Βανδαλίστηκε ακόμα και μέσα στη θάλασσα το «Φεγγάρι»
Φαίνεται πως δεν αρκεί που το «Φεγγάρι στην Ακτή» του Παύλου Βασιλειάδη τοποθετήθηκε μέσα στον Θερμαϊκό για να προστατευτεί από τους βανδαλισμούς.
Φαίνεται πως δεν αρκεί που το «Φεγγάρι στην Ακτή» του Παύλου Βασιλειάδη τοποθετήθηκε μέσα στον Θερμαϊκό για να προστατευτεί από τους βανδαλισμούς. Άγνωστοι το έφτασαν μέχρι και μέσα στην θάλασσα, πιθανώς με βάρκα, βεβηλώνοντας για άλλη μια φορά το γλυπτό με tag στην κάτω άκρη του.
Το Φεγγάρι έχει μια ιδιαίτερα θλιβερή ιστορία στην Θεσσαλονίκη, παρά την αρχικά αισιόδοξη πορεία του.
Δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Παύλο Βασιλειάδη το 1997, τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Φεγγάρι που κατασκευάστηκε τότε τοποθετήθηκε και στην ακτή της Σάνης, στη διάρκεια του Sani Festival, στο Porto Valitsa στην Κασσάνδρα, αλλά και για ένα καλοκαίρι στο Saint Tropez. Είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο μέταλλο επιζωγραφισμένο με χρώμιο και το ύψος του είναι 3,80 μ.
Το Φεγγάρι έχει εκτεθεί για πρώτη φορά στο 1996 στο ύψος της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, απέναντι από το Ναταλί, και το 2001 στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλία.
Τον Φεβρουάριο του 2015, άγνωστοι αποπειράθηκαν να πριονίσουν τη βάση του, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς λύγισαν τη βάση του ενώ τον Φεβρουάριο του 2016, άγνωστοι το πέταξαν στη θάλασσα όπου με τη βοήθεια δυτών ανασύρθηκε και φυλάχθηκε σε αποθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης.
Έχει καταγγελθεί από τους αρχιτέκτονες της νέας παραλίας ότι κάποιοι δεν το θέλουν γιατί τους θυμίζει την ημισέληνο της τούρκικης σημαίας. Ο ίδιος ο γλύπτης είχε πει: «Το συγκεκριμένο φεγγάρι έτσι όπως είναι, δεν έχει καμία σχέση με το σύμβολο το τουρκικό, το σύμβολο του Ισλάμ. Αν έκανε κάποιος έναν κόκκινο κύκλο θα είχε σχέση με τον ήλιο το ιαπωνικό;».
Ο ίδιος ο γλύπτης είχε υποδείξει ως νέο χώρο τοποθέτησής του την θάλασσα ώστε να προφυλαχτεί από μελλοντικούς βανδαλισμούς. Για να επανατοποθετηθεί το Φεγγάρι και μάλιστα μέσα στη θάλασσα χρειάστηκαν 3 ολόκληρα χρόνια, 35 εγκρίσεις από φορείς και ειδική άδεια από την υπηρεσία φάρων.
Τελικώς, τοποθετήθηκε και πάλι μέσα στον Θερμαϊκό τον Ιανουάριο του 2019, σε απόσταση από την παραλιακή, αλλά παρά την πρόνοια αυτή ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές βεβηλώσεις, φαίνεται πως ούτε η θέση του μέσα στην θάλασσα ήταν αρκετή για να το προστατέψει.