Το 3D Project που σου δείχνει πώς θα μπορούσε να μοιάζει σήμερα το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνθήκη παρουσίασε μέσω της τέχνης του 3D ένας νέος Θεσσαλονικιός, απαντώντας στο ερώτημα: Πώς θα μπορούσε να μοιάζει σήμερα το ιστορικό κέντρο της πόλης;
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνθήκη παρουσίασε μέσω της τέχνης του 3D ένας νέος Θεσσαλονικιός, απαντώντας στο ερώτημα: Πώς θα μπορούσε να μοιάζει σήμερα το ιστορικό κέντρο της πόλης, εάν αυτή ακολουθούσε την Ευρωπαϊκή πολιτιστική Αναγέννηση του 19ου αιώνα;
Δημιούργησε λοιπόν ο ίδιος την εικόνα του πώς θα έμοιαζε η Θεσσαλονίκη υπό άλλες συνθήκες, παρουσιάζοντας την πόλη μέσα από 3D αναπαραστάσεις, δείχνοντας πόσο αλλιώτικη θα μπορούσε να εμφανίζεται σήμερα.
Πώς ξεκίνησαν όλα; Ο δημιουργός του project είναι ο Παναγιώτης Ντόρτογλου, 24 ετών, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Από την παιδική του ηλικία, όπως αναφέρει, είχε «καλλιτεχνικό “ανήσυχο” πνεύμα και έτσι στο πέρασμα των χρόνων ασχολήθηκα με την ζωγραφική, την αγιογραφία, την μουσική, το 3D modeling και την επεξεργασία ήχου και εικόνας. Το ενδιαφέρον μου για την 3D αναπαράσταση κτιρίων με οδήγησε στο να μελετήσω σε αυτό το είδος σχεδίου αυτοδίδακτα. Στην ηλικία των 14 συνεργάστηκα για τέσσερα χρόνια με την Google Earth δημιουργώντας 3D αναπαραστάσεις μνημείων. Η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, οι Πυραμίδες της Γκίζας ήταν μερικά από τα μοντέλα που δημιούργησα και εμφανίζονταν στην συγκεκριμένη εφαρμογή με εκατομμύρια προβολές απ’ όλο τον κόσμο. Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκα με φοιτητές αρχιτεκτονικής και ιστορίας δημιουργώντας διάφορα projects με θέμα την αναπαλαίωση κτιρίων ή την αναπαράστασή τους λόγω του ότι δεν υπάρχουν πια. Τα τελευταία δύο χρόνια, αφού μετακόμισα στο εξωτερικό και ταξίδεψα αρκετά, κυρίως στην Ευρώπη, κατάλαβα την σπουδαιότητα του πολιτισμού και της κληρονομιάς που έχουμε αντίστοιχα στην Ελλάδα, η οποία είτε δεν αξιοποιείται, είτε καταστρέφεται στο πέρασμα του χρόνου. Έτσι, εμπνεύστηκα στο να δημιουργήσω δικά μου projects με μνημεία ή κτίρια τα οποία σχεδιαζόταν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν ή κτίρια τα οποία υπήρχαν, κοσμούσαν την χώρα μας και πλέον είτε έχουν καταστραφεί, είτε δεν συντηρούνται, αναδεικνύονται και αξιοποιούνται».
Πώς προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσει 3D αναπαραστάσεις του πώς θα μπορούσε να μοιάζει σήμερα το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης; Όπως σημειώνει, «Η Θεσσαλονίκη για μένα αποτελούσε πάντα πηγή έμπνευσης από πολλές απόψεις. Αντίστοιχα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η Θεσσαλονίκη έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πολυπολιτισμικότητας, η οποία ήταν πάρα πολύ έντονη στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αι. Κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής κοσμούσαν την πόλη, καθιστώντας της μια μοναδική ομορφιά. Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω έναν συνδυασμό των τότε κτιρίων με το σήμερα. Πώς δηλαδή θα μπορούσε να μοιάζει η πόλη μας εάν είχαμε επηρεαστεί από την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία και η ίδια φυσικά πέρασε από πολέμους και καταστροφές, παρόλα αυτά διατήρησε την ταυτότητα και αναγέννησε την αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Ακόμα και τώρα όμως δεν είναι αργά. Υπάρχουν αρκετά κτίρια στην πόλη μας που είτε αφήνονται στην τύχη τους, καταστρέφονται και βανδαλίζονται, είτε δεν αξιοποιούνται αποτελεσματικά. Το αποτέλεσμα του project αυτού δημιουργήθηκε μετά από εκτενή μελέτη, σπάνιες γραπτές πηγές ή φωτογραφίες, έμπνευση από την ίδια την πόλη και κτίρια που σώζονται μέχρι και σήμερα. Έτσι, μετά από τρεις μήνες προσωπικής δουλειάς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα».
Πάνω σε ποια στοιχεία βασίστηκε για να υλοποιήσει τις αναπαραστάσεις; «Κυρίως το internet», επισημαίνει. «Σελίδες, ομάδες με φωτογραφίες, γραπτές πηγές, χάρτες ρυμοτομίας, μεράκι και πολύ φαντασία. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης εικόνες και ρυθμοί αρχιτεκτονικής της εποχής. Κτίρια τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα, περιβαλλοντικοί χώροι, όπως για παράδειγμα το πάρκο του Λεύκου Πύργου κατασκευάστηκε σύμφωνα με την σημερινή του μορφή».
Εκτός από τις συγκεκριμένες αναπαραστάσεις του πώς θα μπορούσε να είναι το ιστορικό κέντρο, ο δημιουργός υλοποιεί γενικότερα αναπαραστάσεις σημείων της πόλης. Τι είναι αυτό που τον εμπνέει στο τοπίο της Θεσσαλονίκης ώστε να προκύπτουν αυτά τα project; «Ασχολούμαι και είμαι διατεθειμένος να ασχοληθώ με ότι νιώσω ότι έχει ελπίδα να αξιοποιηθεί», υπογραμμίζει. «Για παράδειγμα, έχω και projects με θέμα το Λιμάνι της πόλης, την οικία Κεχαγιά, η οποία σχεδόν κάηκε ολοσχερώς το 2019, με την Στήλη των Όφεων, η οποία είναι μοναδικό κόσμημα στην πόλη, αλλά δεν έχει την προσοχή που της αρμόζει και άλλα, τα οποία δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη».
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει, η πλευρά της πόλης που θέλει να αναδείξει με αυτά τα project; «Στόχος μου είναι η αναγέννηση της πόλης μας. Επαναλαμβάνω ότι η πόλη μας έχει σπουδαίο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο. Δυστυχώς, χάθηκε ή μετριάστηκε στο πέρασμα των χρόνων. Τρόποι και μέσα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η θέληση και η στήριξη. Νιώθοντας την προσωπική μου αλλά και την αντίστοιχη ανάγκη των συμπολιτών μας να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο, το ιδανικό θεωρώ θα ήταν να επηρεάσουμε τις αρμόδιες αρχές, να δώσουν προτεραιότητα και βάση στο “υλικό” που ήδη προσφέρει η πόλη. Να το διατηρήσουν, να το αναδείξουν και να το προωθήσουν με μόνο θετικό αποτέλεσμα την ανάπτυξη».
Τέλος, όπως σημειώνει, υπάρχουν ήδη κάποια έτοιμα επόμενα projects, τα οποία θα δημοσιευθούν στην προσωπική του σελίδα “Giotis Dort-3D model collection” το επόμενο διάστημα, ορισμένα από τα οποία σκέφτεται να υλοποιήσει στο μέλλον με θέμα γενικότερα την Ελλαδα. Μέχρι τότε, οραματιζόμαστε μια διαφορετική Θεσσαλονίκη, μέσα από τις ενδιαφέρουσες 3D αναπαραστάσεις.