Featured

ThessAnimals: Καλόγερος

Γνωρίστε τον Parus major.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-καλόγερος-839207
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

Στην ουσία, το ThessAnimals είναι μια εγκυκλοπαίδεια των ζώων από τα δάση της Θεσσαλονίκης, της οποίας ο ρόλος είναι να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ. Η προσπάθεια αυτή θα “τρέχει” διαρκώς και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε επιθυμεί να συνδράμει/συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο (παρουσίαση σε σχολεία, ιχνηλάτηση συγκεκριμένου ζώου κ.α.), μπορεί να επικοινωνεί στο mariosdadoudis@gmail.com.

Καλόγερος / Parus major

Μήκος 13,5 – 15 εκ. Αναπαράγεται σε δασωμένες περιοχές (από απόμερα δάση μέχρι ελαιώνες, πάρκα και κήπους).Τρέφεται με έντομα, σπόρους και καρπούς. Φωλιάζει σε οποιαδήποτε διαθέσιμη τρύπα (σε δέντρα, τεχνητές φωλιές, σωλήνες, στάμνες κ.τ.λ.).

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Η μεγαλύτερη παπαδίτσα, αναγνωρίζεται εύκολα από το κίτρινο κάτω μέρος με μαύρη κεντρική ζώνη, το γυαλιστερό μαύρο κεφάλι με μεγάλα λευκά μπαλώματα στο μάγουλο, την πράσινη πλάτη και τη στενή λευκή ρίγα στη γκριζογάλανη φτερούγα. Φύλα παρόμοια, αλλά το αρσενικό συνήθως πιο έντονο κίτρινο από κάτω, με πιο φαρδιά μαύρη ζώνη (σχηματίζει ολόμαυρο μπάλωμα στο κέντρο της κοιλιάς), ενώ το θηλυκό είναι συχνά, πιο απαλό κίτρινο, με πιο στενή και συχνά σπασμένη μαύρη ζώνη – το νεαρό σαν το ενήλικο -, αλλά έχει κίτρινο μπάλωμα στο μάγουλο χωρίς ολοκληρωμένο μαύρο όριο στο κάτω μέρος.

ΦΩΝΗ

Πλούσιο ρεπερτόριο. Κύρια καλέσματα εύθυμα, περιλαμβάνουν “πινγκ πινγκ”, σαν Σπίνος, ένα χαρούμενο “σι γιουτιιι γιουτιιι” και ένα φλύαρο “τι τουουι”. Ένα πιο περίεργο, πιο ντροπαλό “τι τι τουχ” συχνά ακούγεται το φθινόπωρο. Τα νεαρά γεμίζουν το δάσος το καλοκαίρι με επίμονο, τσιριχτό “τετετε τετετε…”. Κελάηδημα από τα τέλη χειμώνα, ένα απλό παλινδρομικό τραγουδάκι με ελαφρώς μηχανικό τονισμό, π.χ. “τι τα τι τα τι τα” ή ένα τρισύλλαβο με διαφορετική ένταση “τι τι τα τι τι τα τι τι τα…”.

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα