Θεσσαλονίκη

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: Το πλουσιότερο πρόγραμμα των τελευταίων ετών

Όλες οι λεπτομέρειες για το φεστιβάλ - θεσμό

Parallaxi
φεστιβάλ-μονής-λαζαριστών-το-πλουσιό-920859
Parallaxi

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης η συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες για το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Η ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Η Μονή Λαζαριστών αποτελεί μια μοναδική περίπτωση που άνθισε ως κληρονομιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 1997, όταν στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκαν πολιτιστικοί θεσμοί και υποδομές, όπως το εμβληματικό διατηρητέο Ιεροσπουδαστήριο των Λαζαριστών στη Σταυρούπολη που χτισμένο το 1886, εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο από τους σεισμούς του 1978 ήταν από τα έργα που καλλιέργησαν ελπίδες και προσδοκίες για μια πολιτιστική άνοιξη εκτός των τειχών. Το σύγχρονο πολιτιστικό συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών με θέατρο, μουσείο, παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις, διεκδικεί τον ρόλο του ως διαμορφωτής του σύγχρονου πολιτισμού μας σε μια ρευστή εποχή με πτώσεις και ανατάσεις.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Στην εικοσάχρονη και πλέον πορεία του το Φεστιβάλ αξιοποίησε τους υπαίθριους χώρους και κυρίως την μεγάλη αυλή του συγκροτήματος που μετατρέπει κάθε καλοκαίρι σε ένα χώρο διεξαγωγής συναυλιών και παραστάσεων μοναδικού στην πόλη. Έναν δημοφιλή χώρο. Ανοιχτού και ικανού να υιοθετεί χωρίς ενδοιασμούς τη ζωντανή καλλιτεχνική παραγωγή. Φιλοξενώντας όλα τα είδη και τις τάσεις, συνομιλώντας με όλες τις γενιές και τα ρεύματα, ισότιμα και δημιουργικά: από την τοπική σκηνή, σε επίπεδο γειτονιάς μέχρι τα μεγάλα γεγονότα με διάσημους καλλιτέχνες η Μονή Λαζαριστών αποτελεί εδώ και χρόνια σίγουρο προορισμό να απολαύσει κάποιος ένα σημαντικό γεγονός που θα θυμάται.

ΤΟ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Τα δύο καλοκαίρια που προηγήθηκαν κάτω από τον φόβο της πανδημίας με περιορισμούς στη λειτουργία, με λιγότερες εκδηλώσεις, με μέτρα, διατηρήσαμε τη διοργάνωση ζωντανή και προετοιμαστήκαμε για το 2022 με διάθεση να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Το 2022 μας βρίσκει έτοιμους από πολύ νωρίς να υποδεχθούμε κοινό και καλλιτέχνες σε ένα καλοκαίρι γεμάτο γεγονότα και πρόγραμμα για όλους!

Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου η σκηνή της Μονής Λαζαριστών θα φιλοξενήσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα που θα συμβούν στην πόλη μας.

Είναι φυσικό ένα μεγάλο σε διάρκεια πρόγραμμα δεν μπορεί να περιλάβει και άλλες σημαντικές παραστάσεις και συναυλίες που προετοιμάζονται και θα παρουσιαστούν στο επόμενο διάστημα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να παρακολουθήσει κάποιος τις ανανεώσεις στο πρόγραμμά μας γιατί σίγουρα κάτι θα του ταιριάζει.

banner1.jpg

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΚΗΝΗ

Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών από την αρχή φιλοξένησε ακριβές διεθνείς παραγωγές και παραστάσεις που έδωσαν στον χώρο επιπλέον αξία και φήμη. Από τα γειτονικά μας Βαλκάνια, την Εγγύς Ανατολή όσο και από τις μητροπόλεις του κόσμου, εκατοντάδες καλλιτέχνες μας χάρισαν ξεχωριστές στιγμές και μια σπάνια εμπειρία συμμετοχής και γιορτής. Οι κρίσεις που διαδοχικά έπληξαν την οικονομία και την κοινωνία είχαν αντίκτυπο και στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, αφού τις περιόρισε μέχρι που τις στέρησε προσωρινά.

Φέτος μετά από καιρό στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών θα εμφανιστούν κάποιες μοναδικές παραγωγές και παραστάσεις που ανανεώνουν το ενδιαφέρον μας: Η αρχή γίνεται με τον NICK MASON (3/6) που θα μας παραδώσει μαθήματα ροκ ιστορίας, συνεχίζεται με τους DROPKICK MURPHYS (14/6) που με τον κέλτικο πανκ ήχο τους θα στήσουν μια ξεσηκωτική γιορτή. Ακολουθεί η παράσταση κρουστών, μουσικής και ακροβατικών με τους TAP FACTORY (21/6). Η κορυφαία περφόρμερ UTE LEMPER (8/7) με το αφιέρωμα στο Τάνγκο και τον Άστορ Πιατσόλα. Οι πάντα σαγηνευτικοί και ανατρεπτικοί TIGER LILLIES (14/7), οι φλογεροί και αεικίνητοι LES NEGRESSES VERTES (19/7), οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού PLACEBO (20/7) που έρχονται να μοιραστούν μουσική και ιδέες. Οι συγκινητικοί και ερωτικοί CALEXICO (26/7), Οι θρυλικοί SISTER OF MERCY (3/8) και το ποπ φαινόμενο οι MARCUS & MARTINUS (6/8).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι καλοκαιρινές συναυλίες, σε ανοιχτούς χώρους, γήπεδα και θέατρα διαμόρφωσαν ένα κοινό που έμαθε να αγαπά και να απολαμβάνει μαζικά μεγάλους δημιουργούς όσο και δημοφιλείς καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν μια νέα αισθητική. Το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι και η ανάγκη για έκφραση έκαναν δημοφιλή τα φεστιβάλ και τις συναυλίες που από την δεκαετία του ‘80 είναι ο κύριος εκφραστής της λαϊκής ψυχαγωγίας.

Η Μονή Λαζαριστών υπήρξε ο κατεξοχήν χώρος που εκφράστηκε αυτή η τάση που συμπληρώνει τις μεγάλες γιορτές και τις μεταφέρει στη σύγχρονη πραγματικότητα. Την αρχή του συναυλιακού καλοκαιριού κάνουν οι SPEAKEASIES SWING BAND με ένα πάρτυ έναρξης (1/6) με ελεύθερη είσοδο στη συνέχεια ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ (4/6), η ΚΑΙΤΗ ΓΑΡΜΠΗ (8/6), ο ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ και οι ΧΑΤΖΗΦΡΑΓΚΕΤΑ (9/6), οι ΤΣΟΥΒΕΛΑΣ & ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ (10/6), η ΜΑΡΙΖΑ ΡΙΖΟΥ (15/6), οι ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ, ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ, κ.α. στο mέta ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ (16/6), οι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ με τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΡΡΗ (22/6), ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ (26/6), “ΤΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΤΑ ΜΑΘΕ” με ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ, η ΜΑΡΙΩ, κ.α. (27/6), ο ΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ (6/7) και ακολουθούν οι ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ (31/8), “ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ” το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με ΜΙΛΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ και ΧΡΗΣΤΟ ΘΗΒΑΙΟ (10/9).

Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί και με άλλες συναυλίες και παραστάσεις

ΧΙΠ-ΧΟΠ ΔΡΟΜΟΙ

Μια σημαντική επιλογή του Φεστιβάλ ήταν να απευθυνθεί σε ένα ακόμα πιο νεανικό κοινό, ένα κοινό που ίσως να μην έχει επισκεφθεί ξανά τη Μονή Λαζαριστών, γι’ αυτό φέρνει κάποιους από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του πιο δημοφιλούς και επιδραστικού ρεύματος της μουσικής των τελευταίων χρόνων: του Χιπ-Χοπ, που με τη Ραπ στιχοποιία του, από περιθωριακό κίνημα έγινε το κυρίαρχο είδος έκφρασης των νέων. Ο αυθόρμητος τρόπος του, μέσα από τα ψηφιακά εργαλεία, μακριά από το κυρίαρχο κύκλωμα, αφηγείται ιστορίες του δρόμου φτιάχνοντας μια νέα μυθολογία. Στις γειτονιές που περιβάλουν τη Μονή Λαζαριστών, στις ατέλειωτες συνοικίες βρίσκεται ένας ζωντανός και ανήσυχος πληθυσμός με διάθεση να φτιάξει τη δική του αφήγηση.

Σε αυτό το πλαίσιο θα έρθουν στη Μονή Λαζαριστών οι πρωτεργάτες του είδους ACTIVE MEMBER (28/6), με 30 χρόνια ενεργή δράση και foul ηλεκτρική μπάντα, ο πλέον καταξιωμένος και αγαπημένος BLOODY HAWK σε ένα εκρηκτικό double bill με τον ταχέως ανερχόμενο Dani Gambino (17/6), οι ΛΟΓΟΣ ΤΙΜΗΣ σε ένα πολυαναμενόμενο comeback (1/7), οι JOKER/TWO FACE για τον εορτασμό των 10 ετών ύπαρξής τους (16/9).

Θα υπάρξουν και άλλες συμμετοχές στο πρόγραμμα.

ΜΝΗΜΗ 100 ΧΡΟΝΩΝ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Τοποθετημένη η Μονή Λαζαριστών σε μια κατεξοχήν περιοχή με προσφυγικές γειτονιές, που εξελίχθηκαν στις σύγχρονες ζωντανές πόλεις της δυτικής Θεσσαλονίκης. Προσφυγικό κατάλυμα για δεκαετίες ανάμεσα σε πληθυσμούς που έφερναν μαζί τους μια μακραίωνη παράδοση. Με μνήμες και παραδόσεις που διατηρούνται ακόμη, οι εκδηλώσεις για την εγκατάσταση των προσφύγων και η συμβολή τους στο σύγχρονο πολιτισμό μας έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Με όχημα τη μουσική και το τραγούδι, που μεταφέρουν την αίσθηση αλλά και τις εικόνες: την αφήγηση και την αναπαράσταση θα επιχειρηθεί να φωτιστεί όσο πιο δημιουργικά γίνεται το μεγάλο αυτό γεγονός.

“ΤΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΤΑ ΜΑΘΕ;” (27/6)

Το Φεστιβάλ τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή με την εκδήλωση “ΤΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΤΑ ΜΑΘΕ;” (27/6) με τους Παντελή Θαλασσινό, Μαριώ, Γιώργο Μπαγιώκη Έλσα Μουρατίδου και το συγκρότημα Μανεριτζήδες που τους συνοδεύει. Συμμετέχει ο Σύλλογος Μικρασιατών ΟΥΣΑΚ. Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Κασούρας και σκηνοθετική ο Δημήτρης Σακατζής.

Στην ενότητα για την μνήμη των 100 χρόνων προετοιμάζονται και άλλες εκδηλώσεις και από άλλους σημαντικούς φορείς που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Την ταυτότητα του φετινού Φεστιβάλ σχεδίασε ο Αλέξανδρος Κόκκας που χρησιμοποιώντας αναγνωρίσιμα στοιχεία από το κτίριο και με επιρροές από τον τρόπο της ρωσικής πρωτοπορίας (στη Μονή Λαζαριστών φιλοξενούνται μερικά από τα πιο διάσημα έργα αυτού του κινήματος) τα έσπασε και τα πρόβαλε με μια νέα διάσταση.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Παραγωγοί και Εταιρείες που συνεργάζονται με το Φεστιβάλ.

Στην διεθνή σκηνή: XLALALA, HIGH PRIORITY, SUPERNOVA, INTERSHOW, PRINCIPAL, Για την ελληνική μουσική: MENTA, ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΧΟΣ, ΔΑΙΔΑΛΟΣ, PEOPLE, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, MADE OF STONE, FISHBLOW, BLOCK 33, CRICOS, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ κ.α.

Η ενότητα ΧΙΠ ΧΟΠ ΔΡΟΜΟΙ γίνεται σε συνεργασία με το WE και την DYNASTY GROUP.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Μονής Λαζαριστών

ΠΑΡΤΥ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ώρα προσέλευσης: 20:00 Έναρξη 21:00 με ελεύθερη είσοδο

Summertime party!

THE SPEAKEASIES SWING BAND

Από το 2010, οι The Speakeasies Swing Band, ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και φεστιβάλ του εξωτερικού και φέτος κάνουν και μια στάση στη Μονή Λαζαριστών στην πρώτη καλοκαιρινή τους συναυλία.

Το πάρτυ ανοίγει το JAZZ QUARTET THE OPENING ACT

Η Μονή Λαζαριστών καλεί τέσσερις σημαντικούς Έλληνες μουσικούς της jazz να ανοίξουν τη βραδιά με ένα μισάωρο πρόγραμμα γεμάτο swing ρυθμούς, γνωστές μελωδίες και jazz αυτοσχεδιασμούς. Το τζαζ κουαρτέτο αποτελείται από τους Λέανδρο Πασιά στο πιάνο, Δημήτρη Αγγελάκη στο Βιμπράφωνο, Λάκη Τζήμκα στο Κοντραμπάσο και Γιώργο Κλουντζό στα Τύμπανα.

Συμμετέχουν:

Xορευτές από The Swing Academy

& η DJ PENELOPE

Παρουσιάζει ο Δημήτρης Σακατζής

THE OPENING ACT

Η Μονή Λαζαριστών καλεί τέσσερις σημαντικούς Έλληνες μουσικούς της jazz να ανοίξουν τη βραδιά με ένα μισάωρο πρόγραμμα γεμάτο swing ρυθμούς, γνωστές μελωδίες και jazzy αυτοσχεδιασμούς. Το τζαζ κουαρτέτο αποτελείται από τους Λέανδρο Πασιά στο πιάνο, Δημήτρη Αγγελάκη στο Βιμπράφωνο, Λάκη Τζήμκα στο Κοντραμπάσο και Γιώργο Κλουντζό στα Τύμπανα.

παρουσιάζει ο Δημήτρης Σακατζής

Πατουλίδου: Ένα μικρό θαύμα

Η πρόεδρος της Μονής Λαζαριστών, Βούλα Πατουλίδου, σημείωσε σε δηλώσεις της:

«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε για να μοιραστούμε αυτό το μικρό θαύμα που γίνεται στην Μονή Λαζαριστών. Ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με την “αναγέννηση” υποδομών που υλοποιείται, είναι από τους θεσμούς που καλλιέργησαν ελπίδες και προσδοκίες. Φέτος, έχει δομηθεί ένα πρόγραμμα πολύ ξεχωριστό. Θέλουμε κόσμο με στυλ, με αισθητική που να καταλαβαίνει ότι ο πολιτισμός είναι βάλσαμο για την ψυχή και ένα νέο άνοιγμα για το μυαλό.

Τα δύο καλοκαίρια που προηγήθηκαν με περιορισμούς στη λειτουργία, με λιγότερες εκδηλώσεις, με μέτρα αλλά και πεποίθηση ότι θα επανέλθουμε πιο δυνατοί διατηρήσαμε τα κύρια χαρακτηριστικά της διοργάνωσης. Προετοιμαστήκαμε για το 2022 βλέποντας τη διάθεση και τις τάσεις να είναι ασφαλείς, να επαναπρογραμματίζονται σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις και φεστιβάλ, να προσπαθούν όλοι να κερδίσουν τις χαμένες χρονιές. Ετοιμάσαμε λοιπόν το πιο πλούσιο πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων!

Δεν είναι υπερβολικό πως όλοι μας αντιμετωπίζουμε με συγκίνηση αυτό το restart συναυλιών και εκδηλώσεων. Συγκίνηση και μεγάλη ευθύνη. Όταν ανέλαβα πρόεδρος επωμίστηκα την ευθύνη να δώσω νέα πνοή σ’ αυτόν τον εμβληματικό χώρο.

Έναν χώρο ανοιχτό που υιοθετεί χωρίς ταμπού τη ζωντανή καλλιτεχνική παραγωγή, φιλοξενώντας όλα τα είδη και τις τάσεις, συνομιλώντας με όλες τις γενιές και τα ρεύματα ισότιμα και δημιουργικά.

Από την τοπική σκηνή, σε επίπεδο γειτονιάς μέχρι τα μεγάλα γεγονότα με διάσημους καλλιτέχνες η Μονή Λαζαριστών αποτελεί εδώ και χρόνια σίγουρο προορισμό να απολαύσει κάποιος ένα σημαντικό γεγονός που θα θυμάται. Με μεγάλη χαρά φέτος σας προσκαλούμε στις εκδηλώσεις που ξεκινούν από τον Ιούνιο».

Κωνσταντινίδης: Τρία χρόνια μαζεμένα σε ένα καλοκαίρι

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, τόνισε:

«Αυτό το φεστιβάλ πέφτει σε χειμέριο ύπνο τον χειμώνα και ξυπνά την Άνοιξη. Το πρόγραμμα μας φέτος είναι πολύ πλούσιο. Σχεδόν τρία χρόνια είναι μαζεμένα σε ένα καλοκαίρι. Ετοιμάσαμε έναν χώρο που παρέχει πολλά περισσότερα απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος που κάνει μια παραγωγή στην Μονή Λαζαριστών.

 Είμαστε ευτυχείς και χαρούμενοι που θα έχουμε διεθνείς καλλιτέχνες, αλλά η κύρια σκηνή μας θα είναι η ελληνική με πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες. Μια νέα ενότητα είναι οι «ΧΙΠ ΧΟΠ ΔΡΟΜΟΙ», μια ιδέα προκειμένου να φέρουμε νέους ανθρώπους στην Μονή Λαζαριστών, μιας και για εκείνους ίσως μοιάζει με ιστορία που δεν αγγίζεται εύκολα.

Από τις πρώτες παραγωγές που ετοιμάσαμε είναι η συναυλία για τα 100 χρόνια μνήμης σαν πρόσφυγες κι εμείς. Θέλουμε μαζί με μας και οι νέοι να αντιληφθούν τον πλούτο. Θα παρουσιάσουμε μια πολύ όμορφη εκδήλωση με την Μαριώ, τον Παντελή Θαλασσινό και πολλούς ακόμη. Έτσι για να ξεκινήσουμε ωραία τις εκδηλώσεις, την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το πάρτι έναρξης με τους Speakeasies και όχι μόνο, για να ξαναβρεθούμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε».

Το μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής, Άκης Σακισλόγλου, σχολίασε:

«Το φεστιβάλ αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς χρήματα. Είναι ευχής έργο που η κ.Πατουλίδου έχει αντιληφθεί τι γίνεται εδώ. Τώρα που βγαίνουμε από την πανδημία είναι σημαντικό για μας να παρουσιάσουμε κάτι πιο φωτεινό από το να φιλοξενούμε άλλες παραγωγές μόνο. Πολλά σχήματα θα φιλοξενηθούν στη Μονή όχι μόνο για τον χώρο ως χώρο, αλλά και για την ιστορική του αξία. Πάντα εμείς οι δυτικοί βγάζαμε ένα παράπονο. Πριν γίνει αυτό το κτίριο δεν ήταν και τόσο παράλογο. Τώρα πλέον με αυτό το στολίδι στα δυτικά είναι άσχημο το ότι πολύς κόσμος δεν ξέρει την περιοχή. Το μήνυμα της νέας εποχής είναι ότι θα βάζουμε πολύ έμπνευση και κόπο και προσωπική δουλειά και με λίγα χρήματα θα φέρουμε ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Χαλκιάς, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής, τόνισε:

«Όταν πήρα το mail που με καλούσαν για την συνέντευξη και είδα και το πρόγραμμα ολόκληρο, εξεπλάγην. Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια βλέπω έναν τέτοιο προγραμματισμό, σε τέτοιο μέγεθος. Στα μεγάλα κρατικά πολιτιστικά ιδρύματα τρέχουν για να πάρουν επιχορηγήσεις και να υλοποιήσουν προγράμματα. Εδώ, είδαμε έκτακτη προσωπική προσπάθεια και στήριξη και ενθάρρυνση από την περιφέρεια».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα