Το πιο αισιόδοξο project στη Θεσσαλονίκη σήμερα

Το project δίνει στα χέρια μας και συγκεκριμένα μέσω των κινητών μας την ευθύνη για το αστικό πράσινο της Θεσσαλονίκης.

Εύα Καβάζη
το-πιο-αισιόδοξο-project-στη-θεσσαλονίκη-σήμ-745126
Εύα Καβάζη

Ένα νέο εγχείρημα έρχεται για να πρασινίσει την Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για το δεντρί project το οποίο δίνει στα χέρια μας και συγκεκριμένα μέσω των κινητών μας, την ευθύνη για το αστικό πράσινο της Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία είναι απλή αλλά άκρως σημαντική: Αν συναντήσεις μία κενή δενδροδόχο στο δρόμο το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βγάλεις μία φωτογραφία και να σημειώσεις την οδό, μετέπειτα μπορεί να περάσεις τα δεδομένα στην χαρτογράφηση του δεντρί project.

Η ιδέα ήρθε μέσα στην δεύτερη καραντίνα: «Τον Νοέμβριο ξεκινήσαμε εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού όπου στη σύλληψη και στον σχεδιασμό του έργου συμμετείχαν 20 άνθρωποι, μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες εργαστηρίων» όπως εξηγεί ο Περικλής Χατζηνάκος.

H Parallaxi μίλησε με τον Περικλή Χατζηνάκο, Γενικό Διαχειριστή Περιβαλλοντικής Οργάνωσης “mamagea” για την εκπόνηση του Project, την ιδέα καθώς και τα επόμενα βήματα:

Τι είναι το δεντρί project και τι δράσεις περιλαμβάνει;

«Το δεντρί project είναι μία δράση ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης του αστικού πρασίνου, πιο συγκεκριμένα αυτό που κάνουμε είναι να καταγράφουμε τις ελλείψεις τη πόλης, (του δήμου Θεσσαλονίκης) σε δέντρα. Καλούμε τους πολίτες να περιηγηθούν στην γειτονιά τους με το κινητό και να εντοπίσουν κενές δενδροδόχους. Έπειτα, να καταχωρήσουν στην φόρμα που έχουμε δημιουργήσει και μπορεί να βρεθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ώστε να φτιάξουμε ένα χάρτη που θα απεικονίζει αυτές τις ελλείψεις».

«Στο πλαίσιο του «δεντρί project»  θα πραγματοποιηθούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης σε ψηφιακό περιβάλλον μέσω ερωτηματολογίων και κουίζ. Προς τον Μάιο, μόλις το επιτρέψουν και τα δεδομένα της πανδημίας θα πραγματοποιήσουμε κάποιες δράσεις στο δημόσιο χώρο, οι οποίες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο φιλοσοφίας και μεθοδολογίας που ονομάζεται place game και place making. Θα επιλέξουμε μία γειτονιά της πόλης με στόχο να καταγράψουμε τις απόψεις ή τις ανάγκες των γειτόνων για πιθανές παρεμβάσεις στην γειτονιά τους. Θα ρωτήσουμε πολίτες πώς αντιλαμβάνονται τον δημόσιο χώρο, τι προβληματικές εντοπίζουν, τι θα μπορούσε να γίνει για να αναβαθμιστεί με στόχο να συνεργαστούμε μαζί τους για μία παρέμβαση που θα καθοριστεί από την ίδια την γειτονιά σε συνεργασία με την πράσινη κοινότητα, την “mamagea”.»

Θα υπάρχουν περιορισμοί στις παρεμβάσεις; Τι είδους παρεμβάσεις θα θέλατε να κάνετε;

«Δεν έχει νόημα να πάμε σε καμία γειτονιά και να πραγματοποιήσουμε παρέμβαση χωρίς να γνωρίζουμε πρώτα από όλα εμείς σαν κοινότητα τις ανάγκες της γειτονιάς και επίσης θέλουμε η ίδια η γειτονιά να συμμετέχει στην παρέμβαση. Η οποία μπορεί να είναι όχι μόνο μια δενδροφύτευση, μπορεί να είναι μία εγκατάσταση, παρεμβάσεις σε ένα πάρκο κλπ. Θα επιλέξουμε μία γειτονία που έχει σημαντικές ελλείψεις σε πράσινο και κόσμος σε αυτή είχε συμμετάσχει στην χαρτογράφηση. Μας ενδιαφέρει να εντοπίσουμε μία προβληματική γειτονία σε θέματα πρασίνου και να έχει και ενεργούς δρώντες, δηλαδή ανθρώπους που συμμετείχαν στην χαρτογράφηση.»

Ποια είναι η διαδικασία της χαρτογράφησης; Πόσες κενές δενδροδόχοι έχουν καταγραφεί;

«Αυτό που καλούμε στους χρήστες να κάνουν είναι να εξερευνήσουν την γειτονιά τους, πιθανά τέτοια σημεία. Να καταγράψουν τις δενδροδόχους με μία φωτογραφία και να σημειώσουν την τοποθεσία και έπειτα να καταχωρήσουν στην φόρμα τα δεδομένα. Από εκεί και πέρα, προγραμματίζουμε κάποιες δράσεις σε δημόσιο χώρο για τη χαρτογράφηση όπου θα χρειαστεί αυτά τα δεδομένα να τα επαληθεύσουμε. Η κάθε κοινότητα εκπαιδεύεται για την επαλήθευση για παράδειγμα, έχουμε μία δενδροδόχο όπου μπορεί να εμφανίζεται τελείως κενή όμως αυτό να μην ισχύει. Συνήθως έχουμε μία δενδροδόχο που μπορεί να έχει κρυμμένο ένα κομμένο κορμό, που δυσκολεύει στην φύτευση. Με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα κάνουμε κάποιες ομάδες για να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση των δεδομένων. Αυτή την στιγμή έχουν συλλεχθεί περισσότερες από 400 κενές δενδροδόχους.  Το πραγματικό νούμερο ίσως είναι και μεγαλύτερο, ωστόσο δεν περιμέναμε ο κόσμος να αγκαλιάσει το εγχείρημα, έχουν συμμετάσχει πάνω από εκατό πολίτες. Η χαρτογράφηση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τα τέλη Απριλίου.»

Μετά την καταγραφή πότε θα ξεκινήσουν οι δενδροφυτεύσεις;

«Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να προχωρήσουμε σε δενδροφυτεύσεις, όμως δεν μπορούν να γίνουν εντός του καλοκαιριού λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας. Αυτό που θα κάνουμε προς το παρόν είναι να συλλέξουμε τα στοιχεία και να παραχωρήσουμε τη χρήση των δεδομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης. Έως και τα τέλη Απριλίου θα τρέχει η χαρτογράφηση μετά θα καλέσουμε πολίτες να συνδράμουν στην επαλήθευση των δεδομένων και οι δεντροφυτεύσεις θα προγραμματιστούν μετά την λήξη αυτών των διαδικασιών.»

Μετά τις δενδροφυτεύσεις το δέντρο θα το αναλάβει ένας εθελοντής, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες τους και πώς θα γίνει η επιλογή των εθελοντών;

«Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε σε φυτεύσεις μέχρι και τον Μάιο είναι να βρεθούν άνθρωποι οι οποίοι μετά την φύτευση – αν πραγματοποιηθούν σε πρόσφατο διάστημα- να μπορούνε τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα να ποτίζουν το φυτό. Στην οδό Σβώλου που πραγματοποιήσαμε πέρσι το Μάιο φυτεύσεις και τα δέντρα ευδοκιμούν, οφείλεται στο γεγονός ότι πολίτες και καταστήματα «αγκάλιασαν» τα δέντρα. Σε σχέση με αυτούς που θα συλλέξουν τα δεδομένα, θα έρθουμε σε επαφή μαζί τους για να δούμε τι θα μπορούσαν να αναλάβουν. Μόνο αν βρεθούνε πολίτες οι οποίοι θα «αγκαλιάσουν» το δέντρο τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε φυτεύσεις. Εννοείται βέβαια, πως χρειαζόμαστε την συγκατάθεση και συνεργασία του Δήμου. Στην οποία Αντιδημαρχία έχουμε κάνει κάλεσμα για συνεργασία από τον προηγούμενο Νοέμβρη, το πρώτο πρωτοκολλημένο αίτημα για συνεργασία είναι 5 Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει γραπτή απάντηση. Μιλάμε για ένα project που έχει κινητοποιήσει παραπάνω από εκατό πολίτες έχουμε συλλέξει χρήσιμα δεδομένα και δεν έχουμε λάβει επίσημη απάντηση. Σε σχέση με τον Δήμο, αυτό που έχουμε γνωστοποιήσει και στον Δήμαρχο είναι ότι επιθυμούμε να παραδώσουμε αυτά τα δεδομένα στις 5 Ιουνίου που είναι Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος για να συνδράμουμε στην αστική διαχείριση του πρασίνου. Από την πλευρά μας έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες για συνεργασία, αλλά δεν έχουμε επίσημη απόφαση, με συγκεκριμένη περιγραφή αρμοδιοτήτων.»

**Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το project στο website και την φόρμα καταγραφής ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα