Η νέα απόλυτη κινέζικη εμπειρία της πόλης
Το καλύτερο κινέζικο εστιατόριο που άνοιξε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Εμπειρία!
Εικόνες © Σοφία Λαμπρινοπούλου
Αφήνοντας στην άκρη όλα τα στερεότυπα για την κινέζικη κουζίνα στην εξαπλουστευμένη ελληνική εκδοχή της (βλέπε γλυκόξινο χοιρινό και διάφορα τηγανητά spring rolls σε απίθανα λάδια) όπως την ξέραμε μέχρι τώρα καθώς και τα διάφορα στερεότυπα για το ότι οι Κινέζοι που ζουν στην Ελλάδα είναι απόμακροι λόγω γλώσσας, περνάμε την πόρτα του πιο φιλόδοξου και άκρως ενδιαφέροντος opening των τελευταίων μηνών στη διεθνή σκηνή της πόλης.
Μια εξαιρετική ομάδα νέων παιδιών παθιασμένα με το concept που υπηρετούν σε υποδέχεται. Στο βάθος το πιο χαμογελαστό πρόσωπο από όλα εκείνο της Τζένης σου λέει σε άπταιστα ελληνικά το καλοσώρισες. Η πρώτη έκπληξη ξεκινά εδώ, στο Jiang Nan. Με το πόσο καλά αυτή η γλυκιά κινέζα από το νότο της Κίνας έχει εντρυφήσει στην ελληνική γλώσσα και κουλτούρα. Έφυγε παιδί από την πατρίδα της για να βρεθεί στην αρχή στο Μιλάνο και μετά στη Θεσσαλονίκη που αγάπησε και θεωρεί πια πατρίδα της. Εδώ, μαζί με τον άνδρα της τον Yang Hui αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα εστιατόριο που θα τιμά την παράδοση της γαστρονομίας της πατρίδας τους.
Πατρίδα τους η περιοχή Γουϊντσό, στο νότο της Κίνας κοντά στη Σαγκάη. Μια περιοχή που η θάλασσα κυριαρχεί στη ζωή των ανθρώπων, στην κουλτούρα, τις γεύσεις και την αντίληψη τους για τον κόσμο. Ανέκαθεν κοσμοπολίτικη περιοχή, με ελευθερίες ακόμα και στα χρόνια που η Κίνα υπήρξε κλεισμένη στον εαυτό της και επαφές με τον έξω κόσμο.
Από τις παραστάσεις που κουβαλούν από κει εμπνεύστηκαν το στήσιμο του εστιατορίου, με υλικά που ήρθαν από την πατρίδα τους και τις δημιουργίες συμπατριωτών τους που δημιούργησαν στους τοίχους εικόνες από τις δικές τους γειτονιές. Μαζί με τα υλικά, τα μπαμπού και τις περίφημες ομπρέλες ήρθαν σιγά σιγά και οι άνθρωποι, οι Έλληνες στη σάλα και οι Κινέζοι πίσω από τα γουόκ και τις πλάκες ψηψίματος όπου παράγονται τα απίστευτα πιάτα τους. Η επιλογή του χώρου για τη δημιουργία του εστιατορίου απόλυτα συνειδητοποιήμενα για τα τετραγωνικά που χρειαζόταν μια κουζίνα ιδανική να παρασκευάζει αυτές τις δημιουργίες. Απόκεντρο για να μπορείς με άνεση να έρθεις και να απολαύσεις το γεύμα σου και άνετο για να μπορέσει να ξεδιπλώσει το concept του.
Και πάμε στο βασικό λόγο που έρχεσαι εδώ πέρα από τους υπέροχους ανθρώπους του. Το φαγητό. Εδώ το φαγητό είναι το κινέζικο που μαγειρεύουν οι Κινέζοι στα σπίτια τους. Οι Κινέζοι για τους Κινέζους και αυτό είναι που το κάνει αυθεντικό και συναρπαστικό. Άλλωστε από την Κινέζικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης θα συναντήσεις δεκάδες ανθρώπους καθημερινά που το επιλέγουν όπως το επέλεξαν και στη διάρκεια της ΔΕΘ οι αξιωματούχοι και οι επιχειρηματίες που βρέθηκαν εδώ αφού η Κίνα ήταν η τιμώμενη χώρα. Ένα μυστικό που αξίζει να ανακαλύψετε είναι τα πιάτα που δεν υπάρχουν στον κατάλογο και απολαμβάνουν κατόπιν παραγγελίας οι Κινέζοι πελάτες. Πιάτα με απίστευτους αστακούς, καβούρια και όστρακα που αναστενάζεις στη θέα και τη γεύση τους.
Στον ίδιο τον κατάλογο τώρα τα χοιρινά καταλαμβάνουν ένα μεγάλο του κομμάτι φυσικά, μαγειρεμένα με μπαμπού, carry, σκόρδο, λαχανικά, σάλτσα στρειδιών ή ακόμα και παϊδάκια με κρούστα, αριστούργημα. Τα ρολάκια και τα ντάμπλινγκς, οι περίφημες σπεσιαλιτέ της Άπω Ανατολής στον ατμό, τα γουν τον με τυρί, τα άπαιχτα τσιπς γαρίδας, το γνωστό σε όλους μας τηγανητό ρύζι σε παραλλαγές και φυσικά το μυθικό τους ρύζι με θαλασσινά, οι διαφορετικές εκδοχές του κοτόπουλου με σουσάμι, τα noodles σε αυθεντική ποικιλία παραλλαγών. Και μια σειρά κυρίως που πραγματικά μοιάζουν ισάξια με πιάτα που έχεις δοκιμάσει σε διάσημα κινέζικα εστιατόρια των μητροπόλεων της δύσης αλλά και της Άπω Ανατολής.
Το καλαμάρι με τη σάλτσα μαύρων φασολιών, το φιλέτο ψαριού με τη χρυσαφένια κρούστα, ένα σπιτικό τόφου άπαιχτο, γαρίδες θεϊκές σε έντεκα εκδοχές (!), την ωραιότερη καυτερή και ξυνή σούπα που φάγαμε ποτέ και που γιάτρεψε και ένα κρύωμα που σέρνονταν. Θα δοκιμάσετε και θα μας θυμηθείτε το bbq κολοκάσι, την πιο ωραία πάπια Πεκίνου που φάγαμε ποτέ στην πόλη, γαρίδες αλατισμένες σε σουβλάκι προσκύνημα. Τα πιάτα είναι τόσα πολλά και τόσο διαφορετικά που θα μπορούσε κανείς να τρώει άνετα δεκάδες φορές χωρίς να πλήττει.
Η Τζένη είναι πρόθυμη να σου εξηγήσει την προέλευση και τα υλικά κάθε πιάτου, την ιστορία και το λόγο που επιλέχθηκε, να σου πει από που έρχεται το κάθε προϊόν και να παινέψει τα ελληνικά φρέσκα που χρησιμοποιούν και τα οποία υπέρ-αγαπά. Φοβερή λίστα κρασιών με κορυφαίες ετικέτες και ένα τηγανιτό παγωτό που συρόπι σφένδαμου που μουγκρίζεις.
Με κάθε φλιτζάνι πράσινο κινέζικο τσάι που θα συνοδεύσει το φαγητό σου ένα υπέροχο κύμα απόλαυσης θα κατεβαίνει τον ουρανίσκο. Σούπα μπαμπού, ριζομακάρονα, τζίνζερ, μαύρα μανιτάρια, καυτερό τσίλι, ανανάς με θαλασσινά, στιγμές που θα θυμάσαι για πάντα.
Το Jiang Nan είναι το όνομα του χωριού της Τζένης στη νότια Κίνα. Είναι επίσης ο νέος προορισμός της πόλης. Όποιος δοκίμασε αυτό το ταξίδι που έστησε τη Β. Όλγας αυτό το χαμογελαστό ζευγάρι των Κινέζων έφυγε ευτυχισμένο. Ποτέ ξανά στο παρελθόν της πόλης μια τέτοια ολοκληρωτική εμπειρία γνωριμίας με την κινέζικη γαστρονομία δεν είχε υπάρξει. Περάστε το κατώφλι του και θα μας θυμηθείτε.
Βας. Ολγας 10, Φάληρο, Θεσσαλονίκη, τηλ 231 084 6808
www.facebook.com/JiangNanThessaloniki