Τι τρέχει με την Κοζάνη και δεν πέφτουν τα κρούσματα;

Στο Δήμο Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 62,4, όταν το όριο συναγερμού είναι 15

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
τι-τρέχει-με-την-κοζάνη-και-δεν-πέφτουν-745991
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Η απόφαση να παραμείνει το λιανεμπόριο κλειστό και την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνδυασμό με την σταθερά ανοδική πορεία των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται εδώ και καιρό σε lockdown, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το τι πηγαίνει λάθος ως προς τη διαχείριση της πανδημίας στην Κοζάνη.

Πρακτικές από κατοίκους περιοχών του νομού έχουν αποδειχτεί καταστροφικές για την πορεία των κρουσμάτων μέχρι σήμερα.

Κάτοικοι περιοχής που ήταν ήδη στο «βαθύ κόκκινο» πριν επιβληθεί lockdown σε όλη την Κοζάνη, αψηφούσαν τα περιοριστικά μέτρα και εκμεταλλευόμενοι την επαγγελματική τους ιδιότητα μετακινούνταν κανονικά χρησιμοποιώντας έγγραφα μέσω της Εργάνης.

Η κινητικότητα αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε κάποια χωριά τα καφενεία λειτουργούσαν σε υπόγεια, πίσω από τις φαινομενικά κλειστές πόρτες, έχουν οδηγήσει έναν ολόκληρο νομό στη μέγγενη του lockdown και των διαρκώς αυξανόμενων κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες.

Σε κάποια χωριά πρόβλημα επίσης φαίνεται να αποτελεί και το γεγονός ότι κάποιοι ιερείς και το ποίμνιο τους δε φαίνεται να βάζουν μυαλό και συνεχίζουν να παίζουν «κρυφτό», θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, με τη διενέργεια μνημόσυνων, παρά τα περιοριστικά μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε όμορες κοινότητες που ανήκουν στους ίδιους Δήμους, παρουσιάζεται τεράστια διαφορά στα νούμερα των κρουσμάτων και αυτό σχετίζεται με την κινητικότητα των κατοίκων, αλλά και τις επαγγελματικές τους ασχολίες.

Ένα γεγονός που ενδεχομένως να έχει σώσει την Κοζάνη από τα χειρότερα είναι το ότι διαθέτει υψηλό δείκτη ιχνηλάτησης σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Ο μεγάλος αριθμός των εργαστηρίων σε συνδυασμό με την ταχύτητα στην έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ που πραγματοποιούνται, λύνει τα χέρια των τοπικών αρχών στο να επέμβουν άμεσα στις εστίες που θα «ανάψουν».

«Η επιδημιολογική εικόνα δεν δείχνει το παραμικρό σημείο σταθεροποίησης» 

Στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε εκτενώς στην περίπτωση της Κοζάνης και στους αριθμούς που κάνουν απαγορευτική την σκέψη για άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

«Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή» είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

«Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους, είναι 36,4 στην Αχαΐα, 36,3 στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κοζάνη είναι 59,3. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος κρουσμάτων δεκατετραημέρου είναι 478 στην Αχαΐα και 459 στην Θεσσαλονίκη, όταν στην Κοζάνη είναι 714.

»Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης είναι εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερα επιβαρυμένη και δεν δείχνει το παραμικρό σημείο σταθεροποίησης» τόνισε.

«Ειδικότερα θέλω να σταθώ, να το εξηγήσω, στο Δήμο Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 62,4, όταν το όριο συναγερμού είναι 15, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων δεκατετραημέρου είναι 791, όταν το όριο συναγερμού είναι 150» συμπλήρωσε.

«Αντίστοιχα, στο Δήμο Σερβίων ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου είναι 60,6, ενώ ο μέσος όρος δεκατετραημέρου 893,8, με όριο συναγερμού το 150. Τέλος, στο Δήμο Εορδαίας ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 59,2, ενώ στο δεκατετραήμερο είναι 721» υπογράμμισε.

«Επίσης, τόσο στο Δήμο Κοζάνης, όσο και στο Δήμο Εορδαίας έχουμε αύξηση κρουσμάτων 23,5% και 35% αντίστοιχα, με τον αριθμό κρουσμάτων να διαφοροποιείται αυξητικά, σε 432 στην Κοζάνη και 241 στην Εορδαία. Η κατάσταση όπως αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικά δύσκολη και κάνουμε έκκληση για άλλη μία φορά στους κατοίκους για πιστή εφαρμογή των μέτρων» κατέληξε.

Η Parallaxi επικοινώνησε με τον κ. Χάρη Τσεβεκίδη, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και το πρώτο ερώτημα που του θέσαμε είναι γιατί μετά από τόσους μήνες περιοριστικών μέτρων η κατάσταση στην περιοχή δεν φαίνεται να αλλάζει.

«Το ίδιο ερώτημα τέθηκε στον κ. Κοντοζαμάνη, ο οποίος έχει την καθολική εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά όπως μπορείτε να δείτε και σε τοπικές ιστοσελίδες κατά την επίσκεψη του εδώ δεν έδωσε απάντηση. Δεν έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει. Οι πληροφορίες δε δίνονται προς τους Ιατρικούς Συλλόγους. Οι πληροφορίες που μας δίνονται είναι με το σταγονόμετρο διότι το διαχειρίζεται η Πολιτική Προστασία, ο ΕΟΔΥ κτλ. Φτύσαμε αίμα για να ξέρουν οι Δήμοι τα στοιχεία. Λέγαμε Π.Ε Κοζάνης και δεν ξέραμε ποιοι Δήμοι έχουν το πρόβλημα. Αν γνωρίζαμε λίγο τι συμβαίνει και πού, χωρίς να θέλω να κάνω τον ειδικό, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε ποια ήταν τα προβλήματα που οδήγησαν σε έκρηξη κρουσμάτων, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να σταματήσουμε τη δημιουργία εστιών, ποιες τακτικές ή συνήθειες δεν είναι σωστές, ώστε να κάνουμε παρεμβάσεις. Όταν αποκλειόμαστε από την πληροφορία δεν έχεις μετά τη γνώση για να προτείνεις πράγματα. Αρχίζεις και εικάζεις. Μήπως έφταιγε το ένα μήπως έφταιγε το άλλο;»

Όσον αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, σχολίασε: 

«Είναι δύσκολη. Δεν είναι αυτή που ήταν στην αρχή της εβδομάδας. Υπάρχει μία τάση προς ύφεση, αλλά όχι αποσυμφόρηση. Η αγωνία όλων μας είναι τι θα γίνει τη Δευτέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. Δεν είναι φυσικά καμία κριτική από μέρους μου σχετικά με την απόφαση που λήφθηκε, γιατί τα παιδιά μας δεν μπορούν να είναι άλλο απομονωμένα, αλλά πρέπει να δούμε κατά πόσο η επιστροφή στα θρανία θα έχει επίδραση στην πορεία των κρουσμάτων. Θα πρέπει να κρίνουμε με μία νηφαλιότητα τα πράγματα και να αποφασίζουμε γρήγορα ανάλογα με τα νούμερα, αν κάτι είναι ορθό ή όχι».

Σχετικά με τα self tests που μπαίνουν στην καθημερινότητα μας με τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων να εντάσσονται στη διαδικασία, ο κ. Τσεβεκίδης τόνισε:

«Είναι κάτι καινούριο. Είναι ένα όπλο. Δεν είναι πανάκεια. Δεν πρέπει να το προσεγγίσουμε σαν κάτι που θα δώσει σε όλα λύση. Είχαμε σήμερα δύο ώρες μία διαδικτυακή συνάντηση με την τοπική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έπειτα από δική μας πρωτοβουλία, ώστε να μιλήσουμε και με τους μαθητές και με τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων της περιοχής. Στόχος ήταν να τους ενημερώσουμε τι είναι τα self tests και να τους λύσουμε τις απορίες και τους προβληματισμούς τους. Είναι καλό το να δείχνουμε πώς θα το κάνουμε, εάν το κάνουμε σωστά ή όχι, εάν θα βγει θετικό ή αρνητικό, είναι να καταλάβουμε τι είναι αυτό το όπλο που μας έδωσαν και γιατί και πώς πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.

Αυτές οι συζητήσεις δυστυχώς δεν έχουν γίνει σε κεντρικό επίπεδο. Παραμένουν σε τεχνικό επίπεδο. Υπάρχουν απορίες και γονιών και παιδιών που εμείς πήραμε από μόνοι μας πρωτοβουλία να δώσουμε απάντηση. Γιατί κάνουμε τώρα τα self tests, γιατί δεν έγιναν νωρίτερα;

Η σωστή χρήση θα κάνει τα self tests ένα όπλο χρήσιμο. Η λάθος χρήση τους θα κάνει τα πράγματα θανατηφόρα για εμάς. Γιατί το λέω αυτό. Το self test είναι για να προστατευτούμε και να κάνουμε μία ιχνηλάτηση σε περιοχές που δεν γίνεται εύκολα αυτή, όπως για παράδειγμα στους μαθητές. Έτσι, θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε ένα υπάρχει υψηλό φορτίο και άρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διασπορά. Αυτό θα μπορούσαμε να το αποτρέψουμε. Από την άλλη πλευρά μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η διαχείριση της όλης κατάστασης. Self test αρνητικό δε σημαίνει ότι δεν έχω κορονοϊό. Σημαίνει όμως ότι αν έχω μπορεί να είναι χαμηλού φορτίου, άρα τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα ατομικής προστασίας, εκεί δεν κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι στο γύρω περιβάλλον.

Ακόμη και το κομμάτι των αποβλήτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Θα πρέπει να το δούμε λίγο διαφορετικά. Δεν είναι οικιακά απορρίμματα. Είναι απόβλητα. Είναι προϊόντα ιατροτεχνολογίας και εν δυνάμει μπορεί να είναι μολυσματικά, άρα θα πρέπει να τα χειριζόμαστε με την αντίστοιχη προσοχή. Είναι ένα θέμα που έχει πολλές πτυχές και πρέπει να αναλυθούν όλες μία προς μία για να προστατευτούμε όλοι

Όλα αυτά δεν έχει απλώς σημασία να είναι γραμμένα κάπου. Ο κόσμος θέλει να έχει ένα οικείο πρόσωπο να μπορέσει να απευθυνθεί σε αυτό, να του μιλήσει, να του πει με απλά λόγια το τι πρέπει να κάνει. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς».

Ένα από τα ζητήματα που έχουν θέσει τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, όσο και της υπόλοιπης χώρας είναι αυτό της περιφερειακής διαχείρισης, της αποκέντρωσης δηλαδή. Πράγματα που δεν έχουν εισακουστεί όμως με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λειτουργία ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε πέρα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο, οι εκάστοτε Περιφέρειες να έχουν τη δυνατότητα να προβούν και σε κάποιες ακόμη κινήσεις ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στις κάθε περιοχές, αλλά και τον πληθυσμό που ζει σε αυτές. Για παράδειγμα στη Δυτική Μακεδονία σε λίγο διάστημα θα αρχίσουν να καταφτάνουν εργάτες γης, ζήτημα που θα απασχολήσει έντονα τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, αλλά θα είναι δευτερευούσης σημασίας για νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας οι οποίες προετοιμάζονται για την υποδοχή των τουριστών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα