Αμήχανη εποχικότητα
Η αμηχανία με την οποία παρατηρούμε τα υλικά που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική αγορά και η δυσκολία πια να αντλήσουμε από ένα αυστηρά εποχικό καλάθι - Γράφει ο σεφ Μ. Παπουτσάκης
Λέξεις: Μανώλης Παπουτσάκης
Η χρήση των εποχικών ντόπιων υλικών στη μαγειρική είναι για κάποιους αδιαπραγμάτευτη, εφόσον η ίδια η φύση προσφέρει απλόχερα ανά εποχή διαφορετικά υλικά στην καλύτερή τους στιγμή.
Όμως, αμήχανα παρατηρούμε ορισμένοι τα υλικά που υπάρχουν στην ελληνική αγορά σήμερα και δυσκολευόμαστε πια να αντλήσουμε από ένα αυστηρά εποχικό καλάθι.
Χειμώνα καιρό είναι γεμάτος ο κόσμος με τροφαντές τομάτες, μελιτζάνες, αγγούρια και δίπλα φιγουράρουν αγκινάρες, λωτοί, κουνουπίδια, μπρόκολα, σπαράγγια και φασολάκια. Όλα ντόπια.
Μεγάλο μπέρδεμα.
Στο εξωτερικό και σε αγορές που τα υλικά φτάνουν από όλο τον κόσμο ήταν και είναι ένα συνηθισμένο θέαμα, αλλά στην Ελλάδα είχαμε μάθει αλλιώς και τώρα πια κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής βλέπουμε να καταργείται στην πράξη η έννοια της εποχής τουλάχιστον στη μαναβική.
Είναι μια θλιβερή διαπίστωση ότι η εποχικότητα των υλικών και κατ’ επέκταση της ταυτότητας της κουζίνας μας σταδιακά καταργείται σε μια χώρα που ήταν σημαία της και πλέον είναι θέμα επιλογής και όχι ανάγκης αν θα μαγειρέψεις με τα συγκεκριμένα υλικά μιας και οι εποχές φθίνουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο.
Περνάμε σταδιακά στην εποχή της “αναμνηστικής” εποχικότητας που θα την υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους ορισμένοι ρομαντικοί και που ίσως μετά από λίγο καιρό ακόμα θα φαντάζουμε στα μάτια των πολλών εντελώς ξεπερασμένοι και γραφικοί.
Θλίψη.
*Ο Μανώλης Παπουτσάκης είναι σεφ