close search results icon

Υγεία

Γαλιατσάτος για ευλογιά των πιθήκων: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μετάλλαξης

Ο καθηγητής εκτίμησε πως δεν υπάρχει φόβος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων.

Γαλιατσάτος για ευλογιά των πιθήκων: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μετάλλαξης
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins ανέφερε πως υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού.

Αυτή της κεντρικής Αφρικής είναι πιο σοβαρή σημείωσε, με θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη, σημείωσε. «Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων», σημείωσε, «καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική».

Ο καθηγητής εκτίμησε πως δεν υπάρχει φόβος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων. Όσο για την παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής σημείωσε πως «είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν οδηγεί σε σοβαρή νόσο, οπότε δεν υπάρχει και κίνδυνος να δημιουργηθεί συμφόρηση στα νοσοκομεία από τις νοσηλείες». Το μυστήριο στο οποίο η επιστημονική κοινότητα δεν έχει απαντήσει ακόμη είναι το «πως βγήκε από την Αφρική και μεταδόθηκε στον κόσμο η ευλογιά των πιθήκων».

Καραντίνα 21 ημερών σε όσους εντοπίζονται θετικοί το Βέλγιο

Σε εγρήγορση έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές παγκοσμίως, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων. Η επιδημική έξαρση της ευλογιάς ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν δύο εβδομάδες και έπειτα εξαπλώθηκε, προκαλώντας ανησυχία σε επιστήμονες και μη.

Την ώρα που καταγράφονται κρούσματα σε δεκάδες χώρες ανά την Ευρώπη και τον κόσμο, η κυβέρνηση της στο Βέλγιο, αποφάσισε να επιβάλει καραντίνα 21 ημερών σε όσους είναι καταγεγραμμένα κρούσματα. Σύμφωνα με τη Lalibre και τον ιστότοπο Het Laatste Nieuws η φλαμανδική υπηρεσία υγείας αποφάσισε να εφαρμοστεί περίοδος καραντίνας 21 ημερών σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ωστόσο, οι αρχές επισημαίνουν ότι οι επαφές υψηλού κινδύνου δεν πρέπει να απομονωθούν, αλλά συμβουλεύουν τα άτομα αυτά να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, ιδίως όσον αφορά τα άτομα με μειωμένη ανοσία.

Το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής δήλωσε ότι, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στο γενικό πληθυσμό φαίνεται χαμηλός. «Ως επιστήμονες και γιατροί, είμαστε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», αναφέρεται.

Ένα παιδί μεταξύ των 20 κρουσμάτων στη Βρετανία – Νοσηλεύεται στην εντατική

Ένα νεαρό παιδί που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Λονδίνου συγκαταλέγεται, σύμφωνα με την Telegraph, μεταξύ των 20 κρουσμάτων ευλογιάς την πιθήκων που έχουν εντοπίσει οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία.

Την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσαν ακόμα 11 κρούσματα, με το συνολικό απολογισμό των ασθενών στη χώρα να ανέρχονται πλέον σε 20.

Στοιχεία για τους 11 νέους ασθενείς δεν δόθηκαν, ενώ από τα προηγούμενα εννέα περιστατικά είχε γίνει γνωστό πως τα έξι αφορούσαν ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Η Telegraph αποκαλύπτει, εξάλλου, πως σε ένα σεμινάριο στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2019 επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το UCL του Λονδίνου, τη Σχολή Τροπικής Υγιεινής και Φαρμάκων και αλλά πανεπιστήμια, καθώς και ειδικοί από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας και τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (νυν UKHSA) είχαν προειδοποιήσει πως η ευλογιά των πιθήκων ενδεχομένως «να καλύψει το επιδημιολικό κενό» που έχει αφήσει η εξάλειψη της ευλογιάς από τη δεκαετία του 1980.

Οι ειδικοί είχαν τονίσει πως υπάρχει ανάγκη για μια νέα γενιά εμβολίων και θεραπειών, επικαλούμενοι εξάρσεις της νόσου το 2003 και το 2018 (σε Βρετανία, Ισραήλ και Σιγκαπούρη).

Σε δηλώσεις της στο Sky News η Δρ Κλαιρ Ντιούσναπ, πρόεδρος του Βρετανικού Συνδέσμου Σεξουαλικής Υγείας και HIV, εκτίμησε ότι «θα έχουμε σημαντική αύξηση διαγνώσεων την ερχόμενη εβδομάδα» και ενδεχομένως «πραγματικά σημαντικούς αριθμούς τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες».
Σχολίασε ότι αυτό που την ανησυχεί είναι πως πλέον υπάρχουν κρούσματα σε όλη την Ευρώπη, «άρα έχουμε ήδη διασπορά και κυκλοφορεί στο γενικό πληθυσμό».

Η Δρ Ντιούσναπ πρόσθεσε ότι φοβάται πως η πρόσθετη προσοχή για την ευλογιά την πιθήκων σε κλινικές σεξουαλικής υγείας θα στερήσει υπηρεσίες προς άλλους ασθενείς, περιγράφοντας μια εικόνα που θυμίζει τη μείωση παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σε ασθενείς λόγω του κορωνοϊού.

Η επικεφαλής της UKHSA Δρ Σούζαν Χόπκινς είπε στο BBC ότι θα ανακοινωθούν νεότερα στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων τη Δευτέρα και ότι πλέον η υπηρεσία της εντοπίζει «περισσότερα κρούσματα σε καθημερινή βάση».

Η Δρ Χόπκινς απέφυγε πάντως να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της Telegraph ότι ένας φορέας νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει ατομικά περιστατικά.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χέιμαν, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους από τη Σχολή Τροπικής Υγιεινής και Φαρμάκων του Λονδίνου είπε πως «αυτό που φαίνεται ότι συμβαίνει πλέον είναι ότι (ο ιός) έχει παρεισφρήσει στον πληθυσμό ως σεξουαλική νόσος, ως νόσημα στα γεννητικά όργανα και μεταδίδεται όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κάτι που έχει ενισχύσει τη διασπορά του ανά τον κόσμο».

Επισήμανε πως βασικός τρόπος μετάδοσης είναι η στενή επαφή και για το λόγο αυτό ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν το εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε υγειονομικό προσωπικό που αντιμετωπίζει περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων.

Πρώτο ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βιέννη

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων αναφέρθηκε σήμερα στη Βιέννη. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο στη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το εθνικό δίκτυο ORF επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του ανώτερου αξιωματούχου υγείας της πόλης.

Ο ασθενής εμφάνισε χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας, ανάμεσά τους χαμηλό πυρετό και εξανθήματα στο πρόσωπο, μετέδωσε το ORF προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις θα δείξουν μέχρι απόψε το βράδυ αν όντως πρόκειται για την ευλογιά των πιθήκων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Ως χθες Σάββατο, αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Η ευλογιά των πιθήκων, μολυσματική ασθένεια που συνήθως έχει ήπια συμπτώματα, είναι ενδημική σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα, με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Mε πληροφορίες από ΣΚΑΙ, ΕΡΤ, ΑΠΕ ΜΠΕ, Έθνος