Featured

«Τι θα φάμε σήμερα;» – Δύο μάγειρες στο YouTube έχουν την απάντηση

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε δύο ανθρώπους που μας παρουσιάζουν μέσα από τα κανάλια και τα site τους υπέροχες γευστικές συνταγές.

Νίκος Γκάγιας
τι-θα-φάμε-σήμερα-δύο-μάγειρες-στο-yout-879462
Νίκος Γκάγιας

«Μαμά τι να φάω;». Μία ερώτηση που ακούγεται δεκάδες φορές σε κάθε ελληνικό σπίτι. Τώρα η συνέχεια της συζήτησης εξαρτάται αποκλειστικά από την απάντηση. Αν αυτή είναι μπάμιες, φασολάδα ή λάχανο με κρέας, όλοι καταλαβαίνουμε πως οι συνταγές στο διαδίκτυο είναι η μόνη λύση.

Ευτυχώς σ΄ αυτό τον αγώνα υπάρχουν πολλά μαγειρικά κανάλια που είναι δίπλα μας και μας βοηθούν και εμάς τους αρχάριους να φτιάξουμε ένα πιάτο φαγητό. Βέβαια αρκετοί από εμάς πειραματιστήκαμε (ανεπιτυχώς) την περίοδο των lockdown. Ψάξαμε, λιγουρευτήκαμε, δοκιμάσαμε και 99% αποτύχαμε στις συνταγές που είδαμε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ευθύνονται οι μάγειρες. Μάλλον αρκετοί από εμάς είμαστε καλοί στις δοκιμές και όχι στις συνταγές.

Επομένως τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε δύο ανθρώπους που μας παρουσιάζουν μέσα από τα κανάλια και τα site τους υπέροχες γευστικές συνταγές, που όλοι θα θέλαμε να δοκιμάσουμε από τα χεράκια τους.

Κατερίνα Μουστάκα (ή αλλιώς Greek Cooking by Katerina)

Ζούσαμε πολλά χρόνια στην Κω, όπου διατηρούμε μέχρι και σήμερα επιχείρηση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Στη δουλειά αυτή κάναμε πολλούς φίλους-πελάτες, που οι περισσότεροι ζουν στο εξωτερικό. Το Δεκέμβρη του 2016, έχοντας γυρίσει μόνιμα στην Αθήνα και με πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεση μου, η κόρη μου, η οποία τότε ήταν 11 ετών, μου πρότεινε να ανεβάζω τις συνταγές μου σε video στο YouTube για να τις βλέπουν οι φίλοι μας στο εξωτερικό και να μάθουν να μαγειρεύουν τα ελληνικά φαγητά που τους έφτιαχνα κατά καιρούς στην Κω. Οι πρώτες συνταγές που ανέβασα ήταν κεφτεδάκια, σπετζοφάι, μουσακάς και σπανακόπιτα. Τα πρώτα video ήταν στα Αγγλικά και ουσιαστικά δεν πίστευα ότι θα με δεις κάποιος, εκτός από εκείνους τους φίλους μας.

Το Νοέμβριο του 2017 λίγο πριν τη γιορτή μου σκέφτηκα να δείξω τη συνταγή της μητέρας μου για μελομακάρονα. Όμως αναρωτήθηκα ποιος ξένος θα ενδιαφερθεί ή ποιος γνωρίζει τα μελομακάρονα και έτσι έκανα το πρώτο βίντεο στα ελληνικά. Ξαφνικά άρχισα να παρατηρώ ότι οι προβολές ανέβαιναν και είχα πολλά θετικά σχόλια. Εκείνη την εποχή είχα 80 συνδρομητές και μετά τις γιορτές είχα ξεπεράσει τους 1.000, κάτι που μου φαινόταν αδιανόητα και φυσικά δεν το περίμενα ποτέ. Έτσι έκανα ακόμα μερικά video στα ελληνικά και είδα τους συνδρομητές να αυξάνονται αλματωδώς. Τότε κατάλαβα πως πρέπει να συνεχίσω έτσι, όμως δεν σταμάτησα ποτέ να υποτιτλίζω τα video στα αγγλικά, ώστε να μπορούν όλοι μου οι φίλοι αλλά και όποιος ενδιαφέρεται να μάθει να μαγειρεύει ελληνικά φαγητά.

Υπήρξε μία μικρή αύξηση στις προβολές κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά για να είμαι ειλικρινής στην περίμενα πολύ μεγαλύτερη. Μάλιστα θυμάμαι ότι αναρωτιόμουν «μα κανείς δεν μαγειρεύει; Όλοι βλέπουν Netflix και παραγγέλνουν απ’ έξω». Νομίζω ότι τα video που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από μη συνδρομητές ήταν τα video των γλυκών, π.χ. η Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης και ο μπακλαβάς ήταν σταθερά στις πρώτες θέσεις), καθώς και το βίντεο του χωριάτικου φύλλου σε στρώσεις, που ήταν μόνιμα στην πρώτη θέση όλη την περίοδο της καραντίνας. Το αξιοπερίεργο ήταν η νηστίσιμη μανιταρόπιτα, την οποία ανέβασα μέσα στην πρώτη καραντίνα, αλλά πήρε χιλιάδες προβολές κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας, χωρίς να έχω κάνει εγώ κάτι για να την προωθήσω. Γενικά, υπήρχαν πράγματι πολύ περισσότερα σχόλια και απάντησα σε εκατοντάδες απορίες. Ιδιαίτερα χαίρομαι όταν μου γράφουν και με ρωτάνε νέα παιδιά και αρχάριοι. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα είναι όταν μου στέλνουν ότι τους βοηθάω στην κουζίνα και τους πετυχαίνουν όλες μου οι συνταγές.

Οι συνδρομητές του καναλιού που με αγαπούν και ακολουθούν σταθερά συνεχίζουν να το κάνουν. Έχω περάσει τους 62.000 συνδρομητές και περίμενα περισσότερη αλληλεπίδραση μετά την καραντίνα, κάτι που δε συμβαίνει τόσο έντονα, οπότε μάλλον αυτό το νέο κοινό που εγγράφηκε είτε δεν είναι πολύ ενεργό είτε έχασε το ενδιαφέρον του για κάποιο λόγο. Όμως δεν έχω παράπονο. Καθημερινά δέχομαι θετικά σχόλια και εισπράττω αγάπη από γλυκύτατους ανθρώπους που θέλουν να πουν μία καλή κουβέντα. Φυσικά απαντάω σε όλους και λύνω όποια απορία τυχόν προκύψει. Τις συνταγές μου τις καταχωρώ και στο site μου www.greekcookingbykaterina.com σε κατηγορίες, για να μπορούν να τις έχουν στη διάθεσή τους και γραπτώς. Νιώθω μεγάλη ευθύνη για κάθε συνταγή που ανεβάζω και γι ’αυτό θέλω να είναι κατανοητές και σαφείς, ώστε να μπορούν όλοι να τις πετύχουν.

Η συνταγή με τις περισσότερες προβολές είναι το βίντεο για πατάτες φούρνου. Απλό και πανεύκολο φαγητό, δεν περίμενα ποτέ ότι θα είχε τέτοια απήχηση, καθώς έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο προβολές. Ακολουθεί το τραγανό χωριάτικο φύλλο σε στρώσεις με πάνω από 700.000 προβολές και τα περισσότερα σχόλια απ’ όλα μου τα βίντεο.

Όλα τα κάνω μόνη μου. Από την ιδέα της συνταγής, την εκτέλεση, την κάμερα, τον υποτιτλισμό και το μοντάζ. Έμαθα ψάχνοντας και πειραματιζόμενη χρησιμοποιώντας το βασικό πρόγραμμα των Windows, γιατί μου φαινόταν αρκετά απλό. Μόλις πριν ένα χρόνο αγόρασα ένα πρόγραμμα με μεγαλύτερες δυνατότητες στο μοντάζ και πάλι με δοκιμές και πειραματισμούς πορεύομαι, προσπαθώντας να έχω ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα. Μερικές φορές, όταν έχει χρόνο και διάθεση η κόρη μου, με βοηθάει κι εκείνη με την κάμερα και η βοήθειά της είναι πολύτιμη. Πάντα ζητάω τη γνώμη της και την τελική έγκρισή της πριν ανεβάσω βίντεο. Όταν την έχω κοντά μου νιώθω πολύ όμορφα! Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου είναι η πηγή της έμπνευσής μου και η αγάπη μου γι’ αυτούς και ο κόσμος που με παρακολουθεί και με αγαπά μου δίνει κίνητρο να συνεχίζω.

Το κανάλι και το site είναι το χόμπι μου και η μαγειρική είναι η μεγάλη μου αγάπη, το μεράκι μου. Επειδή μαγειρεύω νόστιμα (κατά γενική ομολογία συγγενών και φίλων, δεν τα λέω εγώ) και μετά από την προτροπή της κόρης μου, μου αρέσει να μοιράζομαι με όλο τον κόσμο αυτά που έχω μάθει στα 35 χρόνια που μαγειρεύω, από παιδί. Η κύρια πηγή εσόδων μας είναι η επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων στην Κω, την οποία διευθύνω εγώ μαζί με το σύζυγο μου.

Τάσος Μπρατέλης ή αλλιώς Grandpa Tassos Cooking

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ανοίξω το δικό μου κανάλι στο YouTube. Βέβαια υπήρχε το κανάλι απλώς το μόνο που είχα βάλει ήταν ένα απόσπασμα από μία συναυλία και έκτοτε για 2.5 χρόνια είχε μείνει ανενεργό. Εγώ έβλεπα YouTube και επειδή μ’ αρέσει η μαγειρική, σκέφτηκα «γιατί δεν ανεβάζεις μία δική σου συνταγή;» και έτσι έκανα το πρώτο μου βίντεο τον Ιούλιο του 2014, στο οποίο έκανα φιλέτο χοιρινό με ροκφόρ και ροδάκινο. Εγώ τότε δεν είχα ούτε 100 συνδρομητές και η συνταγή αυτή δεν είχε πολλά views. Στη συνέχεια το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ανέβασα και ένα κερκυραϊκό σοφρίτο. Κάποια στιγμή κατάφερα να ξεπεράσω τους 1.000 συνδρομητές και έβαλα ακόμα 2 βίντεο το 2016. Όλα εκείνα τα βίντεο ήταν βουβά, δεν μιλούσα, έπαιζε από πίσω μόνο μουσική. Πιο τακτικά άρχισα να ανεβάζω το 2017, όπου ανέβασα 5 βίντεο. Δεν το κυνηγούσα και τόσο, ούτε είχα στο μυαλό μου ότι θα φτάσω ποτέ 100.000 εγγεγραμμένους.

Το 2018 επειδή σταμάτησα να εργάζομαι και έτσι ασχολήθηκα πιο εντατικά, ανεβάζοντας 19 βίντεο. Ο κόσμος με ανακάλυπτε και το κανάλι άρχισε να ανεβαίνει. Το μεγάλο άλμα έγινε τον Μάρτιο του 2020 στο πρώτο αυστηρό lockdown. Ο κόσμος δεν ήξερε τι να κάνει και το είχανε ρίξει όλοι στο μαγείρεμα, ακόμα και άσχετοι.

Τον Μάρτιο του 2020 έκανα ένα ψωμί και έπεσε ακριβώς μέσα στην μεγάλη αναμπουμπούλα που όλοι ήταν σπίτια τους και τώρα κοντεύει 1 εκατ. προβολές. Μετά απ’ αυτό άρχισαν να ανεβαίνουν οι προβολές και οι ακόλουθοι με πολύ γοργούς ρυθμούς. Ό,τι κάνω είναι προσεγμένο, δεν ανεβάζω κάτι απλώς για να το ανεβάσω και θέλω αυτό που φτιάχνω να βγει όπως ακριβώς το δείχνω.

Σίγουρα όλοι όσοι έκαναν εγγραφή κατά τη διάρκεια της καραντίνας, έμειναν εγγεγραμμένοι αλλά πολλοί δεν είναι σε ενέργεια, δεν βλέπουν αυτά που ανεβάζω κάθε φορά γιατί αν ο κάθε εγγεγραμμένος έβλεπε το κάθε βίντεο που ανέβαζα θα είχα 128.000  προβολές. Αυτό δεν γίνεται.

Η συνταγή με το ψωμί έχει τα πιο πολλά σχόλια, μπορώ να πω όλα θετικά. Ο κόσμος το δοκίμασε και ακόμα μέχρι σήμερα βλέπουν τη συνταγή για πρώτη φορά γράφουν πόσο φανταστικό βγήκε το ψωμί τους. Αυτά είναι τα θετικά και όταν διαβάζεις τέτοια μηνύματα λες είμαι σε καλό δρόμο.

Τώρα έχω κατασταλάξει, κάνω ένα βίντεο την βδομάδα. Κάνω μόνος το μοντάζ. Από μικρός ασχολούμαι με την φωτογραφία και τη βιντεοληψία και βγήκε αβίαστα αυτό το κομμάτι. Κάπως προέκυψε να έχω ένα πρόγραμμα για μοντάζ και φρόντιζα να ενημερώνομαι όποτε υπήρχε κάποια εξέλιξη ή ενημέρωση στο πρόργαμμα αυτό. Εμένα μ’ αρέσει πολύ να κάθομαι να μοντάρω βίντεο και μια ας είναι χρονοβόρα διαδικασία. Απολαμβάνω όλη τη διαδικασία, από την έρευνα για την επόμενη συνταγή, το μαγείρεμα, τη βιντεολήψη, τη φωτογράφιση του έτοιμου πιάτου, το μοντάζ μέχρι και τη λάντζα! Και φυσικά την επαφή με τον κόσμο και το γεγονός πως βάζω και εγώ το λιθαράκι μου στην εξάπλωση της διατροφικής μας παράδοσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα