Το μέλλον της μουσικής Θεσσαλονίκης ετοιμάζει κάτι σπουδαίο στο Μέγαρο
Οι παραστάσεις έχουν τίτλο «Φύσηξε ο Βαρδάρης», συμμετέχουν 120 καλλιτέχνες και παρουσιάζει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
Περισσότεροι από 120 μουσικοί σε μικρά και μεγάλα σχήματα, καταξιωμένοι τραγουδοποιοί και ερμηνευτές μαζί με ταλαντούχους της επόμενης γενιάς δημιουργών, τεχνικοί σκηνής, ηχολήπτες, εικονολήπτες, σκηνοθέτες, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε δύο παραστάσεις (που θα μεταδοθούν τις ημέρες του Πάσχα) πραγματοποιώντας μια «επίδειξη έμψυχου καλλιτεχνικού δυναμικού» η οποία θα συζητηθεί.
Το υλικό ηχογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε ήδη. Τις παραστάσεις που έχουν τίτλο «Φύσηξε ο Βαρδάρης» (με σαφή αναφορά στον Νίκο Παπάζογλου καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατό του) θα παρουσιάσει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
Σκοπός της πρωτοβουλίας, πέρα από το να συστηθεί στο κοινό το υπέροχο ανθρώπινο δυναμικό του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος είναι και η οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών των Τεχνών οι οποίοι τους 14 μήνες της πανδημίας βρέθηκαν χωρίς εργασία, χωρίς δημιουργία και χωρίς επαφή με το κοινό.
«Εντυπωσιακό το τι παράγει αυτή η γενιά»
Το πώς φτάσαμε σε αυτήν την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης «κινητοποίηση» εξήγησε στην Parallaxi ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, «ψυχή» του Συλλόγου Μουσικών βορείου Ελλάδος με κομβικό ρόλο στην επανασύσταση και δραστηριότητα του ιστορικού σωματείου. «Η αρχική ιδέα ήταν να γίνουν μικρά σύνολα από μουσικούς και ερμηνευτές μας ώστε να παίξουν στα νοσοκομεία της πόλης αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επέτρεψαν. Αφού, λοιπόν, υπήρχε η χρηματοδότηση με σκοπό να ενισχυθούν οικονομικά οι μουσικοί, είπαμε με το Μέγαρο Μουσικής να κάνουμε κάτι διαφορετικό που θα ενώσει όλες τις καλλιτεχνικές δυνάμεις σε ένα ενιαίο αποτέλεσμα», αποκάλυψε ο τραγουδοποιός. «Η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της δύναμης είναι νέα παιδιά. Είναι εντυπωσιακό το τι παράγει αυτή η γενιά. Θα το δείτε και θα το ακούσετε και μόνοι σας σε λίγο καιρό», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.
Η Parallaxi εντόπισε επίσης τον Χρήστο Παπαδόπουλο, από τους βασικούς συντελεστές των παραστάσεων και ενεργό μέλος του ΣΜΒΕ ο οποίος και σημείωσε: «Η συνεργασία του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, έρχεται σε μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες για τον κλάδο των επαγγελματιών στο χώρο του θεάματος – ακροάματος. Εμείς ως σωματείο θεωρούμε ότι μόνο μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, τη συσπείρωση και τη συνεργασία ανθρώπων και φορέων, θα μπορέσουμε να βγούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα από όλη αυτή τη μαυρίλα που μας έχει επιβληθεί. Πάνω σε αυτή τη λογική έχουμε κάνει προτάσεις συνεργασίας σε αρκετούς φορείς της πόλης, αλλά δυστυχώς δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική ανταπόκριση. Μόνο το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μας αντιμετώπισε ως σοβαρούς συνομιλητές και συνεργάτες και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό».
Για τον Χρήστο Παπαδόπουλο οι συναυλίες αυτές έχουν δυο ζητούμενα: «Το πρώτο και πολύ σημαντικό είναι η έμπρακτη, οικονομική υποστήριξη των ανθρώπων του χώρου που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους εδώ και καιρό. Με την αγορά όσο περισσότερων εισιτηρίων μπορεί ο καθένας, ενισχύεται το Ταμείο Αλληλοβοήθειας που έχει δημιουργήσει το σωματείο από τον Οκτώβριο. Παράλληλα είναι πολύ σημαντικό ζητούμενο για εμάς, να αναδείξουμε και τον σύγχρονο μουσικό και καλλιτεχνικό πλούτο που παράγει η πόλη και η βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Πολύ συνειδητά και ίσως παίρνοντας και ένα ρίσκο, στη συναυλία παρουσιάζουμε 9 διαφορετικά σύνολα του ΣΜΒΕ, που τα δημιουργήσαμε από το μηδέν αυτή την περίοδο και πολλές καινούργιες δημιουργίες. Θα εμφανιστούν πάνω από 120 μουσικοί, που κυμαίνονται ηλικιακά σε ένα μέσο όρων των 35 χρόνων. Πάντα βέβαια έχουμε μαζί μας και την παλιά φρουρά, που στηρίζει όσο γίνεται και πιο έμπρακτα. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας πλέον για την πόλη, πρώτα να αντιληφθεί τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δυνάμεις της και έπειτα να διεκδικήσει με τον πιο έντονο τρόπο, αυτές οι δυνάμεις να τύχουν ουσιαστικής υποστήριξης και προώθησης», καταλήγει ο Χρήστος Παπαδόπουλος.
Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται έντονα σε πολλά επίπεδα, κοινωνικά και καλλιτεχνικά. Στα παλιά μέλη που επέστρεψαν έχουν πλέον προστεθεί πολλά νέα και ορεξάτα παιδιά και όλοι μαζί επιδεικνύουν σημαντικό έργο. Το «καλάθι αλληλεγγύης» για όσους εργαζόμενους στις Τέχνες έχουν ανάγκη συνεχίζεται κάθε εβδομάδα από το φθινόπωρο. Επίσης έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να ενταχθούν στα προγράμματα αναστολών όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι ενώ και στις διεκδικήσεις για τα πνευματικά δικαιώματα το σωματείο εκφράζει συγκεκριμένες θέσεις.
«Ανασυστάθηκε η ορχήστρα του συλλόγου με περισσότερα από 20 πνευστά και πλέον λέγεται Big Band. Είναι η εξέλιξη της περίφημης ορχήστρας Λευκός Πύργος που έπαιζε κάποτε κάθε Κυριακή», δηλώνει με περηφάνια στην Parallaxi ο Δημήτρης Ζερβουδάκης. «Θέλουμε να την συνδέσουμε, όπως και τότε, με την πόλη και τις γιορτές της. να παίζει στην ΔΕΘ, στις εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου και όπου προσκληθεί», προσθέτει.
Οι άνθρωποι του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος ονειρεύονται ένα ετήσιο φεστιβάλ κάθε Νοέμβριο και σχεδιάζουν να ζητήσουν το θέατρο Ανετον και την στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης σκέφτονται σοβαρά τη δημιουργία δισκογραφικού τμήματος που θα ενθαρρύνει και θα αναδεικνύει νέα πρόσωπα και μουσικές προτάσεις.
Το ραντεβού, λοιπόν, έχει δοθεί πλέον στις οθόνες μας στις 2 και 3 Μαΐου με μετάδοση από την ΕΡΤ3 αλλά και το κανάλι των μουσικών στο Youtube. Για όσους θέλουν να ενισχύσουν αγοράζοντας εισιτήρια από το www.tch.gr, οι τιμές είναι στα 5 και 10 ευρώ.
Τα στοιχεία των παραστάσεων «Φύσηξε ο Βαρδάρης» όπως τα παρουσιάζει στο δελτίο τύπου του ο ΣΜΒΕ:
Οργάνωση παραγωγής για τον ΣΜΒΕ– καλλιτεχνική επιμέλεια : Χρήστος Ελ. Παπαδόπουλος. Βοηθοί οργάνωσης παραγωγής : Άγγελος Αθανασιάδης, Χριστίνα Κωστάκη.
Ήχος
Άγγελος Αθανασιάδης : Σχεδιασμός ήχου – Ηχοληψία- Μίξη ήχου- Master
Μαρία Κοζάρη: Υπεύθυνη ήχου σκηνής
Στέφανος Γκουτζιαντάνης: Βοηθός ήχου σκηνής
Άρης Σαπιτζής: Τεχνικός σκηνής
Κώστας Γερμανός: Α’ βοηθός τεχνικός σκηνής
Χρήστος Σκαρλάτος: Β’ βοηθός τεχνικός σκηνής
Ευχαριστούμε πολύ τον Παναγιώτη Ζάχο (Ζάχος Music Store) για την σημαντική υποστήριξη σε ηχητικό εξοπλισμό, καθώς και τον Δημήτρη Καραβασίλη (Revolver Recording Studio) για την πολύτιμη βοήθεια.
Εικόνα
Θεόφιλος Δαδής: Παραγωγή Μαγνητοσκόπησης – Σκηνοθεσία – Εικονοληψία Post Producion
Λία Τερματζίδου: Βοηθός Παραγωγής Μαγνητοσκόπησης – Εικονοληψία- – φωτογραφία
Στέλλα Δέλλιου: Εικονοληψία
Γιώργος Λεοντάρης: Εικονοληψία
Λευτέρης Μπαρμπακυριάκος :Εικονοληψία
Ορέστης Κοντσές: Φωτογραφία
Παρουσίαση, Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Διεύθυνση ορχήστρας – ενορχηστρώσεις, για το Σύνολο ελληνικής τραγουδοποιίας : Νίκος Χρηστίδης
Επιμέλεια Λαϊκής Ορχήστρας: Δημήτρης Σφίγγος Ενορχηστρώσεις, για τη Λαϊκή ορχήστρα : Ηρακλής Βαβάτσικας
Επιμέλεια ορχήστρας – ενορχηστρώσεις, για το Σύνολο βαλκανικής μουσικής : Θάνος Σταυρίδης
Επιμέλεια ορχήστρας για την Big Band του ΣΜΒΕ– ενορχηστρώσεις (για τα τραγούδια με τη MOYSA) : Χρήστος Ελ. Παπαδόπουλος
Διασκευή-πολυφωνική επεξεργασία, για το Vocal ensemble : Μέλα Γεροφώτη και Ελένη Δημοπούλου Συντονισμός : Νόνικα Μαλκουτζή
Επιμέλεια ορχήστρας , για το Σύνολο σύγχρονης μεσογειακής μουσικής : Βασίλης Ζιγκερίδης (Οι ενορχηστρώσεις για το συγκεκριμένο σύνολο έγινα ομαδικά).
Επιμέλεια ορχήστρας, για το Fusion ensemble – Blues rock ensemble και Post rock ensemble : Άγγελος Αθανασιάδης Η ενορχήστρωση στο κομμάτι “In the chronicles of mediocre egos”, που παίχτηκε σε σύμπραξη με τη MOYSA, έγινε από τους “Once upon a winter”
Διεύθυνση ορχήστρας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) : Θοδωρής Παπαδημητρίου
Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλική τους συμμετοχή στη συναυλία, τους :
Αργύρη Μπακιρτζή, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Γιώργο Καζαντζή, Λιζέτα Καλημέρη, Δημήτρη Μυστακίδη, Νίκο Ντουνούση, Πέτρο Παρασκευά καθώς και όλους τους μουσικούς και τραγουδιστές που συμμετείχαν αφιλοκερδώς και με πολλή αγάπη σε αυτή την καλλιτεχνική προσπάθεια.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος για τα πρόστιμα σε μουσικό του δρόμου