World of Empathy: Οι άνθρωποι που λένε όσα θέλουμε, αλλά δύσκολα εκφράζουμε
Είναι εύκολο να μοιραστούμε τη χαρά ή να δώσουμε ευχές, αλλά γιατί είναι δύσκολο να σταθούμε πλάι σε κάποιον που πονάει, το έχει ανάγκη και θέλει τη στήριξη μας;
Πόσες φορές έχουμε βρεθεί στην άβολη θέση να μην μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια αυτά που σκεφτόμαστε; Ιδίως όταν πρόκειται για δύσκολες στιγμές που ο άλλος χρειάζεται τη στήριξη μας και μια κουβέντα για να ξεχαστεί, ενώ όταν πρόκειται για ένα χαρούμενο γεγονός είμαστε λαλίστατοι και πολύ περισσότερο εκδηλωτικοί.
Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο «Κόσμος με ενσυναίσθηση» μια ιδέα στην οποία έδωσαν σάρκα και οστά ο Βασίλης Κιοσσές και η Χρύσα Λιαγουροπούλου.
Η ιδέα για τον κόσμο με ενσυναίσθηση γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2020. Πίσω από την ιδέα αυτή βρίσκεται μια ανάγκη. Η βαθιά ανθρώπινη ανάγκη του σχετίζεσθαι. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, «ο άνθρωπος είναι φύσει ζώον κοινωνικόν», ωστόσο μερικές φορές, δυσκολευόμαστε να σχετιστούμε με τους άλλους ανθρώπους με έναν τρόπο που θα ενισχύει το δεσμό μεταξύ μας.
Ο «Κόσμος με ενσυναίσθηση» έρχεται να δώσει χώρο σε όλα αυτά που θα θέλαμε να πούμε αλλά τα θεωρούμε δύσκολα. Σε όλα αυτά που δεν ξέρουμε αν χωράνε στις σχέσεις μας με τους άλλους. Σε όλα αυτά που δεν εννοούνται εάν δεν έχουν ειπωθεί.
Έτσι δημιουργήθηκαν οι «κάρτες ενσυναίσθησης» που έχουν στόχo να γίνουν οι ειλικρινείς, γνήσιες και αυθεντικές ανταποκρίσεις μας προς τους σημαντικούς μας ανθρώπους.
Ενίοτε με χιούμορ, αλλά με πολλή καρδιά, σχεδιάσαμε τις κάρτες που βάζουν λέξεις στις στιγμές που δεν έχουμε λόγια να πούμε. Και γιατί να γίνει αυτό; Γιατί όσο οι σχέσεις μπορούν να μας προκαλέσουν πόνο, οι σχέσεις είναι αυτές που θα μας ανακουφίσουν από αυτόν.
Ο Βασίλης Κιοσσές, εμπνευστής και δημιουργός του “World of Empathy” είναι ψυχοθεραπευτής και ιατρικός εκπαιδευτής (και δεν θέλει να διαλέξει ανάμεσα σε αυτά τα δύο). Στο βιογραφικό του θα δείτε σπουδές στην Ψυχολογία και την Προσωποκεντρική συμβουλευτική & ψυχοθεραπεία, είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ έχει εκπαιδευτεί στη ΛΟΑΤΚΙ+ ψυχοθεραπεία.
Το βασικό ερέθισμα για τη δημιουργία του «World of Empathy» το πήρε από την εμπνευσμένη Emily McDowell, συγγραφέα και γραφίστρια και τη δουλειά που η ίδια κάνει με το μοίρασμα του μηνύματος της ενσυναίσθησης.
Η Parallaxi επικοινώνησε με τον κ. Κιοσσέ ο οποίος μίλησε αναλυτικά για το όμορφο αυτό project.
«Το 2013 ξεκίνησε ένα διδακτορικό στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων, όπου εκεί ανέπτυξα ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, γιατρών στην ενσυναίσθηση. Το «Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!» ήταν το πρώτο πρόγραμμα που φτιάχτηκε στην Ελλάδα γύρω από την ενσυναίσθηση στη σχέση γιατρού – ασθενή. Προχωρώντας ερευνητικά στην Ιατρική Σχολή από θέμα διδακτορικής διατριβής έγινε επιλεγόμενο μάθημα, διδάχτηκε για κάποια χρόνια.
Δυσκολευόμαστε πολύ όταν έχουμε να σταθούμε δίπλα σε έναν άνθρωπο που δυσκολεύεται, σε έναν άνθρωπο που πονάει. Ενώ είναι εύκολο να μοιραστούμε τη χαρά ή να δώσουμε ευχές σε κάποιον. Έτσι, δημιουργήθηκε το project “Ένας κόσμος με ενσυναίσθηση”.
Η ενσυναίσθηση είναι μια δεξιότητα απαλλαγμένη από κριτική και μας βοηθάει να αφουγκραστούμε το πώς νιώθει ο άλλος χωρίς πρόσημο είτε είναι ευχάριστο είτε δυσάρεστο.
Έτσι φτάσαμε στις κάρτες ενσυναίσθησης. Να έχουν μηνύματα που όλοι τα σκεφτόμαστε, αλλά δυσκολευόμαστε να τα πούμε».
https://www.facebook.com/Aworldofempathy/posts/201794051748139
Το 2019, ο Β. Κιοσσές απέσπασε το Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας στην Προσωποκεντρική Φροντίδα Υγείας για το «Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!», μια πρότυπη βιωματική εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στην ενσυναίσθηση που δημιούργησε.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε την απάντηση εάν η ενσυναίσθηση μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο.
Η Χρύσα Λιαγουροπούλου είναι το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από το εικαστικό και γραφιστικό κομμάτι του “World of Empathy”. Η εμπειρία της στο χώρο του marketing είναι διπλάσια από την εμπειρία της στη θέση της μαμάς. Ο Γιάννης και ο Ανδρέας την έχουν προσλάβει σε θέση πλήρους και αποκλειστικής, 24ωρης απασχόλησης. Εκτός από τις σπουδές στο marketing και τις δημόσιες σχέσεις και την 17ετή εμπειρία της στο χώρο, το βασικό της ταλέντο είναι να της λες μπερδεμένες πληροφορίες κι εκείνη να τις μετατρέπει σε υπέροχα γραφιστικά σχέδια, χωρίς να ζητά διευκρινίσεις.
Πώς μπορούμε να πετύχουμε σε μία εποχή που πρέπει μεν να κρατάμε αποστάσεις, αλλά παράλληλα όλοι μαζί να παραμείνουμε συνδεδεμένοι, να ξεπεράσουμε τον σκόπελο αυτό. Ποια συναισθήματα δημιουργεί στον Βασίλη Κιοσσέ όλη η αυτή η περιπέτεια με την πανδημία;
«Ζούμε μία εποχή που η πανδημία μας έχει στερήσει την ανθρώπινη επαφή, έχουμε ξεχάσει να συνδεόμαστε, έχουμε βρει υποκατάστατα σύνδεσης. Με θορύβησε πολύ το γεγονός ότι μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση υπήρχε ένα μήνυμα ότι εμείς θα έπρεπε να ευχαριστιόμαστε. Θα έπρεπε να απολαμβάνουμε το χρόνο στο σπίτι, την ξεκούραση. Πώς μπορώ να απολαύσω κάτι, όταν παντού υπάρχει ένα πέπλου κινδύνου και απειλής; Η σκέψη ήταν και αυτή του πώς δηλαδή μπορούμε να απενοχοποιήσουμε τα συναισθήματα αυτά και να πούμε ότι είναι εντάξει να δυσφορούμε, δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό και ότι η πανδημία δε σταματάει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά οι σχέσεις θα μας ανακουφίσουν. Όταν είμαστε μαζί, όταν είμαστε συνδεδεμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε».
https://www.facebook.com/Aworldofempathy/posts/198691735391704
Οι κάρτες ενσυναίσθησης έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στον Β. Κιοσσέ και την Χ. Λιαγουροπούλου να συνεχίσουν το έργο τους.
«Το feedback που λαμβάνουμε είναι παραπάνω από αισιόδοξο. Ότι έχει να κάνει με το σχετίζεσθαι, δεν μπορεί να μην αγγίξει τον κόσμο. Γιατί είναι κάτι που μας αφορά όλους. “Δε θα ήξερα πώς να το πω, αλλά πόσο δίκιο έχει αυτή η κάρτα”. Όταν ακούς αυτό το σχόλιο καταλαβαίνεις την ανταπόκριση που υπάρχει, αλλά και το ότι καταφέρνεις κάτι που είναι θολό, που δεν έχει λόγια, να έρθει κάπως να τοποθετηθεί, να μας αγγίξει».
Info
Γνωρίστε τον «Κόσμο της Ενσυναίσθησης» στην επίσημη ιστοσελίδα του, αλλά και στις σελίδες του στα social media, Facebook και Instagram
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.