Featured

Το σημαντικότερο ραντεβού για τον Πρωθυπουργό

Η πατρίδα, το έθνος, το μέλλον, και η ανάπτυξη βρέθηκαν άλλη μια φορά θαμμένα στο χώμα, στη Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
το-σημαντικότερο-ραντεβού-για-τον-πρω-810627
Parallaxi

Λέξεις: Γιάννης Ξενίδης, Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Στην καθιερωμένη του επίσκεψη στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός – ως είθισται – θα ερωτηθεί ή/και θα τοποθετηθεί και για κάποια θέματα της Θεσσαλονίκης. Εάν οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις είναι οι ίδιες με αυτές που αναδείχθηκαν μέσω του τύπου στην προπαρασκευαστική του επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα, τότε απλώς οι ερωτώντες και οι τοποθετούμενοι θα είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτό γιατί αντίθετα με τα προβλήματα που αναδείχθηκαν ότι απασχόλησαν τον πρωθυπουργό στις επαφές του στο ΥΜΑΘ, δεν αποτελούν προβλήματα της πόλης ούτε πόσοι υπουργοί της κυβέρνησης εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη, ούτε ποιες είναι οι αρμοδιότητες του υπουργείου, ούτε με πόσους βαθμούς θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα η μια εκ των ομάδων της πόλης στην ποδοσφαιρική μεγάλη κατηγορία.

Τα σημερινά προβλήματα της πόλης που αφορούν τον πρωθυπουργό, δηλαδή αυτά που υπερβαίνουν την τοπική αυτοδιοίκηση και ανάγονται σε εθνικό επίπεδο απαιτώντας τη σημαντική συμμετοχή της κεντρικής διακυβέρνησης στις αποφάσεις είναι τρία και είναι πολύ σημαντικά:

1. Η στήριξη της οικονομίας σε μια πόλη με διαρκή στο χρόνο, συντριπτικά πλήγματα στο καχεκτικό οικονομικό μοντέλο, το οποίο στερείται προσανατολισμού και στηρίζεται κυρίαρχα στην παροχή υπηρεσιών και στην εστίαση.

2. Ο σχεδιασμός για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης με έμφαση: (α) στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού ελλείματος που εμφανίζει αστικό συγκρότημα αυτής της τάξης μεγέθους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και (β) στις επιπτώσεις που η οικοπεδοποίηση των ελάχιστων δυνητικά δημόσιων και ελεύθερων χώρων του πολεοδομικού ιστού θα επιφέρει στα αποθέματα επανατακτικότητας της πόλης έναντι φυσικών καταστροφών που έχουν συμβεί στο παρελθόν (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρα) και των οποίων η πιθανότητα επανάληψης έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής ή των τυπικών περιόδων επαναφοράς των φαινομένων.

3. Η διαφύλαξη και η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής της σημασίας ως μιας, παγκοσμίως, μοναδικής περίπτωσης ζωντανής πόλης επί σχεδόν 2500 χρόνια που διαχρονικά (έως τις αρχές του 20 ου αιώνα) διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο τοπικά και υπερτοπικά, ως τύποις ή/και ουσία πρωτεύουσα σε διαδοχικές αυτοκρατορίες (μακεδονική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική).

Ο πλούτος της Θεσσαλονίκης είναι ότι διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των τριών προβλημάτων και τη μετατροπή τους σε εργαλεία μακρόπνοης και σταθερής ανάπτυξης και εξασφάλισης της ανθεκτικότητάς της.

Η ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής της ταυτότητας και ποικιλομορφίας μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον με διακριτούς “πράσινους πνεύμονες” μπορεί να προσελκύσει πληθώρα επισκεπτών και μονίμων κατοίκων και επαγγελματιών, των οποίων η εξυπηρέτηση σε υπηρεσίες θα είναι ανάλογη (αλλά αυξημένη και ποιοτικά αναβαθμισμένη) των παρεχόμενων σήμερα υπηρεσιών διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή μετάβαση σε ένα σύγχρονο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς μεγάλες αλλαγές ως προς το υφιστάμενο που θα καθιστούσαν δύσκολη την εφαρμογή του.

Εάν για τα δύο πρώτα προβλήματα, η ανάληψη πρωτοβουλιών επείγει δεδομένης της οικονομικής ζημιάς που εξακολουθεί να εξελίσσεται και της ανεπανόρθωτης ζημιάς που προωθείται στο χώρο της ΔΕΘ, για το τρίτο πρόβλημα, αυτό της προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής οντότητας της Θεσσαλονίκης, η ανάληψη πρωτοβουλίας έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ. Δεν είναι όμως ακόμα αργά!

Πρέπει να φτάσει επιτέλους στα αυτιά του πρωθυπουργού η ταυτόχρονη κραυγή της ιστορίας και του μέλλοντος της Θεσσαλονίκης, σε αυτό το κομβικό χρονικό σημείο που ο χρόνος τον έταξε να έχει την ισχύ της απόφασης. Η στιγμή της προσφοράς του στην ιστορία της πόλης και της χώρας είναι τώρα!

Η πατρίδα, το έθνος, το μέλλον, και η ανάπτυξη βρέθηκαν άλλη μια φορά θαμμένα στο χώμα, στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός έχει χρέος να προλάβει το ξερίζωμά τους!

*Ο Γιάννης Ξενίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα