10 κλασικά πιάτα της Ισπανίας που πρέπει να γευτείς!

Αν ετοιμάζεσαι να βρεθείς στην Ισπανία, τότε αυτός ο οδηγός είναι ό,τι πρέπει!

Parallaxi
10-κλασικά-πιάτα-της-ισπανίας-που-πρέπει-426609
Parallaxi
Photo: Annie Spratt / Unsplash

Αν ετοιμάζεις τις βαλίτσες σου για να βρεθείς σε κάποια πόλη της Ισπανίας, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος! Το να δοκιμάσεις κλασικές ισπανικές γεύσεις, βρίσκεται σίγουρα στην λίστα σου με τα όσα θέλεις να κάνεις εκεί.

Μετά την επίσκεψή σου στα μνημεία της πόλης, θα πεινάς σίγουρα!

Διαβάστε επίσης: NEXT TOP TRAVEL: Μαδρίτη – Οι γεύσεις, τα μπαρ, οι εικόνες! 

Εμείς φροντίσαμε για σένα και ετοιμάσαμε μία λίστα με τα 10 κλασικά πιάτα της Ισπανίας που πρέπει να δοκιμάσεις!

#10 Gazpacho

Photo: Pixabay

Οι πιο κόκκινες και ώριμες ντομάτες, μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ψωμί, πιπεριές και αγγούρι, γίνονται μία ωραία μείξη και η υφή της σούπας πρέπει να είναι μεταξένια. Όταν κρυώσει, μπορείτε να την απολαύσετε σε ένα μπολ ή ακόμα και σε… ποτήρι! Στην Ανδαλουσία, η σούπα Gazpacho, βρίσκεται στο καθημερινό καλοκαιρινό μενού των κατοίκων και υπάρχει πάντα στα tapas bars, για να τα συνδυάσετε με αυτήν!

#9 Paella

Photo: herminiato / Pixabay

Στην περιοχή της Βαλένθια, θα βρεις την παραδοσιακή συνταγή της Paella. Σε αυτή την συνταγή, περιλαμβάνεται κοτόπουλο ή κουνέλι, σαφράν, φασολάκια και φασόλια γίγαντες. Ακόμη, μπορεί κάποιος να προσθέσει γαρίδες ή μύδια. Αλλά το πιο σημαντικό υλικό της paella, είναι το ρύζι και ιδανικά κάποια από τις ποικιλίες bomba ή Calasparra, που καλλιεργούνται στις ανατολικές ακτές της Ισπανίας.

#8 Tortilla Española

Αβγά, πατάτες, κρεμμύδια… αυτά είναι όλα κι’όλα για να φτιάξετε την Tortilla Española, ή ελληνιστί, την ισπανική ομελέτα. Οι πατάτες και τα κρεμμύδια τηγανίζονται αργά σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια αναμειγνύονται με χτυπημένα αβγά. Έτσι ”μπερδεύονται” οι γεύσεις μεταξύ τους πριν το μαγείρεμα. Στη συνέχεια προσθέτουν λουκάνικο τσορίθο, ζαμπόν, σπανάκι και κολοκυθάκια.

#7 Gambas al ajillo

Photo: Wikipedia

Αυτό το λαχταριστό ισπανικό πιάτο, οι ντόπιοι το φτιάχνουν ως εξής: Τηγανίζουν κομματάκια σκόρδου και πράσινη πιπεριά τσίλι σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προσθέτουν τις γαρίδες για μερικά λεπτά και προσθέτουν μαϊντανό. Εύκολο και νόστιμο.

#6 Tostas de tomate y jamón

Ένα νόστιμο ισπανικό ορεκτικό, είναι το tostas de tomate y jamón. Η προετοιμασία του, είναι αρκετά απλή: Επάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, τρίβουν σκόρδο και ντομάτα, προσθέτουν ελαιόλαδο και φέτες ζαμπόν. Ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο, που μπορεί να γίνει και το μεσημεριανό σας.

#5 Patatas bravas

Photo: Wikipedia

Στην Μαδρίτη, η σάλτσα των patatas bravas, φτιάχνεται με γλυκιά και πικάντικη ισπανική πιπεριά πάπρικα, ελαιόλαδο, αλεύρι και ζωμό – χωρίς ποτέ να βάλουν ντομάτα στην σάλτσα. Μερικοί άνθρωποι, προσθέτουν σκόρδο και κρασί.

#4 Pollo al ajillo

Αυτό το υπέροχο πιάτο, οι Ισπανοί το λατρεύουν, ειδικά όταν το φτιάχνει η γιαγιά τους! Πώς φτιάχνεται; Λίγες σκελίδες σκόρδου τηγανίζονται σε ελαιόλαδο για να αποκτήσουν γεύση και μετά τα αφαιρούν, πριν προσθέσουν τα κομμάτια κοτόπουλο. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, τότε προσθέτουν ξανά τα κομμάτια σκόρδου, μαζί με δεντρολίβανο, θυμάρι και λίγο ξηρό κρασί sherry ή και λευκό κρασί.

#3 Cochinillo asado

Photo: Wikipedia

Στην πόλη Σεγκόβια, μπορείτε να απολαύσετε ψητό γουρουνάκι ή αρνί. Το κρέας ψήνεται σε μεγάλους ξυλόφουρνους και γίνεται τόσο τρυφερό, που κόβεται πανεύκολα.

#2 Pisto

Photo: Flickr

Ένα πλούσιο ισπανικό ορεκτικό, είναι το pisto. Κρεμμύδια, σκόρδο, κολοκυθάκια, πιπεριές και ντομάτες ψήνονται αργά σε ελαιόλαδο – αυτό το πιάτο, θέλει την ώρα του. Σερβίρεται συνήθως με ένα τηγανητό αβγό επάνω του ή με λουκάνικο τσορίθο. Πέρα από ορεκτικό, μπορεί να σερβιριστεί και ως συνοδευτικό σε κάποιο άλλο πιάτο.

#1 Turrón

Photo: Flickr

Οι Ισπανοί καταβροχθίζουν τεράστιες ποσότητες turrón ή αμυγδαλωτών την εποχή των Χριστουγέννων, αν και μπορεί κανείς να τα βρει και οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου. Περισσότερο το φτιάχνουν στην μικρή πόλη Jijona, της περιοχής Αλίκαντε, όπου χρησιμοποιούν τοπικά αμύγδαλα, τα οποία τα αναμιγνύουν με μέλι και ασπράδια αβγών. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι turrón: μία μαλακή εκδοχή που ονομάζεται Jijona, αλλά και το σκληρό Alicante turrón, στο οποίο περιέχονται κομματάκια αμυγδάλου.

Πηγή: BBC

Δείτε ακόμη:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα