Τρομακτικές οι επιπτώσεις του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία

Ενδέχεται να γίνουν ακόμα πιο σοβαρές

Parallaxi
τρομακτικές-οι-επιπτώσεις-του-κορονα-559066
Parallaxi

Το επίσημο ξέσπασμα του κοροναϊού σημειώθηκε σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Χρειάστηκαν κάτι λιγότερο από 60 ημέρες για να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα από τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης στην οικονομία με το σκηνικό να θυμίζει πλέον έντονα την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της τράπεζας Leeman Brothers στις ΗΠΑ.

Μόνο σήμερα: 

  • Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε νωρίτερα πτώση 2,7%, 12,7% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του επίπεδα
  • Στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε 3,85%
  • Το χρηματιστήριο στο Παρίσι σημείωσε πτώση 3,36%
  • Ο δείκτης blue-chip του Λονδίνου έπεσε κατά 3,2%
  • Τα χρηματιστήρια στη Μαδρίτη και το Μιλάνο κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες άνω του 3%

Είναι χαρακτηριστικό πως οι επιπτώσεις διατρέχουν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής ζωής. Από τους παγκόσμιους κολοσσούς μέχρι τις μικρές επιχειρήσεις τοπικού ενδιαφέροντος σχεδόν όλοι εκφράζουν ανησυχία ενώ ήδη οι “μεγάλοι” ανακοινώνουν ζημιές που δύσκολα θα καλυφθούν άμεσα.  Εταιρίες εξόρυξης, ταξιδίων και αναψυχής καθώς και τεχνολογίας, σήμερα είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν πάνω από 3%.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως: 

  • Η IAG, ιδιοκτήτρια της British Airways, κατέγραφε τις μεγαλύτερες απώλειες στον STOXX 600 αφού ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός θα πλήξει τα κέρδη της φέτος και η ταχέως εξελισσόμενη φύση της επιδημίας σημαίνει ότι η εταιρία δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα είναι αυτό το πλήγμα.
  • Η γερμανική BASF προειδοποίησε επίσης ότι τα κέρδη της μπορεί να μειωθούν περαιτέρω φέτος καθώς ο αντίκτυπος της επιδημίας επηρεάζει τη ζήτηση από τους βιομηχανικούς της πελάτες. Η μετοχή της υποχώρησε περίπου 3%.
  • Η Diageo, η εταιρεία πίσω από τις μάρκες Guinness, Smirnoff, Johnnie Walker, Baileys και Talisker, εκτίμησε ότι η συνεχιζόμενη κρίση θα ρίξει κατά 225-325 εκατομμύρια λίρες τις οργανικές πωλήσεις της φέτος.
  • Η TUI και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet έχασαν τις προηγούμενες ημέρες περίπου 3%.
  • Η Γαλλική εταιρεία τροφίμων Danone που παράγει τα εμφιαλωμένα νερά Evian και Volvic, όπως και τα Activia, περιμένει να χάσει γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις.
  • Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa, από την άλλη, αντιδρά με περικοπές σε θέσεις εργασίας ενώ προγραμματίζει απλήρωτες άδειες, μερική απασχόληση και μείωση του διοικητικού κόστους.
  • Η Apple είδε τις πωλήσεις της να υποχωρούν, αφού αναγκάζεται να κλείσει καταστήματα στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη.
  • Tο ΔΝΤ ενδέχεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω κορονοϊού με τις όποιες αποφάσεις να προγραμματίζονται τον Απρίλιο.
  • Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραφε μεγάλη πτώση στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, με τη Wall Street να οδεύει προς τη χειρότερη της εβδομάδα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Την ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν με μέτρα να ελέγξουν την μεταδοτικότητα του ιού αυξάνουν κατακόρυφα με τις ενέργειες τους τον οικονομικό πόνο που υφίστανται. Όταν το εργοστάσιο του πλανήτη νοσεί τότε αναπόφευκτα θα νοσήσει και ο υπόλοιπος πλανήτης εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που κατέχει η Κίνα στην παγκόσμια αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικονομολόγοι της Oxford Economics Ltd. εκτιμούν ότι η διεθνής κρίση στο τομέα της υγείας θα μπορούσε να αφαιρέσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Οι σοβαρές αυτές απώλειες θα οφείλονται στην  απουσία των εργαζομένων από την εργασία τους, στη χαμηλότερη  παραγωγικότητα, στην περιορισμένη ταξιδιωτική κίνηση, στη διαταραχή των εφοδιαστών αλυσίδων, καθώς και στο μειωμένο εμπόριο και τις λιγότερες επενδύσεις.

Ο τουρισμός δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα 

Εικόνα στιγμιότυπο βίντεο

«Οι παράπλευρες επιπτώσεις στις υπηρεσίες –κυρίως στον τουρισμό– μπορούν πράγματι να προκαλέσουν μικρή ύφεση σε κάποιες οικονομίες όπως της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας και της Ταϊλάνδης», έγραψε σε έκθεση ο Σον Ντάρμπι, αναλυτής της Jefferies.  Η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία είναι έτοιμη να δει τα χειρότερα στην πορεία των μετοχών των εταιρειών της, μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε πριν από μια δεκαετία.

  • Οι αεροπορικές εταιρείες, οι αερολιμένες και οι φορείς εκμετάλλευσης ξενοδοχείων δέχονται το κύριο βάρος της κλιμακούμενης κρίσης λόγω του ιού.
  • Οι εταιρείες μάλιστα σταματούν ακόμα και προσοδοφόρες διαδρομές.
  • Πολλές εταιρείες του κλάδου και όχι ακυρώνουν σημαντικά γεγονότα και events αναθεωρώντας προς τα κάτω τον αριθμό κρατήσεων για την περίοδο των διακοπών.
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης της επόμενης εβδομάδας δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί.
  • Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών έχει προβλέψει ότι ο κλάδος θα παρουσιάσει το 2020 την πρώτη ετήσια πτώση της ζήτησης επιβατών παγκοσμίως για χρονικό διάστημα πάνω από μια δεκαετία.

Προς αναβολή οδεύει και η έκθεση τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου λόγω κορονοϊού. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες στον χώρο του τουρισμού παγκοσμίως, προγραμματισμένη για τις 4-8 Μαρτίου 2020 στο Βερολίνο, ενώ σύσσωμοι θα παρευρίσκονταν εκεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, ο ΕΟΤ καθώς και επιχειρηματίες του κλάδου, σημάδι ενδεικτικό της σημασίας της για την βαριά βιομηχανία της χώρας μας.

Πρώτα άσχημα σημάδια και στην χώρα μας 

Όταν η Κίνα εκπροσωπεί ως και το 90% της παγκόσμιας αγοράς γούνας τότε είναι φυσιολογικό οι Έλληνες γουναράδες της Καστοριάς και της Σιάτιστας να είναι μεταξύ των πρώτων θυμάτων του κοροναϊού στο ελληνικό επιχειρείν. Η έξαρση της επιδημίας ήδη «πάγωσε» κάποιες από τις μεγαλύτερες διεθνείς δημοπρασίες και εκθέσεις. Στα πρώτα θύμα και ο εσωτερικός τουρισμός. Με την ακύρωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι ήδη παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης εκφράζουν παράπονα και μιλούν για μεγάλες ζημίες στις τοπικές οικονομίες. Και αυτά χωρίς ακόμα να έχουμε μια σαφή εικόνα για το τι θα γίνει φέτος το καλοκαίρι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα