Ο λόγος για να ξεμακρύνεις για φαγητό στα Νέα Πλάγια
Ναι φίλε μου, είκοσι λεπτά από την Θεσσαλονίκη, μετά τη βουτιά σε περιμένει ένας γευστικός παράδεισος!
Οι κοντινές παραλίες της Χαλκιδικής το καλοκαίρι, είναι η ευκαιρία της Θεσσαλονίκης για να ανασάνει, να δροσιστεί και να ξεσκάσει. Ακόμα και ένα απόγευμα που η πόλη ασφυκτιά, ένα σύντομο μπανάκι και ένα καλό φαγητό με ένα ποτήρι κρασί πλάι στο κύμα, αποτελούν την τέλεια απόδραση.
Και επειδή η ζωή είναι απλόχερη το καλοκαίρι και δεν τσιγκουνεύεται τις συγκινήσεις, η ώρα για αυτό το τραπέζι που θα σβήσει με απλοχεριά την πείνα και τη δίψα σου, έφτασε. Και είναι στρωμένο το τραπέζι για σένα, στην παραλία των Νέων Πλαγίων. Ονομάζεται Kochyli, βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, μέσα σε έναν όμορφο και φροντισμένο κήπο, και αποτελεί τη μετάβαση μιας κλασσικής ταβέρνας στο σήμερα, από μια νέα γενιά που ψάχτηκε και ψάχνεται πολύ και οδηγεί τα βήματα της γαστρονομίας της περιοχής στο αύριο.
Η Όλγα και ο Θάνος, τα δυο παιδιά της οικογένειας Τουμπάκη, συνεχίζουν την παράδοση των γονιών τους στον τουρισμό της περιοχής των Νέων Πλαγίων. Με τα καταλύματα που εκσυγχρόνισαν και ανακαίνισαν εξαιρετικά, όπως ακριβώς αποζητά ο ταξιδιώτης και παραθεριστής του σήμερα, και το εστιατόριό τους, που κατάφεραν με γενναία βήματα να το κάνουν να απογειωθεί. Πως ακριβώς; Συνεργαζόμενοι στο στήσιμο της νέας του κάρτας με τον εξαιρετικό σεφ και σύμβουλο εστίασης, Γιώργο Γκορίδη, που του χρωστάμε το μενού πολλών εστιατορίων της πόλης και στήνοντας ένα μενού που απογειώνει το ελληνικό καλοκαίρι.
Θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην απόλαυση με μια φάβα με χταποδάκι, αληθινή έκπληξη και ένα ταραμά ανταμωμένο με μελάνι σουπιάς, ότι πρέπει για το τσίπουρο. Το ταλαγάνι με το τσάτνεϊ πιπεριάς και ένα πεντανόστιμο σκουμπράκι, καλοψημένο στη σχάρα θα στείλουν την όρεξη στα κόκκινα. Όταν σας ρωτήσουν ποιο είναι το ωραιότερο παστουρμαδοπιτάκι που δοκίμασατε τελευταία με γνήσιο παστουρμά Μιράν, θα έχετε πλέον την απάντηση.
Η μεσογειακή σαλάτα τους, χτισμένη κυριολεκτικά όροφο-όροφο σε μια βάση από τορτίγια και ένα σπέσιαλ μιλφέιγ λαχανικών έδωσαν την ώθηση που χρειαζόμασταν να ανοίξουμε ένα λευκό κρασί από την ωραία τους λίστα και να συνεχίσουμε στα κυρίως.
Το ριζότο γαρίδας με μελάνι σουπιάς και το λινγκουίνι με σολομό, πέρασαν τις εξετάσεις με άριστα, αλλά και η γαριδομακαρονάδα τους μας αποζημίωσε πολύ. Το πιο αλλιώτικο καλαμάρι που γευτήκαμε φέτος, μαριναρισμένο για ώρες σε σόγια μας ταξίδεψε στην Άπω Ανατολή ενώ ο πειρασμός να βουτήξεις στο ζουμάκι των αχνιστών μυδιών με το κέλυφος και το σκορδάκι θα σε πάει ένα ταξίδι στην Αμβέρσα και θα σε φέρει πίσω για να συνεχίσεις.
Εννοείται πως έχουν για τα παιδιά ή τους κρεατοφάγους εννιά επιλογές κρεατικών, όμως εδώ αγαπητοί μου έχετε έρθει να γευτείτε θάλασσα. Ψαράκια ημέρας, ολόφρεσκα, περιμένουν να δώσετε την παραγγελία να ψηθούν ειδικά για εσάς. Εσείς δεν έχετε παρά να αφήστε την απόλαυση του ουρανίσκου να συντονιστεί με κείνη του βλέμματος, που συναντά τον ήλιο καθώς δύει και βάφει τον ορίζοντα πορτοκαλένιο μπροστά στα μάτια σας.
Η δουλειά που έχει γίνει στην κουζίνα του Κοχυλιού είναι πραγματικά σπουδαία και αλλάζει τα στάσιμα δεδομένα μιας μεγάλης περιοχής που είχε μείνει πίσω στον τομέα γαστρονομία. Χωρίς ούτε στιγμή να διανοηθούν να πουλήσουν με εξωφρενικές τιμές αυτή την δρασκελιά στο μέλλον και κρατώντας το επίπεδο που οφείλουν να κρατούν τα εστιατόρια που σέβονται τον πελάτη, που έτσι θα έρθει και θα ξανάρθει για να απολαύσει. Εννιά λευκά, τέσσερα ροζέ και τέσσερα κόκκινα από εξαιρετικούς Ελληνικούς αμπελώνες, προσεκτικά διαλεγμένα θα συνοδεύσουν το γεύμα ή το δείπνο σας.
Ολοκληρώσαμε το βράδυ μας με ένα σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια, κόλαση. Το φαγητό μας συνόδευσε η εξαιρετική κουβέντα με τους δυο ιδιοκτήτες, δυο παιδιά απίστευτης ευγένειας και συνειδητοποίησης του τι σημαίνει το νέο πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού, του τι σημαίνει προχωράω τον τόπο μου μπροστά με γνώση, προσοχή και καινοτόμες ιδέες.
*ΝΕΑ ΠΛΑΓΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ,+30 6973 661629 +30 2373 032669