Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο για την Όμικρον
Μετά από την αναμονή για τα εμβόλια ή την μάχη που έδωσαν κάποιοι απέναντι στον ιό, κανένας δε θέλει να μάθει ότι είναι ξανά εκτεθειμένος σε κίνδυνο.
Άνθρωποι, από εδώ η Όμικρον. Όμικρον, από εδώ οι άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι, που ανησυχούν πολύ και θέλουν να μάθουν περισσότερα για σένα.
Η άφιξη της νέας παραλλαγής του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μπουτσουάνα και τη Νότια Αφρική και είναι πλέον παρούσα σε πολλές χώρες του πλανήτη, μπορεί να αποτελεί ένα κακό νέο, ίσως ένα τρομερό νέο, μπορεί όμως απλά να είναι μια προσωρινή απόσπασης της προσοχής μας από την Δέλτα.
Η επίδραση της Όμικρον στην πορεία της πανδημίας θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες: τη μεταδοτικότητα του, τον βαθμό στον οποίο μπορεί να αποφύγει τις υπάρχουσες άμυνες του ανοσοποιητικού μας και τη μολυσματικότητα του ή τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί.
Εάν η Όμικρον αποδειχτεί ότι μεταπηδά από άνθρωπο σε άνθρωπο με ευκολία, ξεπερνάει τα εξουδετερωτικά μας αντισώματα και προκαλέσει ασυνήθιστα επικίνδυνες επιπλοκές, θα βρεθούμε όλοι μας μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα.
Εάν η Όμικρον καταλήξει να είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά πιο ήπια στα συμπτώματα της, τότε μιλάμε για μια «τέλεια παραλλαγή» ακριβώς την ώρα των Χριστουγέννων.
Η ζωή με τον κορονοϊό είναι αναπόφευκτη και τα επόμενα χρόνια. Ακόμα και σε χώρες που είχαν από νωρίς στην κατοχή τους τα εμβόλια, τα ποσοστά των εμβολιασμών εξακολουθούν να μην φτάνουν στο 100%. Ακόμα και αν κάθε άνθρωπος στη γη αποκτούσε έναν βαθμό ανοσίας από τον εμβολιασμό ή την μόλυνση, ο ιός θα μπορούσε να υποχωρήσει σε ζωικούς ξενιστές και να εισέλθει ξανά στον ανθρώπινο πληθυσμό, σε μια διαφορετική του μορφή.
«Δεν υπάρχει λογικό άτομο στον πλανήτη που να πιστεύει ότι η εξάλειψη ή η μηδενική ύπαρξη της covid-19 είναι ρεαλιστικός στόχος» αναφέρει η Tara Kirk Sell, ανώτερη μελετήτρια στο Johns Hopkins Center for Health Security.
Δεδομένου ότι αυτός ο εχθρός δεν μπορεί να νικηθεί, όλοι θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης εάν είμασταν οπλισμένοι με κανόνι παρά με σφεντόνα.
Γιατροί από τη Νότια Αφρική και το Ισραήλ έχουν πει ότι τα κρούσματα της Όμικρον έως τώρα είναι λιγότερο σοβαρά από της Δέλτα. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα ή θάνατοι μεταξύ των δεκάδων έως τώρα επιβεβαιωμένων αναφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως τα δεδομένα ακόμα είναι περιορισμένα. Λιγότερα από 250 κρούσματα έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και τα περισσότερα εξ αυτών προέρχονται από τη Νότιο Αφρική όπου ένας πληθυσμός νεότερος του μέσου όρου μπορεί να είναι λιγότερο ευάλωτος στις επιπτώσεις της covid-19 γενικότερα.
Εάν η Όμικρον συνεχίζει να δείχνει ότι είναι πιο ήπια από τη Δέλτα, αυτό είναι καλό νέο. Αν αποδειχτεί επίσης ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τη Δέλτα, και αυτό θα είναι εξαιρετικά νέο. Όταν κυκλοφορούν δύο παραλλαγές, αυτή που μολύνει περισσότερους ανθρώπους πιο γρήγορα, τείνει να κυριαρχεί, είπε ο Samuel Scarpino, του Ινστιτούτου Πρόληψης Πανδημίας του Ιδρύματος Rockefeller. Αυτή η παραλλαγή θα μπορούσε να επικρατήσει είτε επειδή αναπαράγεται πιο γρήγορα στους ανθρώπινους ξενιστές της και εξαπλώνεται πιο αποτελεσματική μεταξύ τους -δηλαδή είναι πιο μεταδοτική- είτε επειδή αποφεύγει πιο επιδέξια την ανοσία που ήδη έχουμε.
Μετά από μια τόσο σκληρή μάχη για να παραμείνουμε υγιείς μέχρι να έρθουν τα εμβόλια ή μια σκληρή μάχη απέναντι στον ιό για όσους νόσησαν, κανένας δεν θέλει να ακούσει ότι είναι ξανά εκτεθειμένος στον κίνδυνο.
Αλλά μια παραλλαγή που μπορεί να προκαλέσει επαναμόλυνση, αλλά δεν συνοδεύεται από τον κίνδυνο χρόνιων συμπτωμάτων ή αναπνευστικών προβλημάτων, μπορεί και να μην είναι τόσο κακό, αναφέρει η Elizabeth Halloran, βιοστατολόγος, στο Κέντρο Ερευνών Καρκίνου Fred Hutchinson. «Αν ξεπερνάει τα εμβόλια, αλλά τελικά προκαλεί λιγότερη σοβαρή νόσηση, αυτό είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».
Ένα πιθανό μειονέκτημα όμως εάν η Όμικρον αποδειχτεί υπερμεταδοτική είναι ότι όσοι μολυνθούν δεν θα καταλήξουν με μεγάλη προστασία στη συνέχεια, σημείωσε ο Scarpino.
Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να μην οδηγήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει τόσα αντισώματα όσα θα παρήγαγαν σε πιο σοβαρές ασθένειες.
Αλλά ο Ali Ellebedy, ένας ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, θεωρεί ότι η ήπια μόλυνση δεν αποκλείει απαραίτητα μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε άρρωστοι, το σώμα σας μπορεί να αντλεί αντισώματα και να εκπαιδεύει Τ κύτταρα για να καταπολεμήσει τον εισβολέα την επόμενη φορά που θα φτάσει. Και διεγείροντας ακόμη και μια σχετικά ήπια ανοσολογική απόκριση σε αρκετούς ανθρώπους, μια νέα, ευρέως διαδεδομένη εκδοχή του ιού θα έκανε τον παγκόσμιο πληθυσμό πολύ καλύτερα προετοιμασμένο για το μέλλον. «Οποιαδήποτε παραλλαγή έρθει θα δυσκολέψει την παραλλαγή που θα ακολουθήσει», είπε ο Ellebedy.
Εάν η Όμικρον αποδειχτεί πιο μεταδοτική, τότε μπορεί να επιστρέψουμε σε αυστηρότερα μέτρα προστασίας και κοινωνικής απόστασης για λίγο διάστημα, σημειώνει ο Kirk Sell.
Διαφορετικά θα επιστρέψουμε ξανά εκεί όπου ήμασταν πριν δύο εβδομάδες, να ανησυχούμε για τη Δέλτα και να περιμένουμε τι θα ακολουθήσει.
Κατά κάποιο τρόπο η Δέλτα είναι η ιδανική παραλλαγή, είπε ο Scarpino. Είναι αρκετά μεταδοτική ώστε να κυριαρχήσει έναντι πιο επικίνδυνων παραλλαγών και η μολυσματικότητα της μπορεί να ελεγχθεί μέσω του εμβολιασμού.
Τις επόμενες εβδομάδες θα μάθουμε εάν η Όμικρον θα αποδειχτεί μια αρνητική εμφάνιση στη ζωή μας που μπορεί όμως να υπάρχει μια θετική πτυχή σε αυτήν ή αν θα είναι καταστροφικά χειρότερη.