Featured

Το μπάχαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης με την προσχολική αγωγή

Γονείς μικρών παιδιών που θα είχαν φέτος την πρώτη τους επαφή με τη δημόσια εκπαίδευση έχουν μείνει στον "αέρα"

Όλγα Νίκου
το-μπάχαλο-στο-δήμο-θεσσαλονίκης-με-τη-211467
Όλγα Νίκου

Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί στο δήμο Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά την εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, το οποίο επρόκειτο να ισχύσει για πρώτη φορά φέτος στον κεντρικό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Γονείς μικρών παιδιών που θα είχαν φέτος την πρώτη τους επαφή με τη δημόσια εκπαίδευση έχουν μείνει στον “αέρα” καθώς λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν ξέρουν ακόμα που θα στείλουν τα παιδιά τους. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα καθώς έχει χαθεί γι αυτούς η δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού έχουν χάσει τις ημερομηνίες των voucher.

Ανάστατοι είναι και οι 45 νηπιαγωγοί του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς καλούνται καθημερινά να απαντούν σε δεκάδες οργισμένα τηλεφωνήματα γονιών που απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς και απαιτούν να μάθουν αν θα ισχύσει τελικά το μέτρο της δίχρονης προσχολικής αγωγής στη Θεσσαλονίκη, ή όχι και τι θα κάνουν τελικά με τα παιδιά τους.

Τι έχει συμβεί και πότε αποφασίστηκε η εφαρμογή του μέτρου στο δήμο Θεσσαλονίκης;

Σύμφωνα με τη Δήμητρα Ακριτίδου, αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά το lockdown, στις αρχές Ιουνίου, οι διοικούντες το δήμο αποφάσισαν ότι η φετινή θα ήταν η χρονιά εφαρμογής του μέτρου.

“Ήταν πρόταση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση”, λέει στην parallaximag.gr. “Από την αρχή είδαμε τις δυσκολίες όμως προχωρήσαμε τις διαδικασίες, βρέθηκε μάλιστα και  ο ανάδοχος που θα τοποθετούσε τους προκατασκευασμένους οικίσκους (container) στα προαύλια των σχολείων”.

Αυτό που δεν υπολόγισαν ωστόσο στο δήμο ήταν ο χρόνος που θα απαιτούνταν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για το εγχείρημα. Τελικά, βλέποντας στο δήμο ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την εφαρμογή του φέτος, έστειλαν  πριν από 10 μέρες επιστολή  στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας αίτημα εξαίρεσης από το μέτρο, αλλά η απάντηση έως σήμερα δεν έχει έρθει.

Πότε θεσπίστηκε η δίχρονη προσχολική αγωγή 

Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή θεσπίστηκε το 2018 (Ν.4521/2018 ΦΕΚ ΝΟ. 38 02.03.2018) επί κυβερνήσεως Σύριζα. Ο νόμος πρόβλεπε διάστημα τριετίας για την πλήρη εφαρμογή της σε όλη την επικράτεια, ήτοι την σχολική χρονιά 2020-2021.

Πρόκειται για ένα από από τα πιο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς η υλοποίηση του απαιτούσε σοβαρό σχεδιασμό και κυρίως γενναία χρηματοδότηση από την Πολιτεία προκειμένου να καταστεί εφικτή η απαλλοτρίωση ή αγορά των απαιτούμενων οικοπέδων για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών εγκαταστάσεων που θα ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών.

Η πολιτεία «πέταξε το μπαλάκι» στους δήμους χωρίς να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να κινείται με διαφορετικές ταχύτητες. Σε άλλους Δήμους να έχει ήδη εφαρμοστεί και σε άλλους να είναι αμφίβολο πότε, αν και με με ποιον τρόπο τελικά θα εφαρμοστεί.

Ποιοι δήμοι ζήτησαν έγκαιρα εξαίρεση

Αντιλαμβανόμενοι πολλοί δήμοι της χώρας ότι φέτος υπό  το βάρος της και της πανδημίας της covid-19 δε θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το μέτρο της  δίχρονης αγωγής, ζήτησαν και έλαβαν εξαίρεση από το υπουργείο Παιδείας.

Στις αρχές Ιουλίου, ρύθμιση για την υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση περιελήφθη  σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία αναστέλλεται για ένα έτος η έναρξη εφαρμογής του μέτρου για τους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης Αττικής και Νεάπολης Συκεών, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν ανακύψει.

Δυσκολίες που προκύπτουν, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, ως συνέπεια των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοίου C0VΙD-15 και συγκεκριμένα της  καθυστέρησης προς εξασφάλιση των απαιτούμενων αιθουσών που αφορούν δυνατότητα εφαρμογής της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Στο αντίποδα και με μία ακατανόητη απόφαση σε σχέση με τα δεδομένα των ημερών και τις δυσκολίες που προκύπτουν από την πανδημία, ο δήμος Θεσσαλονίκης “περνά” από το δημοτικό συμβούλιο της 20ης Ιουλίου, την εφαρμογή του μέτρου με την προσθήκη αιθουσών ελαφράς προκατασκευής σε αυλές υφιστάμενων σχολικών συγκροτημάτων ή οικόπεδα του δήμου. Η εισήγηση ψηφίζεται κατά πλειοψηφία.

Στην τοποθέτηση του για το θέμα  ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζει ότι  έγιναν όλες οι απαιτούμενες προσπάθειες για να βρεθούν χώροι, ενώ για αυτούς που βρέθηκαν και προτείνονται είπε ότι έχουν γίνει ήδη αυτοψίες και από τις τεχνικές υπηρεσίες και από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.  Οι κατασκευές (kibo) επρόκειτο να  τοποθετηθούν σε αυλές σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που βρέθηκαν στην τέταρτη και πέμπτη κοινότητα του δήμου.

Σε ερωτήματα της αντιπολίτευσης γιατί δεν ζήτησε και ο δήμος Θεσσαλονίκης εξαίρεση όπως έκαναν 5 δήμοι της χώρας,ο δήμαρχος  απάντά με ερώτημα λέγοντας χαρακτηριστικά: Αν ζητούσαμε και μεις ένα χρόνο πιστεύετε ότι του χρόνου θα ήμασταν έτοιμοι;

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μάκης Κυριζίδης, δηλώνει στην ίδια συνεδρίαση ότι η διαδικασία τρέχει με γρήγορους ρυθμούς για την προμήθεια των οικίσκων (Kibo).«Θα έχουμε ανάδοχο που θα αρχίζει να κατασκευάζει αύριο μεθαύριο. Κανείς δήμος δεν προπορεύεται περισσότερο από εμάς σε αυτή τη διαδικασία», προσθέτει.

Οι διαδικασίες όμως δεν έτρεξαν όσο γρήγορα υπολόγιζαν στον κεντρικό δήμο με αποτέλεσμα την άνευ λόγου ταλαιπωρία δεκάδων οικογενειών.

Σύμφωνα πάντως με την αντιδήμαρχο Παιδείας την απάντηση του υπουργείου για την εξαίρεση τους από την εφαρμογή αναμένουν εναγωνίως και άλλοι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως ο ο δήμος Καλαμαριάς και Ευόσμου.

Γίνεται προσχολική εκπαίδευση σε Kibo;

Η Γιώτα Καρακώστα,  πρόεδρος του Συλλόγου Νηπιαγωγών του δήμου Θεσσαλονίκης, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και για τους χειρισμούς των διοικούντων στο δήμο αλλά και για την απόφαση να τοποθετηθούν “σπιρτόκουτα”, όπως ονομάζει τα Kibo, στα προαύλια των σχολείων.

“Είναι ακατανόητο γιατί ο δήμος Θεσσαλονίκης δε ζήτησε εξαίρεση από το υπουργείο Παιδείας. Το έκαναν πριν από δέκα μέρες που είδαν ότι δεν τους φτάνει ο χρόνος, “παίζοντας” με την αγωνία των  γονιών που μας τηλεφωνούν καθημερινά εξοργισμένοι και μεις δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε”.

Η ίδια διατυπώνει ακόμα ισχυρές διαφωνίες για την καταλληλότητα των  ελαφρών οικίσκων που θα στεγάσουν παιδιά 4χρονα παιδιά. “Τα Kimpo που θα φιλοξενούν έως και 28 παιδιά  θα θερμαίνονται αναγκαστικά με κλιματιστικά, κάτι που απαγορεύεται στα νηπιαγωγεία. Μπαίνουν σημαντικά θέματα ασφάλειας, είναι παράλογο να θέλει κανείς να στεγάσει όσο μικρά παιδιά σε κοντέινερ”, τονίζει και απειλεί με καταγγελία στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης αν δε δοθεί μία άμεση απάντηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς που θα βάλει τέλος στην αγωνία τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα