Featured

Το ανακαινισμένο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ανοίγει τους ορίζοντες της Θεσσαλονίκης

Με 13 νέες αεροπορικές εταιρίες και οχτώ νέους διεθνείς προορισμούς η Θεσσαλονίκη και το «Μακεδονία» θέλουν να κερδίσουν το στοίχημα και να μετατρέψουν την πόλη σε πόλο έλξης όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά για όλη τη χρονιά.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
το-ανακαινισμένο-αεροδρόμιο-μακεδο-721481
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Μετά από μία ομολογουμένως δύσκολη, για κάποιους μάλιστα καταστροφική, χρονιά σε πολλούς τομείς η Θεσσαλονίκη αναζητά τα βήματα της στην μετά lockdown εποχή.

Στο μονοπάτι αυτό, η πόλη θα χρησιμοποιήσει ως «πυξίδα» και το ανανεωμένο αεροδρόμιο «Μακεδονία» που με τη «σφραγίδα» της Fraport Greece αναβαθμίστηκε μέσω επένδυσης 100 εκατομμυρίων ευρώ και εγκαινιάζεται την επόμενη Παρασκευή.

Ο νέος τερματικός σταθμός και η σύνδεση του με τον προϋπάρχων με αερογέφυρες διπλασίασε τη συνολική έκταση των αεροσταθμών του αεροδρομίου. Νέοι χώροι check-in, διπλάσιες πύλες αναχώρησης, νέα καταστήματα εστίασης και αγορών συνθέτουν ένα αεροδρομικό περιβάλλον που θυμίζει τα δημοφιλέστερα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Parallaxi, ο στόχος τον οποίο θέτει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και η Fraport Greece είναι η ανάκαμψη της αγοράς και η επιστροφή της επιβατικής κίνησης στα προ πανδημίας επίπεδα. Το «Μακεδονία» πριν από τα έργα μπορούσε να υποδεχθεί 6,5 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ τώρα μπορεί να δεχτεί άνω των 10 εκατομμυρίων. 

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το σημείο στο οποίο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, το τουριστικό προφίλ που διαθέτει, αλλά και την επιχειρηματική ανάπτυξη, τα σημάδια δείχνουν ότι ο παραπάνω στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

Μπορεί η χώρα να άνοιξε τις πύλες της από τις 14/5 για τουρίστες του εξωτερικού, όμως το σκηνικό είναι ακόμη ρευστό, καθώς πέρα από την αισιοδοξία που υπάρχει για ένα καλοκαίρι τελείως διαφορετικό από το περσινό, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να γνωρίζει το πού θα κινηθούν οι αφίξεις.

Γι’ αυτό το λόγο και το μεγάλο στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» είναι το πώς θα μπορέσει η πόλη να αναπτύξει την τουριστική σεζόν της σε επίπεδο δωδεκάμηνου.

Η Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά θα συνδεθεί με νέους προορισμούς στη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία. Είναι σαφές ότι υπάρχει μία ζήτηση στο κομμάτι αυτό, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά μεγάλη.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη φέτος θα έχει 13 νέες αεροπορικές εταιρείες και 8 νέους διεθνείς προορισμούς.

Σε μία περίοδο που είναι εξαιρετικά δύσκολη, το παραπάνω μόνο ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως είναι λογικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος, στην τοποθέτηση του στην διάρκεια του 4ου συνεδρίου Prodexpo North είχε σημειώσει ότι το αναβαθμισμένο «Μακεδονία», παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει εξαιτίας της πανδημίας, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, όπως οι British Airways, Easy Jet, Jet 2, Volotea που ζητούν επιπλέον slots. Σε αυτές, προστίθενται και οι Aegean και S7 airlines, που βάζουν νέες πτήσεις στα προγράμματα τους και συνδέουν την Θεσσαλονίκη με την Mόσχα.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρίες συνδέονται με τη Θεσσαλονίκη

Η Air France έχει εισαγάγει στο πρόγραμμά της και ήδη πωλεί από τη σύστημα κρατήσεών της νέα τακτικά δρομολόγια από το Παρίσι (CDG) προς Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα.

Από την πλευρά της η Lufthansa έχει προγραμματίσει νέα τακτικά δρομολόγια από το Μόναχο προς Χανιά, Μύκονο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Καβάλα και Ακτιο, ενώ νέα δρομολόγια από τη Φρανκφούρτη θα προστεθούν προς Χανιά, Κω, Καβάλα και Ακτιο.

Η Swiss έβαλε νέα τακτικά δρομολόγια από τη Γενεύη προς Κέρκυρα, Μύκονο, Κω, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο, ενώ η British Airways θα πραγματοποιεί φέτος και πάλι δρομολόγια από το Gatwick, το Heathrow και το London City Airport προς Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Μύκονο, Σκιάθο, Σαντορίνη, Κω, Ακτιο, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο.

Η WizzAir έχει εγκαινιάσει τη διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με Αμπου Ντάμπι από τη χειμερινή περίοδο.

Από Ρωσία και Ουκρανία, η S7 έχει ξεκινήσει απευθείας πτήσεις από Μόσχα προς Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε την ανάπτυξή μας στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και για την προσθήκη του νέου δρομολογίου στο υφιστάμενο πτητικό δίκτυο. Σχεδιάζουμε να προσφέρουμε 13.600 θέσεις σε αυτήν τη νέα σύνδεση μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου. Ανυπομονούμε να εκκινήσουμε τις καλοκαιρινές πτήσεις μεταξύ των δύο αεροδρομίων με τα καλύτερα δυνατά υγειονομικά μέτρα και μέτρα ασφαλείας», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Volotea, με την αεροπορική εταιρεία να προσφέρει 68.000 θέσεις για το φετινό καλοκαίρι από το αεροδρόμιο Μακεδονία, μία αύξηση 269% σε σχέση με το 2020.

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και από την Πολωνία, κάτι που αποδείχτηκε και από τη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ της Ελλάδας και της LOT, τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας με τρία δρομολόγια από το Πόζναν, το Κατοβίτσε και το Γκντανσκ, προς τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Ρόδο, αντίστοιχα.

H Aegean Airlines έχει προγραμματίσει πτήσεις με προορισμό τη Θεσσαλονίκη για τον Ιούνιο από Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Μόσχα, Λάρνακα, Αμβούργο, Ζυρίχη, Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Αγία Πετρούπολη, Στοκχόλμη, Αννόβερο.

Η Sky Express συνδέει τη Θεσσαλονίκη με Αθήνα, Κέρκυρα, Σάμος, Χίος, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Σκύρος.

Έως 47 πτήσεις την εβδομάδα από το Αμβούργο προς Ελλάδα το καλοκαίρι – Ανάμεσα στους προορισμούς και η Θεσσαλονίκη

Διευρύνονται οι συνδέσεις του αεροδρομίου του Αμβούργου με την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021.

Το αεροδρόμιο θα συνδέεται με 13 ελληνικούς προορισμούς οι οποίοι θα είναι άμεσα προσβάσιμοι από το Αμβούργο.

Ειδικότερα θα προσφέρονται απευθείας συνδέσεις με Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο και Χανιά Κρήτης, Σάμος και Ζάκυνθος.

Στις συνδέσεις περιλαμβάνεται επίσης η Καλαμάτα και η Πρέβεζα ενώ προσφέρονται και απευθείας πτήσεις προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Σε εβδομαδιαία βάση, έχουν προγραμματιστεί έως 47 πτήσεις προς Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, με τις εταιρίες Aegean, Condor και Eurowings.

Η… μεταμόρφωση του «Μακεδονία»

Αναλυτικά, τα έργα που μεταμόρφωσαν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης περιλάμβαναν την κατασκευή νέου αεροσταθμού επιφάνειας 34.100 τ.μ. ως επέκταση του υφιστάμενου και δημιουργία νέας πρόσβασης και ανακαίνιση του υπάρχοντος αεροσταθμού. Τα σημεία check-in αυξήθηκαν κατά 45%, δηλαδή από 30 σε 44, ενώ τα σημεία ασφάλειας και ελέγχου έγιναν 14, από έξι.

Εγκαταστάθηκε μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών. Οι πύλες αναχώρησης, από 16, έγιναν 24, ενώ οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών αυξήθηκαν σε 7, από 4.

Συγχρόνως έγινε επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΑΘ, κατασκευάστηκαν νέος πυροσβεστικός σταθμός και δύο νέα φυλάκια ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών, ανακαινίστηκε το οδόστρωμα στους χώρους προσγείωσης απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών κι έγινε αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.

Την Τετάρτη στις 20:00 παρουσία Μητσοτάκη η εκδήλωση της Fraport στο «Μακεδονία»

Η εκδήλωση της Fraport για την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος 440 εκατομμύριών ευρώ στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου 2021.

Η εκδήλωση έχει οριστεί 20.00 και θα πραγματοποιηθεί στον νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

«Μπορεί η πανδημία να μας κρατάει μακριά για λίγο ακόμα, ωστόσο το αύριο δεν μπορεί να περιμένει!» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η εταιρεία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα