ThessAnimals: Καρδερίνα
Ένα από τα πιο πολύπαθα ωδικά πτηνά της Ελλάδος, όσον αφορά την παράνομη αιχμαλωσία και πώληση του.
Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.
Καρδερίνα Carduelis carduelis
Ένα από τα πιο πολύπαθα ωδικά πτηνά της Ελλάδος, όσον αφορά την παράνομη αιχμαλωσία και πώληση του. Μήκος 12,5-13 εκ. Αναπαράγεται σε ανοιχτές δασωμένες περιοχές με χαμηλά δέντρα, σε μακία αλλά και οπωρώνες, ελαιώνες και κήπους. Φθάνει ως την ορεινή ζώνη, σε λιβάδια με αγκάθια στα 2.000 μ. Συχνά σε κοπάδια μετά την αναπαραγωγή, αναζητά τροφή σε γαιδουράγκαθα κ.τ.λ. Φωλιάζει στα δέντρα, συχνά στα λεπτά εξωτερικά κλαδιά.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Απαραγνώριστη, με το κόκκινο “πρόσωπο” και το υπόλοιπο ασπρόμαυρο κεφάλι, την ολόμαυρη φτερούγα με φαρδιά κίτρινη ρίγα, το λευκό ουροπύγιο και τη μαύρη ουρά με τις λευκές κηλίδες. Στο πεδίο,τ α φύλα δείχνουν όμοια. Ράμφος σχετικά μακρύ και πολύ μυτερό, λευκοκίτρινο.
ΦΩΝΗ
Κάλεσμα ένα τρισύλλαβο ,εύθυμο σκίρτιημα “τικελιττ”,μονοσύλλαβες “λιττ” ή δισύλλαβες “τελιττ” ερωτοαποκρίσεις, καμία φορά από κοπάδια που αναζητούν τροφή. Από κοπάδια επίσης, “ξυστοί” ήχοι “τσρεεε”. Μάλλον ήσυχο κελάηδημα από γρήγορες τρίλιες, έρρινες νότες και αλληλουχίες τιτιβισμάτων, που πάντα όμως αναγνωρίζονται από τις ενσωματωμένες νότες των καλεσμάτων.
Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου