ΒΙΝΤΕΟ: Περιήγηση στον μεταβυζαντινό Ναό της Αγίας Μαρίνας Μοδίου
Και οι ιστορίες πίσω από την κατασκευή του.
Βίντεο: Ζαγουρτζίνης Βασίλης
Σε έναν πανέμορφο χώρο, ανάμεσα σε δέντρα και φυτά, βρίσκεται ο μεταβυζαντινός Ναός της Αγίας Μαρίνας Μοδίου, στο 75ο χλμ. του παλιού εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκης – Καβάλας.
Ο μικρός ναός με την ιδιαίτερη αλλά ιδιόμορφη αρχιτεκτονική, είναι το καμάρι των κατοίκων της περιοχής. Στο χωριό Μόδι διηγούνται πως ο ιερέας ονόματι παπά – Θεμελής που είχε το αμπέλι του κοντά στο σημείο όπου σήμερα είναι η εκκλησία είδε σε όνειρο την Άγια να τον προστάζει να βγάλει την εικόνα της μέσα από τον κούφιο κορμό ενός δέντρου και να την τοποθετήσει μέσα σε εκκλησία που θα χτίσει στην συνεχεία.
Ο ιερέας ήταν υπαρκτό πρόσωπο και με απογόνους στο χωριό που φέρουν το όνομα του ως επίθετο τους. Μια άλλη (παρόμοια) εκδοχή είναι ότι την εικόνα ανακάλυψε μέσα σε ένα κούφιο καραγάτσι που έκοψε, ένας Τούρκος προεστός. Ένας Μοδιώτης τον βοήθησε να μεταφέρει με το κάρο του τα ξύλα στα Βρασνά και ο Τούρκος του παρέδωσε την εικόνα και του επέτρεψε να χτίσει εκκλησία.
Ο ναός της Αγίας Μαρίνας χτίστηκε το 1869 στα ερείπια παλαιότερου κτίσματος που πιθανότατα άνηκε στην αρχαία Αρέθουσα, από Ηπειρώτες μαστόρους που εργάζονταν στην περιοχή (οι ίδιοι έχτισαν και την εκκλησία στον Άνω Σταυρό).
Αρχιτεκτονικά ο ρυθμός είναι μονόκλιτος Βυζαντινός με τρούλο. Η τοιχοποιία και ο καλυμμένος με σχιστόπλακα τρούλος δίνουν μια αρχαιοπρεπή, παραδοσιακή ατμόσφαιρα, που δένει αρμονικά με το γύρω θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.
Δείτε επίσης…
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ