Το Facebook πληρώνει αποζημιώσεις $52 εκατ. στους content moderators για PTSD

Οι content moderators είναι οι εργαζόμενοι πίσω από τον έλεγχο της καταλληλότητας περιεχομένου των αναρτήσεων που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα.

Parallaxi
το-facebook-πληρώνει-αποζημιώσεις-52-εκατ-στου-595049
Parallaxi
Εικόνες @ Unsplash, @visuals / Misinformation on the web. Illustration by Carlos PX (http://payforlayers.com/)

Οι content moderators είναι οι εργαζόμενοι πίσω από τον έλεγχο της καταλληλότητας περιεχομένου των αναρτήσεων που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα. Έρχονται σε επαφή με βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο προστατεύοντας τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου από την θέασή του. Και σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ του The Verge, έχουν μόλις 30” για να αποφασίσουν για την καταλληλότητά του. 

Το Facebook απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους ως content moderators -όπως και η Google και άλλες πλατφόρμες- παράλληλα με τους αλγόριθμους που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για την αφαίρεση κακόβουλου περιεχομένου από την πλατφόρμα του. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι απασχολούνται αποκλειστικά με την παρακολούθηση όλων των αναρτήσεων και προβαίνουν στις ανάλογες κινήσεις προστατεύοντας τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου από την θέαση ακατάλληλου έως και επικίνδυνου περιεχομένου.

Το Facebook χρησιμοποιεί τόσο την τεχνητή νοημοσύνη όσο και ανθρώπινο δυναμικό για τον έλεγχο αναρτήσεων που παραβιάζουν τους όρους και την πολιτική της πλατφόρμας.

Οι content moderators, θα μπορούσαμε να τις πούμε ως ομάδες ελέγχου του περιεχομένου, 11250 περίπου υπάλληλοι στις ΗΠΑ που προσλήφθηκαν από εταιρείες τρίτων για να ελέγχουν το περιεχόμενο της πλατφόρμας, μήνυσαν την Facebook το 2018 εξαιτίας μη κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος, ζητώντας αποζημίωση για PTSD (μετατραυματικό στρες) που προκλήθηκε από την συγκεκριμένη εργασία τους.

Στο παρελθόν το The Verge είχε κάνει αναλυτικό ρεπορτάζ αποκλειστικά για τους content moderators σε εταιρείες οι οποίοι προσλαμβάνονται ως εξωτερικοί συνεργάτες το οποίο είχε προκαλέσει αίσθηση αποκαλύπτοντας τις πτυχές και τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων. Τότε στο ρεπορτάζ αναφερόταν πως η εργασιακή ζωή των ανθρώπων που ελέγχουν κάθε μία ανάρτηση πριν τη δημοσίευσή της ήταν εν ολίγοις “φρικτή”. Οι υπάλληλοι, δουλεύοντας σε ασταμάτητες βάρδιες, χωρίς διαλείμματα και για πολύ λίγα δολάρια την ώρα, έρχονταν αντιμέτωποι με οποιοδήποτε περιεχόμενο, ακόμα και με αυτοκτονίες – βιασμούς – βία, και είχαν μόλις 30” για να αποφασίσουν την καταλληλότητά του. Σε ό,τι αφορά το PTSD το ρεπορτάζ ανέφερε πως οι άνθρωποι που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με σκληρό, βίαιο, ρατσιστικό και όχι μόνο περιεχόμενο στο πλαίσιο του ελέγχου των αναρτήσεων, αναπτύσσουν διάφορες ψυχικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων και μετατραυματικό στρες.

Σύμφωνα με το BBC και το The Verge, η Facebook συμφώνησε την Παρασκευή στο δικαστήριο στην Καλιφόρνια σε συμβιβασμό με τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η εταιρεία αποφάσισε να προβεί σε αποζημιώσεις ως προς τους υπαλλήλους, συνολικού ύψους $52 εκατομμυρίων.

Κάθε εργαζόμενος από τους content moderators που έχει διαγνωστεί με σύνδρομο μετατραυματικού στρες τότε θα λάβει την αποζημίωση.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία καλύπτει υπαλλήλους που εργάστηκαν στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα, το Τέξας και τη Φλόριντα από το 2015 έως τώρα. Κάθε υπάλληλος, ακόμα και πρώην, θα λάβει τουλάχιστον 1.000 $, καθώς και πρόσθετα χρήματα, εάν διαγνωστεί με PTSD ή άλλες ψυχικές διαταραχές. Περίπου 11.250 εργαζόμενοι προορίζονται ήδη για την αποζημίωση.

Το Facebook συμφώνησε επίσης να αναπτύξει νέα εργαλεία σχεδιασμένα για να μειώσουν τον αντίκτυπο της προβολής του επιβλαβούς περιεχομένου.

Πέρα από τις αποζημιώσεις όμως, η εταιρεία προβαίνει και σε ένα επιπλέον βήμα για την πορεία της εργασίας των content moderators και στον έλεγχο των αναρτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, θα προβεί σε αλλαγές λογισμικού ελέγχου περιεχομένου αναπτύσσοντας νέα εργαλεία για να μειώσουν τον αντίκτυπο της προβολής του επιβλαβούς περιεχομένου στους εργαζόμενους.

*Με πληροφορίες από BBC, Τhe Verge

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα