Featured

Τι τρέχει με την Κρήτη; Γιατί κανείς δεν μιλά για όλα αυτά;

Δέκα τουλάχιστον σκέψεις για ένα νησί που όλοι αγαπάμε αλλά κανείς δεν λέει τι πραγματικά συμβαίνει.

Λεωνίδας Σπύρου
τι-τρέχει-με-την-κρήτη-γιατί-κανείς-δεν-654024
Λεωνίδας Σπύρου

Την Κρήτη την αγαπάμε όλοι. Ξέρουμε τα θετικά της και τα έχουμε γράψει δεκάδες φορές. Στην Κρήτη όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η υποκρισία των Ελλήνων με όσα συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες στην Κρήτη, δείχνει περίτρανα μια πρωτόγνωρη εθελοτυφλία αρκετών ανθρώπων απέναντι στην αλήθεια, τα στοιχεία και τα δεδομένα και κυρίως την αλήθεια.

Αυτές τις μέρες με αφορμή τον λεβέντη από το Big Brother, με έχει πειράξει πολύ που έχει βγει κάθε φύσεως διπλωμάτης και υποκριτής να βγάλει τρελούς όσους τολμάμε να καταθέτουμε στοιχεία και αλήθειες για την παράλογη πραγματικότητα στη ζωή της Κρήτης.

Ας δούμε αναλυτικά κάποια στοιχεία:

1) Η Κρήτη σε πρόσφατη φετινή έρευνα δυο μάλιστα Πανεπιστημίων της (δικών της Πανεπιστημίων), βγήκε πρώτη και με διαφορά με το μεγαλύτερο ποσοστό κακοποίησης γυναικών και εφήβων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυξημένα είναι την τελευταία διετία τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη. Τα ποσοστά των καταγγελιών αφορούν κατά 52% στο Ηράκλειο, κατά 30% στα Χανιά, στο Ρέθυμνο το ποσοστό είναι στο 10% και στο Λασίθι 8%. Ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών στη σεξουαλική κακοποίηση εφήβων είναι στο 32,2%, ενώ στην Κρήτη φτάνουν 45,5%. Οκτώ στις 10 γυναίκες άμεσα έχουν δεχτεί κάποια μορφή κακοποίησης, ενώ στο 83,6% ανέρχεται η παρενόχληση γυναικών σε χώρους εργασίας.

2) Η Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος της Δύσης που υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό παράνομη οπλοκατοχή. Το 2018 η ΕΛΑΣ έλεγε ότι είναι περισσότερα τα όπλα από τους άνθρωπους. Υπάρχουν πληροφορίες για παραδόσεις φορτίων με παράνομα όπλα από φορτηγά πλοία, μήκους 80 μέτρων, σε απόκρημνα σημεία στα νότια παράλια της Κρήτης. Με μόλις 150-200 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει μία χειροβομβίδα αμυντικού τύπου. Στο νησί υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.000.000 όπλα.

3) Η Κρήτη έχει επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομης οπλοχρησίας.

4) Η Κρήτη έχει τις περισσότερες δολοφονίες από βεντέτες. Όχι ότι δεν συμβαίνουν και άλλου, αλλά εκεί συμβαίνουν περισσότερες από οπουδήποτε αλλού. ”Έθιμο” που κρατά από την αρχαιότητα ευθύνεται για δολοφονίες ακόμα και μέσα σε δικαστήρια, γάμους, βαφτίσεις και λοιπά και συνεχίζεται και σήμερα τρομοκρατώντας ολόκληρες περιοχές και σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίζοντας τις από το χάρτη.

5) Η Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος στην Δύση που στις περισσότερες εκδηλώσεις βγαίνουν όπλα και πέφτουν σφαίρες. Ακόμα και στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μπροστά στον σημερινό πρωθυπουργό και άλλους επισήμους, πέρα από τις βολές που έριξε το άγημα του στρατού, κάποιοι παράνομα έβγαλαν όπλα και έριξαν στον αέρα.

6) Είναι το μοναδικό μέρος στον Δυτικό κόσμο που ο μέσος πολίτης παίρνει την γυναίκα του και τα παιδιά του και πηγαίνει σε εκδηλώσεις γνωρίζοντας από πριν ότι θα βγουν όπλα και θα πέσουν σφαίρες, βάζοντας έτσι την ζωή τους σε κίνδυνο. Άλλωστε κάθε χρόνο έχουμε τραυματίες ακόμα και νεκρούς από αυτήν την παράνομη δραστηριότητα. Η Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος στον Δυτικό κόσμο, που έχει δεκάδες ορεινά χωριά, που εκεί οι χωριανοί κυκλοφορούν στα καφενεία και στο χωριό ζωσμένοι με όπλα, πολλοί δε από αυτούς έχουν και δυο όπλα στην ζώνη να φαίνονται. Αυτό το έχω δει με τα μάτια μου και από ότι μαθαίνω από φίλους Κρητικούς ακόμα συμβαίνει σε αρκετά ορεινά χωριά.

7) Η «Έκθεση αποτύπωσης της μαθητικής διαρροής στην Ελληνική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, περιόδου 2014-2017» που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δείχνει πως η  Κρήτη είναι στο «κόκκινο» όσον αφορά στη μαθητική διαρροή στο Λύκειο.

Για την Κρήτη προκύπτει πως ενώ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο της χώρας, η εικόνα αλλάζει δραματικά στο Λύκειο ή το ΕΠΑΛ, όπου το νησί κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στη μαθητική διαρροή.

8.) Η Κρήτη είναι πρώτη σε αλκοολισμό στην Ελλάδα. Τα νούμερα είναι τρομακτικά ακόμα και σε εφήβους. Το νησί κατατάσσεται στην 1η θέση με το υψηλότερο ποσοστό μαθητών 15-19 ετών της χώρας που κάνουν υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών, στην 3η θέση στη μέθη (≥3 φορές Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής | 2012 7 στη ζωή τους) και στην 5η υψηλότερη στην κατανάλωση οινοπνευματωδών τουλάχιστον 1 φορά το μήνα.

9) Στην Κρήτη οι ζωοκλοπές, μια συνήθεια αιώνων, που ζει και βασιλεύει, είναι άλλη μια παράνομη δραστηριότητα που ανθίζει. Η ζωοκλοπή εν τέλει, αποτελεί μια οικονομική αιμορραγία για την τοπική κοινωνία, με χιλιάδες πρόβατα να «εξαφανίζονται» κάθε εβδομάδα. Πρόκειται δηλαδή για έναν, χωρίς υπερβολή, ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο χαμηλής έντασης.

10) Αρνητικά είναι και τα ρεκόρ σε τροχαία ατυχήματα λόγω κακού οδικού δικτύου, απρόσεκτης οδήγησης, κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και οδήγησης από ανήλικους.Κατά την οκταετία 2000-2008 σκοτώθηκαν σε όλη την Κρήτη 992 άνθρωποι σύμφωνα με το παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Όπως προκύπτει από την σύγκριση των θανατηφόρων τροχαίων της Κρήτης με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η Κομισιόν για τα τροχαία, ο μέσος όρος των θανάτων από τροχαία στην ΕΕ το 2015 ήταν 51,5 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Όλες αυτές είναι κάποιες άβολες αλήθειες που ελάχιστοι τολμούν να ψελλίσουν και αν τολμήσουν να τις ψελλίσουν, γίνονται θύματα επιθέσεων. Ακόμα έχεις και τους αμόρφωτους πτυχιούχους που σου λένε είναι η παράδοση. Ας ανοίξουν ένα λεξικό στην λέξη «πολιτισμός», να δουν τι ακριβώς σημαίνει πολιτισμός. Πολιτισμός σημαίνει τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις και η κουλτούρα μιας κοινωνίας. Όταν λέμε αυτό είναι παράδοση, εννοούμε αυτό είναι κομμάτι του πολιτισμού μιας κοινωνίας. Έτσι είναι «μορφωμένοι» μου

Είχε πει ο Νίτσε: «Η αξία του κάθε ανθρώπου μετριέται από το πόση αλήθεια μπορεί να σηκώσει»

Υστερόγραφο: Έχω κάποιους καλούς φίλους και φίλες από την Κρήτη, αλλά οι δικοί μου φίλοι δεν είναι υποκριτές, ούτε μικροί σε ανάστημα. Δημόσια για ευνόητους λόγους δεν θα τα πούνε όλα αυτά, γιατί πως θα κυκλοφορήσουν στην τόπο τους την επόμενη μέρα, αλλά όταν μιλάμε όχι μόνο τα παραδέχονται, αλλά επειδή είναι και γονείς μοιράζονται την ανησυχία τους.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα