Γευση

Ο απόλυτος λόγος να πας για φαγητό στην Κάτω Τούμπα

Αποθέωση της ελληνικής κουζίνας, μια γιορτή γεύσεων και πρώτων υλών.

Parallaxi
ο-απόλυτος-λόγος-να-πας-για-φαγητό-στην-809597
Parallaxi

Το καλό φαγητό δεν είναι μόνο γεύση. Είναι μέθεξη, επικοινωνία, ανταλλαγή,  κουβέντες, μοίρασμα. Είναι όλες οι αισθήσεις χορτάτες. 

Όταν το 2017, ο Ηλίας και η Νικολέττα μετουσίωναν την αγάπη  τους για τις γεύσεις σ’ ένα μικρό μεζεδοπωλείο-οινοπαντοπωλείο στην Παπαναστασίου, δε φαντάζονταν ότι σε τρία χρόνια η αγάπη του κόσμου θα τους  οδηγούσε στο μεγαλύτερο Τουρλού, στον πεζόδρομο της Κορίνθου. Εδώ, όλες οι αισθήσεις απολαμβάνουν το ίδιο, ξεκινώντας με τις εξαιρετικές μουσικές, καθώς θα διαπιστώσεις έκπληκτος πόσο πολύ ταιριάζουν ο Bob Dilan και η Nina Simone με μια… ταλιάτα! Οι μεθυστικές μυρωδιές από τα μπαχάρια σε προετοιμάζουν για την πανδαισία που θ’ ακολουθήσει, καθώς ο Ηλίας έχει στήσει μια κουζίνα μεσογειακή με ανατολίτικες αναφορές.

Η ματιά σου πλανάται ευχάριστα στον ψηλοτάβανο χώρο, όπου εισβάλλει άπλετο το φυσικό φως. Το Τουρλού  είναι στημένο και διακοσμημένο αποκλειστικά από τους  ίδιους  τους ιδιοκτήτες με πολλή αγάπη . Προσωπικά αντικείμενα δίνουν μια ξεχωριστή , μοναδική ταυτότητα στο χώρο. Στους τοίχους του φιλοξενούνται έργα της Θεσσαλονικιάς ζωγράφου Χρυσούλας Παυλίδου -οι καλλιτέχνες εναλλάσσονται ανά περιόδους.

Για τον χειμώνα, έχει προβλεφθεί χώρος για καπνιστές, ενώ υπάρχει πρόσβαση και για ΑΜΕΑ. Η δε επαφή με τους φιλόξενους ιδιοκτήτες είναι πιθανό να εξελιχθεί και σε φιλία. Από εκείνες που πλέκονται πάνω στο κρασί και σφραγίζονται με μια ρακί και αυθόρμητες αφηγήσεις.

Τελευταία, αλλά σημαντικότερη όλων, η γεύση. Μπορεί η σκέψη των ιδιοκτητών να ξεκίνησε από μια ποικιλία τυριών, εξελίχθηκε, όμως, σ’ ένα μενού με πολλά στοιχεία της μικρασιατικής κουζίνας. Οι πρώτες ύλες αυστηρά τοπικές κι εποχικές και όλες οι παρασκευές χειροποίητες -ζύμες, μαρμελάδες, σος-, σου προσφέρουν μια αδιαμφισβήτητη ποιότητα. Στο μενού θα ανακαλύψεις 6-7 χορτοφαγικά πιάτα, όπως ρεβυθάδα με μελιτζάνες και βλήτα τσιγαριαστά, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα τυριά -περίπου 30 είδη-, ενώ η Νικολέττα θα σε ρωτήσει πρώτα αν έχεις δυσανεξία σε κάποια τροφή -αναγράφεται και στον κατάλογο. Κι αυτό είναι ένα plus, που εκτιμάς.

Το μενού ισορροπεί ανάμεσα σε θαλασσινά και κρεατικά κι εμπλουτίζεται από τα πιάτα ημέρας. Στη γευστική φιλοσοφία θα σε βάλουν αμέσως η φακοσαλάτα με 6 διαφορετικά μπαχαρικά, δυόσμο και ξινοτύρι Βερδικούσας, καθώς και η ολόδροση παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, μηλόξυδο και πορτοκάλι.

Η μους λευκού ταραμά είναι πιο «ακατέργαστη», αλλά από τις πιο νόστιμες που έχεις δοκιμάσει, ενώ τα επικά τσιγαριαστά χόρτα με τον καβουρμά και το σαγανάκι με τον παστουρμά, το κατσικίσιο τυρί και την πιπεριά Φλωρίνης αναζητούν ένα ποτήρι κρασί, που θα σου προτείνει ο Ηλίας από τις 40 ετικέτες μικρών ελληνικών κτημάτων ή μια μπίρα από κάποια μικρή ζυθοποιία. Αν, λαχτάρισες τσίπουρο και θαλασσινούς μεζέδες, τότε δοκίμασε το βιολογικό χύμα από τον Τύρναβο ή την Κάρυστο και ρακί από τον Αγ. Θωμά Ηρακλείου, που δύσκολα ζαλίζει.

Με τη νέα τάση “Bring your own Bottle” που καθιέρωσε το  μαγαζί, μπορείς να φέρεις το δικό σου κρασί -οποιοδήποτε εκτός λίστας- και με μία μικρή χρέωση να το απολαύσετε με την παρέα σου. Και μια εξαιρετική πρόταση για να το κάνεις combo μ’ ένα τυράκι είναι η πικάντικη γραβιέρα Σάμου ή το σπάνιο Βολάκι Ανδρου.

Στα κυρίως πιάτα, το τρυφερό Κοτόπουλο ανατολής, που μαρινάρεται με τζίντζερ, πάπρικα, μηλόξυδο και κόλιανδρο θυμίζει Ινδία, ενώ η μοσχαρίσια γλώσσα με χυμό λεμονιού και πουρέ σελινόριζας και το συκώτι με καπνιστή πάπρικα και θυμάρι ανακαλούν στη μνήμη πιάτα της μαμάς μ’ ένα twist.

Στην ίδια φιλοσοφία και ο χειροποίητος, ξινόχοντρος, σταρένιος τραχανάς με λαχανικά ή αρνάκι -ανάλογα την εποχή- και το σπάνιο μαύρο ρύζι από τις Σέρρες, με γεύση κάστανου, που μαγειρεύεται με λάιμ, γλυκό κρασί Σάμου και γαρίδες.

Αν παραμείνεις στην κατηγορία «θαλασσινά», τότε ο γάβρος σε κρούστα με σπιτική μαγιονέζα ή ο ντελικάτος γαλέος Δροσίτης με πράσινη σκορδαλιά, απλά θ’ απογειώσουν την απόλαυση. Μην αρνηθείτε την αφράτη μους λεμόνι που θα σας προσφέρουν αυτήν την εποχή, για να κλείσετε γλυκά μια γευστική εμπειρία, στην οποία σίγουρα θα θελήσετε να επιστρέψετε!

Το Τουρλού, πεζόδρομος Κορίνθου, Κάτω Τούμπα 2311 289878

Κλειστό κάθε Δευτέρα

www.facebook.com/totourlou

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα