5 ιδέες για σπιτικό brunch από μια φρέσκια μαγείρισσα της Θεσσαλονίκης!
Από την Instagrammer Μαρία, με το κωδικό όνομα a_girl_counting_stars.
Ιδέες – Εικόνες: Μαρία Γαϊτάνη
Ποιος είδε ένα λαχταριστό brunch και δεν το λιμπίστηκε… Επειδή η νέα λατρεία που αποτελεί κάτι (πεντανόστιμο) ανάμεσα σε πρωινό και μεσημεριανό έχει κατακλύσει τις ημέρες μας και είναι φορές που το μόνο που επιθυμούμε μόλις ξυπνήσουμε είναι ένα ξεχωριστό πιάτο δίπλα στον καφέ μας, ζητήσαμε από την Μαρία Γαϊτάνη – κατά Instagram a_girl_counting_stars – να μας δώσει τα μαγειρικά της φώτα. Στα posts και τα stories της, η Μαρία συχνά ανεβάζει brunch ιδέες, πιο δελεαστικές κι από μια θάλασσα από τηγανίτες.
Apple Ring Pancakes
4 Μήλα κόκκινα 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 αβγό 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο 1 κ.τ.γ εκχύλισμα βανίλιας (ή ένα από εκείνα τα γλυκούλικα καψουλάκια με το κόκκινο καπάκι στο ντουλάπι της μαμάς) ¾ κούπας γάλα 1 κούπα αλεύρι (κοσκινισμένο για να γίνουν αφράτα) 2 κ.σ. baking powder ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα μήλα. Αφαιρούμε το εσωτερικό (προσεκτικά με ένα μαχαιράκι ή με το ειδικό εργαλείο που όλοι ΔΕΝ έχουμε). Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπώλ και ρίχνουμε την κανέλα και ανακατεύουμε για να πάει παντού. Σε ένα δεύτερο, ρίχνουμε και χτυπάμε το αβγό, το λιωμένο βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας (εάν βάλουμε τη βανιλίνη (αυτή καλέ με το κόκκινο καπάκι, τη βάζουμε μαζί με το αλεύρι) και το γάλα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, το baking, το αλάτι και λίγη κανέλα ακόμη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το οποίο έχουμε βάλει σε δυνατή φωτιά,βάζουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο (ή και μαργαρίνη, εκεί θα τα χαλάσουμε; ) και βουτάμε μία μια τις ροδέλες μήλου στο μείγμα και στη συνέχεια στο τηγάνι. Αφού λιώσει το βούτυρο, χαμηλώνουμε στα μισά τη θερμοκρασία για να μη μας καούν. Για να καταλάβουμε ό,τι τα pancakes, που είχα και στο χωριό μου, είναι έτοιμα, γυρίζουμε όταν αρχίσει να κάνει «φυσαλίδες» στην πάνω πλευρά περίπου 2-3 λεπτά. Και σερβίρουμε.. Με κανέλα και ζάχαρη, μέλι, σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου, ή χτυπημένη κρέμα. Η δική μου πρόταση, μιας που τα μήλα έχουν την τιμητική τους, είναι μια αυτοσχέδια καραμέλα μήλου που φτιάχτηκε, με 2 μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια, 2 κουταλιές βούτυρο που μπήκαν σε ένα τηγανάκι με λίγη κανέλα και 1 κουταλιά ζάχαρη καρύδας (μπορείτε να βάλετε και μαύρη) και σιγοέβρασαν με 2 κουταλιές νερό, μέχρι που έγιναν μαλακά και πανέμορφα χρυσαφένια.
Εgg Benedict
4 αβγά 1 κουταλιά ξύδι από λευκό κρασί
Για την σάλτσα Hollandaise
1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί 2 κρόκους αβγών 1 κ.σ. μουστάρδα 1 κ.σ. νερό Αλάτι Πιπέρι Μισή πλάκα βούτυρο ή αλλιώς 100 περίπου γραμμάρια λιωμένο χλιαρό
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε μέχρι τη μέση νερό σε δυνατή φωτιά, μόλις βράσει ρίχνουμε το ξύδι και με τον αναδευτήρα (κοινώς το σύρμα χειρός) ανακατεύουμε γρήγορα και ρίχνουμε στη δίνη τα αβγά (ένα ένα) για περίπου 4 λεπτά. Αφαιρούμε προσεχτικά με μια τρυπητή κουτάλα. (tip: o πιο εύκολος τρόπος για ένα σχεδόν υγιεινό αβγό μα πολύ πιο εύκολο, σε ένα τηγάνι με νερό που βράζει περίπου μέχρι τη μέση του, ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα αβγά και με ένα κουτάλι τα καλύπτουμε σιγά σιγά με το νερό και το λάδι μέχρι να είναι έτοιμα, ανάλογα πόσο σφιχτό θέλουμε τον κρόκο) Στην ίδια κατσαρόλα, τοποθετούμε, αφού έχουμε βγάλει τα αβγά (ή και πριν εάν δεν είστε ανάποδοι άνθρωποι σαν και μένα) ένα μεγάλο μπόλ, χωρίς να ακουμπάει στο νερό της κατσαρόλας (δηλαδή μπεν μαρί σε απλά ελληνικά) και ρίχνουμε το ξύδι, τους κρόκους, τη μουστάρδα και το νερό και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα περίπου 4-5’ (προσοχή!!! Να μη μας παραψηθεί το αβγό, μόλις αρχίσει να αφήνει σημάδια στο μπολ, το αφαιρούμε από το μάτι και ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός. Σερβίρουμε σε ζεστό ψωμί (μπριός κατά προτίμηση που και αυτό το είχαμε στο χωριό μας) με καπνιστό ζαμπόν ή σολωμό.
Scrambled Eggs
4 αβγά 80 γρ. κρέμα γάλακτος Αλάτι Πιπέρι 80 γρ. βούτυρο παγωμένο
Σε δυνατή φωτιά, βάζουμε ένα τηγάνι, μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε να βράσει (μέχρι να βγάλει φυσαλίδες καλέ) και ρίχνουμε μέσα τα αβγά, αφού τα έχουμε ελάχιστα χτυπήσει σε ένα μπολ με αλάτι και πιπέρι και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε μέχρι τα αβγά να αφήσουν τα σημάδια τους στο τηγάνι μας. Κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο σε κομμάτια, για να γίνουν αφράτα.
Ρολλάκια με Ταχίνι
10 φέτες ψωμί του τοστ Ταχίνι με κακάο 2 αβγά ¼ κούπα γάλα Κανέλα Ζάχαρη
Αφαιρούμε την κόρα από τα ψωμάκια και με έναν πλάστη πατάμε τα ψωμάκια, για να μεγαλώσουμε την επιφάνειά τους και αλείφουμε με το ταχίνι. Τα διπλώνουμε σε ρολλάκια, τα βουτάμε στο μείγμα από τα αβγά αφού τα έχουμε χτυπήσει με το γάλα και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο ψήνουμε από όλες τις πλευρές τους μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα, όσο είναι ζεστά τα βουτάμε σε μείγμα κανέλας- ζάχαρης.
Καγιανάς/ Στραπατσάδα (συνταγή του Άκη της καρδιάς μας)
5 αβγά 1 κρεμμύδι ξερό 1 σκ. Σκόρδο (εγώ βάζω ελάχιστο κι αυτό ξερό) 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο 500 γρ ντομάτες στον τρίφτη 1 κ.σ. ζάχαρη 2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο 1 κ.γ ρίγανη 1 κ.σ θυμάρι φρέσκο 1 κ.σ φρέσκο βασιλικό 1 κ.γ. πάπρικα ½ κ.γ. κύμινο Φέτα Πιπέρι
Σε δυνατή φωτιά, βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι που έχουμε ψιλοκόψει, έπειτα το σκόρδο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μόλις λιώσει ρίχνουμε το βαλσάμικο. Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τη ντομάτα και τα αρωματικά μας (θυμάρι, ρίγανη, πάπρικα, βασιλικό, κύμινο) μόλις εξατμιστεί η υγρασία από τις ντομάτες προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά (ανακατεύουμε τα αβγά με ένα πιρούνι μέχρι να σπάσουν οι κρόκοι) ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για ένα λεπτό και αφαιρούμε από την φωτιά. Ρίχνουμε την τριμμένη φέτα, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και σερβίρουμε.