ThessAnimals: Φλώρος
Ένα ακόμη ωδικό πτηνό, το οποίο τυραννιέται αφάνταστα από παράνομες αιχμαλωσίες και πωλήσεις.
Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.
Φλώρος Chloris chloris
Ένα ακόμη ωδικό πτηνό, το οποίο τυραννιέται αφάνταστα από παράνομες αιχμαλωσίες και πωλήσεις. Μήκος 14-16 εκ. Αναπαράγεται σε παρυφές δασών, δασύλλια, θαμνώδεις εκτάσεις και ρέματα. Κοινός επίσης σε χωριά και πόλεις (πάρκα, κήποι, κοιμητήρια κ.τ.λ.).Επιδημητικός σε Ελλάδα/Κύπρο αλλά και πολλοί χειμερινοί επισκέπτες. Πάντα επιφυλακτικός, καμιά φορά “ντροπαλός”. Φωλιάζει σε δέντρα (συχνά σε κυπαρίσσια) ή θάμνους.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Έχει μάλλον βαρύ σώμα, κεφάλι και ράμφος. Ράμφος ανοιχτορόδινο ή ανοιχτό μπεζ. Αναγνωρίζεται από τις κίτρινες ακμές πρωτευόντων, που σχηματίζουν κίτρινη πλάκα, από τον πρασινωπό τόνο στο κάτω μέρος σε όλα τα φτερώματα και σε πτήση, από το κίτρινο στα πλαϊνά της βάσης ουράς. Αρσενικό – Κιτρινοπράσινο στήθος, γκριζοπράσινο πάνω μέρος, γκριζωπά πλαϊνά κεφαλιού και ανοιχτή γκρίζα πλάκα φτερούγας. Αρκετό κίτρινο σε φτερούγα και ουρά. Θηλυκό – Πιο θαμπά και μουντά γκρίζα χρώματα, καφέ απόχρωση σε μανδύα/πλάτη, λιγότερο κίτρινο σε φτερούγα και ουρά. Νεαρό – Με διάχυτες γραμμές.
ΦΩΝΗ
Κάλεσμα, ένα σύντομο δυνατό “γιουπ”, συνήθως γρήγορα επαναλαμβανόμενο ,το οποίο γίνεται σύντομες τρίλιες “γιουπ – ιουπ – ιουπ”. Επίσης ένα δυνατό περίτεχνο “γιουιτττ”.Κελάηδημα, δύο διαφορετικών τύπων, το ένα μη μελωδικό, συριστικό “ντρισιουυουουουουχ”,που επαναλαμβάνεται μεταξύ παύσεων, το άλλο ευχάριστο μακρόσυρτο σαν Καναρινιού, από τρίλιες και ταχύτατα σφυρίγματα και τιτιβίσματα, π.χ. “γιουπ – γιουπ – γιουπ, γιουρρ-ρρρ-τουι -τουι τουι”.
Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Δείτε επίσης…
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ