Featured

Ο Βόλος έχει πλέον το μουσείο του και μέσα από αυτό ξετυλίγεται η σύγχρονη ιστορία της πόλης

Ένα νέο απόκτημα, σε έναν υπέροχο χώρο.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ο-βόλος-έχει-πλέον-το-μουσείο-του-και-μέ-529667
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πολύ κοντά στα ΚΤΕΛ, δίπλα σε ένα άλλο ιδιαίτερο μουσείο, αυτό του σιδηροδρομικού σταθμού, βρίσκεται το μουσείο της πόλης του Βόλου. Στεγάζεται στο κτίριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου, η οποία χτίστηκε το 1920 και για κάποια χρόνια στέγαζε πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Το κτίριο της καπναποθήκης έμεινε για χρόνια κλειστό και παραμελημένο μέχρι την εξαγορά του από τον δήμο. Η ανακαίνισή του ξεκίνησε το 2006 και περιλάμβανε μεταξύ άλλων και την συντήρηση και ανάδειξη τμήματος του ανατολικού τείχους των κάστρων της πόλης.

Η λειτουργία του μουσείου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014, με τα εγκαίνια της πρώτης μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Βόλος-Νέα Ιωνία: τόσο κοντά, τόσο μακριά».

Κυκλικά του ισόγειου χώρου πραγματοποιούνται περιοδικές εκθέσεις, ενώ ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα κατά την περιήγηση να συναντήσει τμήματα αγωγών διανομής και μεταφοράς υδάτων, οι οποίοι χρονολογούνται στα μεσοβυζαντινά χρόνια.

Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα, φωτογραφίες και ποικίλα τεκμήρια, που χρονικά καλύπτουν όλη την περίοδο από την ενσωμάτωση του Βόλου στο Ελληνικό κράτος το 1881 μέχρι σήμερα. Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί η ψηφιακή συλλογή που περιλαμβάνει ηχητικά αρχεία, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, video και άλλο οπτικό-ακουστικό υλικό.

Στο μουσείο, εκτός από την μόνιμη συλλογή, πραγματοποιούνται περιοδικές εκθέσεις φωτογραφίας ντόπιων καλλιτεχνών, καθώς και εκθέσεις που ξεδιπλώνουν την σύγχρονη ιστορία του Βόλου. Πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, καλλιτεχνικά δρώμενα και ιστορικοί περίπατοι.

Ο σχεδιασμός του μουσείου με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές βοηθάει ώστε, περιπλανώμενος κανείς στους τρεις ορόφους του, να αντλεί πληροφορίες για τα σημαντικά γεγονότα του τελευταίου αιώνα, αλλά και την καθημερινή ζωή της πόλης. Οι Βολιώτες, κατά την περιήγησή τους, προσπαθούν να αναγνωρίσουν δρόμους και κτίρια που σώζονται μέχρι σήμερα και να θυμηθούν τις περιπλανήσεις τους στην πόλη.

Ευχή το παράδειγμα να ακολουθήσει και η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με λαμπρή ιστορία, που της αξίζει ένα μουσείο για την σύγχρονη αστική ιστορία της, την οποία όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια, ειδικά μέσα από το διαδίκτυο, αγαπούν να μελετούν εκατοντάδες Θεσσαλονικείς.

Περισσότερες πληροφορίες www.vmoc.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα