Top

Φτάνουν τώρα στην Ελλάδα 50 ομογενείς από την Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών, με ειδική ναυλωμένη πτήση, τους μεταφέρει στη χώρα

Parallaxi
φτάνουν-τώρα-στην-ελλάδα-50-ομογενείς-απ-889654
Parallaxi
SOOC

Συνολικά 50 ομογενείς, οι οποίοι είχαν εκκενωθεί από την Οδησσό και το Κίεβο σε χθεσινές επιχειρήσεις, φτάνουν αυτή την ώρα στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, με ειδική ναυλωμένη πτήση, μεταφέρει 50 πολίτες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, από το Βουκουρέστι.

Οι ανωτέρω είχαν εκκενωθεί από την Οδησσό και το Κίεβο, σε χθεσινές επιχειρήσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, σε συνεννόηση μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης θα τους υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου αναμένεται να αφιχθούν γύρω στις 20:00.

Η κυβέρνηση και η ελληνική αστυνομία, θα διευκολύνουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες να μπουν στη χώρα, σε στενή συνεργασία με την ουκρανική πρεσβεία, ενώ ταυτόχρονα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας στις πύλες εισόδου της χώρας και σε κρίσιμους στόχους, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

Ο υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και την προετοιμασία της χώρας μας για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, ζητήθηκε από την ουκρανική πλευρά η διευκόλυνση και ανθρώπων οι οποίοι έχουν διαβατήρια χωρίς τα βιομετρικά τους χαρακτηριστικά (τα οποία είναι τα πλέον ασφαλή και σύγχρονης τεχνολογίας) καθώς και η ανάγκη διευκόλυνσης οικογενειών που έχουν μαζί τους τα παιδιά τους.

«Η κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία, θα διευκολύνουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες να μπουν στη χώρα. Αυτό είναι ένδειξη ανθρωπισμού και απόλυτης συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό και στους συγκεκριμένους ανθρώπου που δοκιμάζονται από τον πόλεμο στην χώρα τους», είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα γίνονται όλες οι ενέργειες για να μην υπάρξει το παραμικρό θέμα ασφαλείας στα σύνορά μας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Ελλάδα μπαίνουν όσοι Ουκρανοί πολίτες διαθέτουν διαβατήρια με βιομετρικά χαρακτηριστικά, ενώ οι υπόλοιποι καταγράφονται στην είσοδο, και σε συνεργασία με την ουκρανική πρεσβεία αποκτούν ταξιδιωτικά έγγραφα στα σύνορα της χώρας. Η ουκρανική πλευρά αναλαμβάνει την ευθύνη της ταυτοποίησης της ουκρανικής εθνικότητας αυτών των ανθρώπων.

«Μέχρι στιγμής έχουν μπει στη χώρα περίπου 1.500 Ουκρανοί υπήκοοι, με διαβατήρια με βιομετρικά χαρακτηριστικά και δεν υπήρξε το παραμικρό θέμα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν συγγενείς, φίλους και γνωστούς στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία 20-30 χρόνια, έχουν έρθει πάρα πολλοί άνθρωποι από την Ουκρανία στην πατρίδα μας, επομένως υπάρχει επαφή και η επικοινωνία», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

«Επίσης, θα διευκολύνουμε και οικογένειες με παιδιά, πάντα με τη συνθήκη ότι θα μετέχει εκπρόσωπος της ουκρανικής πρεσβείας για να διασφαλίζεται και να ταυτοποιείται κάθε άτομο το οποίο θα μπαίνει στην ελληνική επικράτεια. Αυτή τη στιγμή γίνονται σημαντικές προεργασίες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να διασφαλιστούν χώροι όπου θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι».

Όσον αφορά στην υποδοχή και την παροχή κάθε βοήθειας στους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη περιοχή, πολύ σημαντικό είναι ότι, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, αυτήν την Πέμπτη αναμένεται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τεθεί σε πλήρη ισχύ η οδηγία 52/2001, με την οποία οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται πρόσφυγες και παίρνουν καθεστώς προσωρινής προστασίας όταν υπάρχουν μαζικές εισροές προσφύγων εξαιτίας του πολέμου. Αυτή η οδηγία έχει γίνει Προεδρικό Διάταγμα στην Ελλάδα από το 2006, άρα είναι σε πλήρη ισχύ, και το μάξιμουμ που δικαιούνται να μείνουν με βάση αυτή την οδηγία, είναι δυόμισι χρόνια.

Ο υπουργός τόνισε επίσης, ότι δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων που θα έρθουν στη χώρα μας. «Κακά τα ψέματα, είναι μία εξαιρετικά πρωτόγνωρη κατάσταση. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν νομίζω ότι θα περίμενε κανείς να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, ενδεχομένως πολλοί στη Δύση πίστευαν ότι θα υπήρχε μία πολύ περιορισμένη πολεμική επιχείρηση, που δεν θα αφορούσε το σύνολο της Ουκρανίας – εδώ πέρα όμως έχουμε μία κανονική εισβολή. Σε όλη την έκταση της χώρας, μία ευθεία απειλή ενάντια στην ανεξαρτησία ενός ξεχωριστού κράτους, πράγματα τα οποία είχαμε να δούμε πάρα πάρα πολλά χρόνια, πολλές δεκαετίες».

Σχετικά με την συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι ξεχωρίζει δύο σημεία. Το πρώτο, είπε, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από την ανάλυση που κάνει ο καθένας, τάσσονται ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το δεύτερο σημείο, στο οποίο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είναι ότι η αντιπολίτευση δεν βλέπει θετικά το ότι η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη μας δεν περιορίστηκαν σε φραστικό επίπεδο, αλλά συνοδεύτηκαν και από πράξεις στήριξης με οπλισμό αλλά και με ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αυτό είναι ένα σημείο προφανώς πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Εμείς πιστεύουμε ότι – και σε αυτό εκπροσωπούμε τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων – και ότι η Ελλάδα οφείλει να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία. Εμείς οι Έλληνες, ο Ελληνισμός, τα έχουμε υποστεί στην Κύπρο το 1974 και δεν το ξεχνάμε. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό σύστημα, είμαστε τόσο κατηγορηματικά απέναντι και καταγγέλλουμε αυτή την προκλητική ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα