Το έμφυλο πρόσημο στη βία

Η «σιωπή ήταν χρυσός», δεν είναι πια!

Parallaxi
το-έμφυλο-πρόσημο-στη-βία-821319
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Λέξεις: Ειρήνη Π. Περπερίδου

Ένατη γυναικοκτονία σε διάστημα εννέα μηνών, την έλεγαν Δώρα και έχασε τη ζωή της, διότι χώρισε από τον κακοποιητικό-εγκληματία σύντροφό της, ο οποίος δεν την επέτρεπε να δει ούτε τηλεόραση μονάχη της!

Τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημειώθηκαν εκατό δεκαοκτώ (118) γυναικοκτονίες (χρονικό διάστημα 2015-2020).

Μονάχα για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου σημειώθηκαν 554 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, τα αριθμητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν δυστυχώς πως το φαινόμενο της γυναίκειας κακοποίησης όχι μόνον δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά έχει αυξητικές τάσεις.

Ο εγκλεισμός και η πανδημία, σε συνδυασμό με την υφιστάμενα χρόνια θεσμικά κενά συμβάλλουν αρνητικά στη διαιώνιση κακοποιητικών πεποιθήσεων και συμπεριφορών. Συνεχώς, έρχονται στην επικαιρότητα νέα περιστατικά άκρατης βίας, όπως η πρόσφατη εγκληματική πράξη που είδε το φως στη δημοσιότητα, στο νησί της Ρόδου. «Όλοι γνώριζαν, αλλά έκαναν τα στραβά μάτια» δηλώνει η πρώην σύντροφος του 40 χρόνου γυναικοκτόνου.

Η «σιωπή ήταν χρυσός», δεν είναι πια!

Προχθές, συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη βίαιη δολοφονία του/της Ζακ/Zachie Oh σε δημόσια θέα, στο κέντρο της Αθήνας. Ο/Η Ζακ/Zachie Oh ήταν ενεργός/η ακτιβιστής/-στρια της ΛΟΑΤΚΙΑ+ Κοινότητας, οροθετικός/η, βαθεία δημοκρατικός/η και ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο για όσους/ες τον/την γνώριζαν καλύτερα! Ο σκοταδισμός και η ομοφοβία μπορεί να έσπειραν τον φόβο εκείνη την ημέρα, καθώς αφαίρεσαν βίαια τη ζωή του/της Ζακ/Zachie Oh, όμως τελικά δεν νίκησαν!

Η άδικη και αναίτια απώλεια του/της Ζακ/Zachie Oh , ενίσχυσε δυναμικά μέσα στα χρόνια τη φωνή της ΛΟΑΤΚΙΑ+ Κοινότητας, η οποία διεκδικεί -το αυτονόητο -ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους. Ζητά αγάπη και ορατότητα!

Η αναφορά δεν ήταν τυχαία, δυο μόνο από τα πολλά παραδείγματα άκρατης βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας και συντάραξαν τη κοινή γνώμη. Ποια είναι, όμως, η κοινή συνισταμένη στα παραπάνω ειδεχθή εγκλήματα;

Οι γυναίκες/θηλυκότητες και άτομα που μπορεί φέρουν μία ΛΟΑΤΚΙΑ+ ταυτότητα, αποτελούν μόνιμο στόχο κάθε μορφής έμφυλης βίας. Η βία, δηλαδή φέρει ως πρόσημο το φύλο και πηγάζει από την αποδεδειγμένη μέσα στους αιώνες ανισότητα στις σχέσεις κοινωνικής εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών/ θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων. Η βία φέρει επίσης μορφές και διαβαθμίσεις προκαλεί συναισθηματικά, ψυχικά σεξουαλική και σωματικά τραύματα, με αποκορύφωμα της βίας το έγκλημα της γυναικοκτονίας. Το έγκλημα της έμφυλης βίας αναγνωρίστηκε θεσμικά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και εντάχθηκε στο άρθρο 83 παρ.1 της ΣΛΕΕ, μόλις στις 16 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους! Η έμφυλη βία σε όλες τις μορφές αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα τόσο με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, όσο και με την κείμενη ελληνική νομοθεσία. Στο πατριαρχικό-ετεροκανονικό σύστημα συχνά ότι διαφέρει και ξεχωρίζει από τα συνήθη και αναμενόμενα ανεκτά κοινωνικά πρότυπα, περιθωριοποιείται, απομονώνεται, φιμώνεται και κακοποιείται. Το έλλειμα ισότητας των φύλων αποτελεί έλλειμα στη δημοκρατία».

Όσο πιο έγκαιρα αντιληφθούμε την ανάγκη για συλλογική ευαισθητοποίηση στα έμφυλα ζητήματα, τόσο πιο άμεσα θα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε την προσωπική ευθύνη για αλλαγή.

Τον Ιανουάριο του 2021 , δημιουργήσαμε μια νέα δράση σχετικά με τα έμφυλα ζητήματα και την ισότητα. Η GEA (Gender Equality Assembly) – η ονομασία που δώσαμε παραπέμπει στην επαφή του ανθρώπου με τη φύση, με τις αξίες του ανθρωπισμού-έχει ως σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και τελικά την ενδυνάμωση των ατόμων, τόσο μέσω των βιωματικών μας projects και της θεματικής αρθρογραφίας στο site (www.geaassembly.com) μας , όσο και από τις εκδηλώσεις μας και τη συνεργασία μας με άλλους φορείς.

Η GEA τρέχει συνολικά μέχρι στιγμής τέσσερα Projects:

Εργαστήρια Ψυχικής Ενδυνάμωσης: διεξαγωγή ομαδικών εργαστηρίων με σκοπό την αναγνώριση της ύπαρξης ψυχολογικού και κοινωνικού τραύματος. Σκοπός των δράσεων της ομάδας είναι η ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τα ζητήματα ψυχικής υγείας. Τα Εργαστήρια θα είναι ανοιχτά και δωρεάν για το ευρύ κοινό. Μετά το πέρας κάθε εργαστηρίου θα γίνεται βεβαίωση συμμέτοχης.

Μπορείτε να βρείτε τη φόρμα συμμετοχής εδώ: https://www.geaassembly.com/σεμιναρια/ Γλωσσικός Σεξισμός και Συμπεριληπτική Γλώσσα: Η ομάδα θέτει τα ερωτήματα “γιατί όχι, επίσημη χρήση του ουδέτερου γραμματικού γένους,” “πως επιδρά ο σεξισμός στη γλώσσα στις ζωές μας;” και “ποιο ρόλο διαδραματίζει η γλώσσα στην ορατότητα;”. Αυτά είναι μονάχα μερικά από τα βασικά στοιχεία που θα πραγματευτούν τα συμμετέχοντα άτομα στο παρόν πρόγραμμα, μέσω της γλωσσολογικής και κοινωνιολογικής μελέτης του γλωσσικού σεξισμού στη σημερινή ελληνική κοινωνία

Σώμα και Queer Κουλτούρα: Η ομάδα αποσκοπεί στην ανάδειξη της Queer κουλτούρας με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου, είτε μέσω φωτογραφικής απεικόνισης είτε μέσω φιλμ. Ο διάλογος τέχνης και του Queer, αποτελεί ένα ισχυρό μέσο ορατότητας και επικοινωνίας των ιδεών και απόψεων που φέρει η Queer κουλτούρα για το ανθρώπινο σώμα, ως μέσο έκφρασης!

Γυναικεία Κακοποίηση: Μύθος ή Πραγματικότητα: Το project θα αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα αφορά το τι είναι το φαινόμενο της κακοποίησης εντός σχέσης ή οικογένειας και θα έχει νομική και ψυχολογική ενότητα και τέλος την ενότητα της ενημέρωσης, σε ποιους φορείς μπορεί να αποτανθεί και ποια βήματα μπορεί να ακολουθήσει εάν βιώνει ή γνωρίζει άτομο του κοντινού του περιβάλλοντος βία εντός σχέσης ή οικογένειας.

Θα χαρούμε να μας αναζητήσετε και θα μας βρείτε σε αυτή τη φάση ηλεκτρονικά (e-mail: [email protected]) , περιμένουμε το δικό σας feedback. Στις σελίδες μας: Fb GEA: Gender Equality Assembly Instagram gea_equality Linkendin GEA Equality και στο site μας www.geaassembly.com

*Η Ειρήνη Π. Περπερίδου είναι ιδρύτρια της GEA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα