ThessAnimals: Κότσυφας

Από τα πιο εύκολα για αναγνώριση πτηνά, όταν όμως δούμε ένα μαύρο πουλί με κίτρινο ράμφος θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι Ψαρόνι.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-κότσυφας-861516
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

(Κοινός) Κότσυφας Turdus merula

Μήκος 23,5-29 εκ. Κοινός σε δάση, κήπους, πυκνούς θαμνώνες, πάρκα πόλεων κ.τ.λ. Κελαηδά από τις κορυφές δέντρων (π.χ. κυπαρίσσια),σκεπές, τηλεοπτικές κεραίες. Οι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστευτικοί. Φωλιά σε θάμνους, φράχτες κ.τ.λ. Τροφή γεωσκώληκες, έντομα, καρποί. Επιδημητικός στην Ελλάδα/Κύπρο αλλά και αρκετοί χειμερινοί επισκέπτες από βόρειες χώρες και περαστικοί.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Ο αρσενικός ολόμαυρος, την άνοιξη και το καλοκαίρι με κίτρινο ράμφος και στενό κίτρινο οφθαλμικό δακτύλιο. Από τα πιο εύκολα για αναγνώριση πτηνά, όταν όμως δούμε ένα μαύρο πουλί με κίτρινο ράμφος σε κάποιο πάρκο θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι Ψαρόνι σε αναπ. φτέρωμα : ο Κότσυφας είναι μοναχικός, έχει μακριά ουρά (που συχνά την τινάζει προς τα επάνω και μετά την κατεβάζει αργά), προχωρά με γρήγορα άλματα ή κάνει μερικά βήματα, ξαφνικά μένει εντελώς ακίνητος για λίγο (κοιτώντας για σκουλήκια), συνεχίζει το περπάτημα κ.τ.λ. Επιπλέον, δεν έχει ανοιχτόχρωμες κηλίδες. Το ράμφος σκουραίνει προς το τέλος του καλοκαιριού. Ο θηλυκός γκριζοκαστανός, με ελαφρώς πιο ανοιχτό καφετή λαιμό και ασαφή σημάδια στο στήθος. Ράμφος σκούρο. Το νεαρό σαν το θηλυκό αλλά με μικρές ανοιχτόχρωμες κηλίδες από επάνω.

ΦΩΝΗ

Πλούσιο ρεπερτόριο, θορυβώδης. Συνηθέστερα καλέσματα : Ένα βαθύ “ποκ” , σε μετανάστευση ένα ήσυχο γουργουριστό “σρρρι”. Ανήσυχος, ένα πολύ λεπτό ευθύ “τσιιιχ”,σαν Κοκκινολαίμης και ένα σπαστό “τσακ – ακ – ακ – ακ”. Σε συναγερμό, μια σειρά από μεταλλικούς , υψηλότονους ήχους “πλι – πλι – πλι – …”, που συχνά (ιδιαίτερα όταν ξεπετάγεται) καταλήγουν σε κρεσέντο. Κελάηδημα γνωστό για τον γλυκό, μελωδικό τόνο, με καθαρό και δυνατό ήχο “φλάουτου” (σε μείζονα κλίμακα),σε αργό ρυθμό, με ομαλή διαδοχή ήχων, μαλακά τιτιβίσματα – στροφές σύντομες, επαναλαμβανόμενες σε διαστήματα 3-5 δευτ. Μερικοί έχουν μελαγχολικό τόνο, ακούγονται σαν Τσαρτσάρα.

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα