Βαλιτσάκια και πανδημία βάζουν «θηλιά» στα κομμωτήρια της Θεσσαλονίκης
«Μαύρες» προβλέψεις για λουκέτα σε 1 από τα 3 καταστήματα της πόλης, την ώρα που 1.000 κομμωτές κουρεύουν από σπίτι σε σπίτι
Στο πόστο τους επέστρεψαν τα κομμωτήρια και κουρεία σε όλη την Ελλάδα ανεβάζοντας ξανά τα ρολά τους το πρωί της Δευτέρας, έπειτα από την απόφαση για διακοπή της λειτουργίας τους, στις 2 Ιανουαρίου.
«Επιστρέψαμε στην κανονικότητα, αλλά το θέμα είναι αυτή τη φορά να διαρκέσει. Εάν δεν γίνει αυτό “καήκαμε”» δήλωσε χαρακτηριστικά στην Parallaxi ο κ. Παύλος Κολοβός, πρόεδρος του Σωματείου Κουρέων Κομμωτών Θεσσαλονίκης, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, αλλά και τον κίνδυνο λουκέτων που ελλοχεύει το επόμενο διάστημα.
«Ο κλάδος είναι χαμένος. Από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα αναγκάστηκε να κλείσει στο σύνολο για τέσσερις μήνες. Τα Χριστούγεννα υπήρξε ένα μεγάλο κύμα πελατών, τώρα δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Ο κόσμος είναι ακόμη κουμπωμένος. Τα κομμωτήρια βρίσκονται σε μία κατάσταση δύσκολη. Τα έξοδα “τρέχουν”. Μας έκλεισαν πολύ καιρό και δεν μπορούμε να ανασάνουμε».
Δραματική πρόβλεψη
Μπορεί οι κομμωτές και οι κουρείς της Θεσσαλονίκης να έπιασαν ξανά ψαλίδια, ωστόσο η επόμενη ημέρα μοιάζει αβέβαιη, με τον κ. Κολοβό να κάνει λόγο για λουκέτα που έρχονται.
«Η κρίση είναι μεγάλη. Εκπροσωπώ 2.000 κομμωτήρια και από την κατάσταση και το κλίμα που λαμβάνω καθημερινά ξέρω ότι δεν πάνε καλά. Τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν θα αντέξουν όλοι, δεν τα βγάζουν πέρα. Στα τρία κομμωτήρια το ένα θα κλείσει δυστυχώς».
Επαναλειτουργία με όλα τα μέτρα
Όπως σημειώνει ο κ. Κολοβός από την πρώτη ημέρα τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, ενώ η πρόσβαση στο κομμωτήριο γίνεται κατόπιν ραντεβού.
«Τηρούμε όλους τους υγειονομικούς κανόνες, δεν αντιμετωπίσαμε ούτε στην περίοδο των εορτών, ούτε τώρα κάποιο πρόβλημα. Δουλεύουμε αποκλειστικά με ραντεβού, δεν αφήνουμε στο σαλόνι να καθίσουν άλλοι πελάτες που περιμένουν τη σειρά τους. Έρχονται, κουρεύονται και φεύγουν. Ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλά και ότι δε θα μας κλείσουν ξανά».
«Πονοκέφαλος» τα… βαλιτσάκια
Τα… άνοιξε – κλείσε, αλλά και η αδυναμία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στα πάγια έξοδα τους δεν αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα του κλάδου.
Η αδήλωτη εργασία και τα… βαλιτσάκια που εν μέσω πανδημίας πηγαινοέρχονται από σπίτι σε σπίτι αποτελούν ακόμη έναν «πονοκέφαλο» για την βιωσιμότητα των κομμωτηρίων και των κουρείων της Θεσσαλονίκης.
«Τα βαλιτσάκια αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 1.000 στη Θεσσαλονίκη. Την ώρα που τα κομμωτήρια στην πόλη είναι 2.000. Μας παίρνουν τη δουλειά. Ο κόσμος πηγαίνει σε αυτούς τους αφελείς που μπορούν να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού καθώς δεν ελέγχονται από πουθενά. Υπάρχουν πολλοί πλέον που επιλέγουν την ευκολία τους, να μείνουν στο σπίτι τους και να τους φωνάξουν όποια ημέρα και ώρα θέλουν. Και Δευτέρα και Κυριακή, πρωί, βράδυ. Η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα για να μπορέσει να μας καλύψει και να μας προστατέψει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και θα γίνουμε όπως ήμασταν».