Η βιοκλιματική αναβάθμιση που δεν εφαρμόστηκε
5 χρόνια μετά λίγα μόνο σημεία θυμίζουν αυτό το μεγαλεπήβολο και πολυδιαφημισμένο πρότζεκτ
Κατά καιρούς ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοινώνει με καμάρι και υπερηφάνεια την περάτωση έργων μικρής η μεγάλης κλίμακας με την υπόσχεση πως θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά έχουν μικρό χρόνο ζωής και αυτό διότι ενώ χρειάζονται σεβασμό και προστασία καθώς και συντήρηση φαίνεται πως ούτε οι πολίτες αλλά ούτε και ο Δήμος έχουν καταφέρει να το εφαρμόσουν.
Το 2016 η διοίκηση Μπουτάρη ολοκλήρωσε το έργο το έργο “ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ” το οποίο όπως ανακοινώθηκε στα εγκαίνια του θα ωφελούσε αισθητικά και περιβαλλοντικά την περιοχή τους παλιού εμπορικού πυρήνα της πόλης.
Πίδακες νερού, νεροκουρτίνες, μεγάλοι υπαίθριοι ανεμιστήρες, συστήματα υδρονεφώσεων, νέοι χώροι πρασίνου και ανάπαυσης αλλά και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις άλλαξαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα την περιοχή της Πλατείας Χρηματιστηρίου μειώνοντας το καλοκαίρι την θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς σε μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του κέντρου.
Από το 2016 μέχρι σήμερα μόλις 5 χρόνια μετά λίγα μόνο σημεία θυμίζουν αυτό το μεγαλεπήβολο και πολυδιαφημισμένο πρότζεκτ.
Περνώντας από τα πεζοδρόμια με δυσκολία καταλαβαίνει κανείς πως οι βρώμικες σκουριασμένες ξεχαρβαλωμένες κυψέλες παραταγμένες στην σειρά ήταν κάποτε νεροκουρτίνες.
Οι ανεμιστήρες και τα σιντριβάνια κάποιες φορές βρίσκονται σε λειτουργία και άλλοτε οχι.
Για ακόμη μια φορά μεγάλα η ακόμα και μικρά έργα στην Θεσσαλονίκη για λίγα χρόνια είναι λειτουργικά μέχρι να αφεθούν στην τύχη τους διότι είτε θα βανδαλιστούν σχετικά γρήγορα είτε ποτέ δεν θα συντηρηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου με αποτέλεσμα σε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης να πέφτει κανείς επάνω σε απομεινάρια κάποιον ιδεών που φάνταζαν εντυπωσιακές και χρήσιμες για τους πολίτες αλλά αφέθηκα στην φθορά του χρόνου.
Δείτε επίσης…
Πόσο κράτησε τελικά η ανάπλαση στα Άνω Λαδάδικα και τον Φραγκομαχαλά;