σφύριγμα “χουιτττ”, λίγο ανερχόμενο και με έμφαση στο τέλος. Στα τέλη καλοκαιριού-φθινοπώρου, τα νεαρά, περιστασιακά ένα ευθύ “χιιιπ”.Κελάηδημα μια αργή και μετρημένη σειρά από καθαρές, δυνατές, μονοσύλλαβες νότες, σε δύο ή τρεις τόνους “σιλτ σουλτ σουλτ σουλτ σιλτ σιλτ…”

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Δείτε επίσης

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα