Γευση

Το απόλυτο νέο καλοκαιρινό μέρος να απολαύσεις σούσι!

Το σούσι πάει πολύ με το καλοκαίρι. Για αυτό δημιουργήθηκε αυτό το μαγικό μέρος να το απολαύσεις. Εμπειρία!

Parallaxi
το-απόλυτο-νέο-καλοκαιρινό-μέρος-να-απ-203794
Parallaxi

Η γνωριμία των Ελλήνων με την ιαπωνική κουζίνα και την κουλτούρα της αποκτά τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες αφορμές και ερεθίσματα. Αυτό το καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη έχει την ευκαιρία να εντρυφήσει με έναν πραγματικά μοναδικό τρόπο σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και γευστικές κουζίνες του κόσμου.

Μοναδικό και γαστρονομικά αλλά και αισθητικά. Η δημιουργία ενός pop-up καλοκαιρινού total japan resto, ενός χώρου που θα λάμψει τις νύχτες του φετινού καλοκαιριού είναι γεγονός. Το πρώτο αποκλειστικά open air sushi place στην πόλη μας υποδέχτηκε σε έναν εκπληκτικό χώρο που επιμελήθηκε ένας από τους πιο ταλαντούχους αρχιτέκτονες της, ο Άκης Μπογδάνος. Πλάι στη δροσιά της εντυπωσιακής πισίνας στήνει ένα γιαπωνέζικο σκηνικό. Kasai το όνομα του που θα πει φλόγα. Δικαιολογημένα.

Ένας χώρος που θυμίζει από την είσοδο του Ιαπωνία, καθώς  η στοά που σχηματίζουν οι καμάρες μας έφερε στο νου ως ευθεία αναφορά το περίφημο Fushimi Inari στο Κυότο. Αλλά και όλες οι επιλογές του αρχιτέκτονα παραπέμπουν με σεβασμό στα στοιχεία της παράδοσης της Ιαπωνίας. Λιτότητα, μπαμπού, άνθη, κλαδιά, πάνελ που χωρίζουν διακριτικά τους χώρους, minimal αισθητική. Πουθενά αλλού τα τελευταία χρόνια στην πόλη δεν αποδόθηκε τόσο σοφά το Japan πνεύμα. Για να μην ξεχνάς που είσαι δυο ελιές μπροστά στην όψη του παντρεύουν την ελληνική φύση με την ιαπωνική αισθητική.

Και πάμε στην κουζίνα. Δυο σπουδαίοι σεφ συνέπραξαν εδώ για ένα αποτέλεσμα που ανοίγει νέους δρόμους στη γαστρονομία της πόλης. Ο Χρόνης Δαμαλάς, του αθηναϊκού Izakaya και ο Στέφανος Σταμίδης, executive chef του Nikopolis εργάστηκαν από κοινού για ένα καλό σκοπό. Να προσφέρουν αυτό το καλοκαίρι στις νύχτες της πόλης μια εμπειρία. Και τα κατάφεραν.

Βασισμένο με ισομέρεια σε πρώτες ύλες φερμένες από την πατρίδα τους την Ιαπωνία, λαχανικά από το βιολογικό κήπο του Nikopolis, φρέσκα ψάρια και εκλεκτά κρέατα, από άγριο σολομό μέχρι εκλεκτό Black Angus Αμερικής, το μενού έχει μόνο εκπλήξεις να προσφέρει.

Ξεκινήσαμε το ταξίδι με τη σαλάτα Ebi, βασισμένη στις γαρίδες, το αβοκάντο, το ραντίτσιο και τα γκότζι μπέρι, το αριστουργηματικό ceviche λαβράκι, μαριναρισμένο με γιούζου, ένα πραγματικό ξύπνημα του ουρανίσκου που θυμίζει κάτι πρωϊνά στις αρχές του καλοκαιριού που βουτάς από τον ύπνο σε μια παγωμένη θάλασσα και ξαναγεννιέσαι. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα και το Τατάκι σολομού με το χαβιάρι του αντάμα για το ταξίδι στο νερό να ολοκληρώνεται έτσι. Το σάκε Asabiraki λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε γεύσεις που εναλλάσσονται και δροσίζει μοναδικά.

Στα Maki, οι επιλογές είναι 4. Με αγγούρι, τόνο ή σολομό, η παραδοσιακή, ενώ τα αυθεντικά sushi rolls, κανονικά ή ανάποδα φτιαγμένα, με γαρίδα τεμπούρα, σολομό, ένα άπαιχτο τηγανητό καβούρι, αβοκάντο και μικρές γευστικές προσθήκες που τα απογειώνουν.

Τα nigiri, με χέλι, λαβράκι, τόνο, σολομό, γαρίδα χαβιάρι σολομού ή Tobico, είναι μπουκιές απόλαυσης που πρέπει να δοκιμάσετε. Τα λαχανικά σωτέ και το real fried rice θα λειτουργήσουν ιδανικά ως συνοδευτικά για τα κυρίως που ακολουθούν.

Αν αγαπάτε το καλό κρέας, τρία γράμματα. CYU. Ένα μοναδικό rib eye ξηρής ωρίμανσης με σάλτσα Teriyaki. Τα ωραιότερα noodles πoυ δοκιμάσαμε τα τελευταία χρόνια είναι εδώ. Yaki Soba, χειροποίητα από ριζάλευρο, με κοτόπουλο ή γαρίδα. Και το πιάτο Ebi με τις γαρίδες θεϊκό. Εφαρμόζοντας την τεχνική του Τεπανιάκι στο μαγείρεμα τους, εκεί μπροστά στα μάτια σας σε κάνουν να νοιώθεις αυτοκράτορας.

Καθώς θα τσιμπάτε τα υπέροχα παραδοσιακά φασολάκια με χοντρό αλάτι που σερβίρουν ακόμα και σε καντίνες του Τόκιο ως welcome και θα βλέπετε το φεγγάρι να καθρεφτίζεται στην πισίνα μπροστά σας, ως αντανάκλαση του γλυπτού του Βαρώτσου στο βάθος, θα σκεφτείτε πάνω κάτω αυτό που μας πέρασε και μας από το μυαλό. Πως αυτή η πόλη δεν θα σταματήσει γευστικά να μας εκπλήσσει.

Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε ένα από τα δυο επιδόρπια. Τη namelaka λευκής σολοτάτας με τσάι μάτσα, ή τον μαριναρισμένο ανανά. Η γεύση τους θα σας συνοδεύει μέχρι να φτάσετε στην πόλη.

Αν αγαπάς τη γιαπωνέζικη κουζίνα θα φύγεις από δω ευτυχισμένος. Όπως και αν απλά θέλεις να τη γνωρίσεις. Το απόλυτο διαβατήριο της είναι εδώ. Ο χώρος που βρίσκεται πάνω στην μικρή εξέδρα απομονωμένος μοιάζει ιδανικός για γενέθλια συνάντηση ή business lunch! Η πιο καινούργια άφιξη του φετινού καλοκαιριού είναι εμπειρία. Ζήστε την!

*Kasai, Teppanyaki and Sushi, 

Hotel Nikopolis Thessaloniki, Ασκληπιού 16-18, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 401000, 2310 401048 Κάθε βράδυ 8-12, εκτός Δευτέρας 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα