Featured

Ο Τουρισμός προσεχώς

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις δεν είναι αυτές που αφήσαμε πίσω μας. Και η αλληλεγγύη μάλλον θα είναι και πάλι η λέξη που θα διατηρήσει την ελπίδα.

Parallaxi
ο-τουρισμός-προσεχώς-587912
Parallaxi

Λέξεις: Ιωάννης Κιουρτσόγλου

Ξεχάστε τον τουρισμό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ο covid 19 φέρνει πολλές, δραματικές σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλαγές σ’ έναν τομέα που η Ελλάδα κατέγραφε τα τελευταία πέντε χρόνια σημαντικές επιτυχίες, δείχνει η επίσημη στατιστική. Το 2019 απέφερε περίπου 40 δις ευρώ, δηλαδή το 20.8% της ελληνικής οικονομίας το οφείλουμε στην τουριστική ροή. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) Γκλόρια Γκεβάρα, η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα ανακάμψουν στην εποχή του κορονοϊού – αυτήν θα διάγουμε εφόσον δεν υπάρχει εμβόλιο, ακόμη και αν βρεθεί θεραπεία για τους νοσούντες.

Είναι ρεαλιστικό ένα Restart μέσα στο 2020 του παγκόσμιου και του ελληνικού τουρισμού; Καθόλου. Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει σαφές πλάνο που να έχει οργανωθεί από τους διεθνείς εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την επανεκκίνηση του ζωτικού για την παγκόσμια οικονομία κλάδου ακριβώς γιατί πίσω από τα κέρδη που αυτός αποφέρει, υπάρχουν άνθρωποι. Οι τουρίστες αφενός, οι εργαζόμενοι των τουριστικών υπηρεσιών αφετέρου, όπου οι πρώτοι και εν μέρει οι δεύτεροι πρέπει σοβαρά να σκεφτούν την έκθεσή τους στον κορονοϊό.

Πρόσφατα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σε μεγάλο μέσο ότι η Ελλάδα “ανοίγει” τον τουρισμό της από 1ης Ιουλίου – πρόσκληση που ηχεί αφελώς αισιόδοξη μόλις έναν μήνα και κάτι πριν την έναρξη ισχύς της – ενώ διαρροές έφεραν στο φως πρόχειρες στρατηγικές του Υπουργείου τουρισμού, που μαζεύτηκαν όμως κακήν – κακώς, ως μη ρεαλιστικές. Τα παραπάνω δείχνουν την δικαιολογημένη αγωνία για έσοδα από τον τουρισμό και ανησυχία μήπως υστερήσουμε σε ρυθμούς έναντι των ανταγωνιστών μας. Οι άνθρωποι παράγουμε κέρδος, αλλά πρώτιστα θα πρέπει να είμαστε υγιείς για να το καταφέρουμε.

Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα για την αποτροπή αρνητικής εξέλιξης της πανδημίας, που αφορούν σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρές αλλαγές και επενδύσεις σε δημόσιους χώρους που φέρει ευθύνη σε μεγάλο βαθμό το κράτος (πχ αεροδρόμια, λιμάνια, μουσεία) αλλά και ιδιωτικού ενδιαφέροντος (ξενοδοχεία, εστιατόρια, λεωφορεία κοκ) και συνεχείς εντατικούς ελέγχους για την ελαχιστοποίηση πιθανής μετάδοσης της νόσου – ας μην κρυβόμαστε για μηδενικές πιθανότητες κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί χωρίς να υπάρχει εμβόλιο. Τα δεδομένα της νόσου που μας κοινωνούν το τελευταίο δίμηνο οι ειδικοί, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για επιστροφή σύντομα σε ροές τουρισμού πριν την πανδημία. Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει, κάτω από προϋποθέσεις, στον οδικό τουρισμό των φίλων μας από τα Βαλκάνια (χώρες με χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων και θνησιμότητας, με εξαίρεση την Τουρκία) και βεβαίως στην εγχώρια τουριστική κίνηση. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις δεν είναι αυτές που αφήσαμε πίσω μας. Και η αλληλεγγύη μάλλον θα είναι και πάλι η λέξη που θα διατηρήσει την ελπίδα.

*Ο Ιωάννης Κιουρτσόγλου είναι επαγγελματίας ξεναγός

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα