ThessAnimals: Μαυροσκούφης

Γνώριστε τον!

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-μαυροσκούφης-867665
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

Μαυροσκούφης Sylvia atricapilla

Μήκος 13,5-15 εκ. Αναπαράγεται σε δάση, πάρκα και ρεματιές με πυκνό υποφόρο (συνήθως σε ορεινά και κάπως υγρά μέρη στην Ελλάδα).Τυπικό πουλί της Κ. και Ν.Ευρώπης. Πολυπληθής κατά τη μετανάστευση και το χειμώνα στη Μεσόγειο (σε ψηλούς θαμνότοπους, ελαιώνες, πάρκα ). Φωλιά χαμηλά σε θάμνο.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Εύρωστη κατασκευή, σχεδόν σαν Κηποτσιροβάκος. Σκούρο γκρι από επάνω και ανοιχτό γκρι-λαδί από κάτω. Το αρσενικό με μικρό μαύρο σκούφο (αγγίζει μόνο το επάνω μέρος του ματιού, κεφάλι μέτριο).Τα θηλυκά και νεαρά έχουν καστανοκόκκινο σκούφο. Ράμφος και πόδια γκρίζα.

ΦΩΝΗ

Κάλεσμα ένα πλαταγιστό “τεκ” που, όταν είναι ανήσυχος, επαναλαμβάνεται σε μακρές σειρές “τεκ τεκ τεκ…”,συχνά μαζί με τραχιά μακρόσυρτα “σρεχ”.Κελάηδημα από τα καλύτερα, αρχίζει σαν Κηποτσιροβάκος, με ένα διστακτικό τερέτισμα και μετά γυρίζει σε καθαρές, ελαφρώς μελαγχολικές νότες, σαν φλάουτο, προς το τέλος.

Όπως και σε άλλες Συλβιίδες (οικογένεια Τσιροβάκων,Ποταμίδων κ.α.),σποραδικά ακούγεται και ένα μακρόσυρτο ψευτοκελάηδημα με μιμήσεις και τσιριχτούς, βραχνούς ήχους

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα