Χρυσοί Σκούφοι 2023: Αυτά είναι τα κορυφαία εστιατόρια της χώρας

Τα βραβευμένα εστιατόρια και η βαθμολογία τους

Parallaxi
χρυσοί-σκούφοι-2023-αυτά-είναι-τα-κορυφαί-1056140
Parallaxi

Το εστιατόριο «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα αναδεικνύεται από την καταξιωμένη γευσιγνωστική ομάδα του περιοδικού Αθηνοράματος για εντέκατη συνεχή χρονιά το πρώτο σε βαθμολογία εστιατόριο της χώρας και το μοναδικό με δύο Χρυσούς Σκούφους συγκεντρώνοντας 17/20 βαθμούς.

Στο σύνολό τους η επιτροπή έκρινε άξια να βραβευτούν 39 εστιατόρια, απλωμένα σε διάφορες περιοχές της νησιωτικής και στεριανής Ελλάδας, σε μια βραδιά που χαρακτήρισαν οι μικρές αναδρομές στις άλλοτε σημαντικές, άλλοτε συγκινητικές και άλλοτε αστείες στιγμές το κορυφαίου γαστρονομικού θεσμού της χώρας που παραμένει ζωντανός, δυναμικός και επιδραστικός εδώ και τρεις δεκαετίες. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί εκείνη τη βραδιά του Ιανουαρίου του 1994, στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», όπου απονεμήθηκαν τα πρώτα βραβεία σε 10 εστιατόρια της Αθήνας («γιατί απλά δεν υπήρχε εντέκατο…») τέτοια μακροημέρευση για μια ιδέα που φάνταζε τρελή σε ένα έρημο γαστρονομικά τοπίο; Το πώς άντεξαν 30 χρόνια οι Σκούφοι μπορεί να το διαβάσει κανείς εδώ. Με αφορμή μάλιστα την επέτειο, παρουσιάστηκαν στους παρευρισκόμενους και τις παρευρισκόμενες –για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού– όλα τα μέλη της αξιολογητικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, από το 1993 μέχρι σήμερα.

Η λαμπερή γιορτή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία σκιάστηκε ωστόσο από την τραγωδία που ζει τις τελευταίες μέρες η χώρα με τις φονικές πλημμύρες. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από τα λόγια της δημιουργού του θεσμού και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, Άννης Ηλιοπούλου: «Όλες και όλοι μας, με την καρδιά και με τη σκέψη μας, βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους του Θεσσαλικού Κάμπου που βιώνουν μια σαρωτική καταστροφή πολλών διαστάσεων, σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό επίπεδο. Η θλίψη μας, όμως, δεν αφορά μόνο τους συνανθρώπους μας αλλά και τη χώρα μας, αφού μέσα από αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες που ζήσαμε όλοι μας, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες και στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στην εθνική μας οικονομία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την όλη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς είχε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και παρουσιαστές υπήρξαν τρία ζευγάρια ηθοποιών, «παλιοί γνώριμοι» του θεσμού. Την τελετή άνοιξαν οι Στέλιος Μάινας και Άκης Σακελλαρίου, η παρουσίαση συνεχίστηκε με τη Ναταλία Δραγούμη και την Εβελίνα Παπούλια και έκλεισε με τους Γιώργο Καραμίχο και Κρατερό Κατσούλη.

Το εκλεκτό δείπνο της τελετής δημιούργησαν οι επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας (σύμφωνα με τους συναδέλφους τους): Έκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Ερβέ Προνζάτο και Θάνος Φέσκος. Και οι 11 σεφ, μαζί με τον executive chef της Μεγάλης Βρεταννίας Αστέριο Κουστούδη, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος του δείπνου.

Τα βραβευμένα εστιατόρια και η βαθμολογία τους

Εκτός από το Etrusco που με την κορυφαία βαθμολογία του κερδίζει 2 Χρυσούς Σκούφους, όλα τα υπόλοιπα εστιατόρια της λίστας αποσπούν από 1 Χρυσό Σκούφο.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το ύφος, το μενού και τα πιάτα καθενός από τα βραβευμένα εστιατόρια μπορείτε να διαβάσετε στο Αθηνόραμα πατώντας εδώ.

Etrusco 17/20 (Κέρκυρα) | Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι

Botrini’s 16/20 (Αθήνα-Χαλάνδρι) | Σεφ: Εκτορας Μποτρίνι

Delta 16/20 (Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» – Αθήνα) | Σεφ: Γιώργος Παπαζαχαρίας, Θάνος Φέσκος

Pelagos 15,5/20 («Four Seasons Astir Palace Hotel Athens»-Βουλιαγμένη) | Σεφ: Luca Piscazzi

Squirrel 15,5/20 (Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη, «Danai Beach Resort») | Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης

Treehouse 16/20 (Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού, «Ekies All Senses Resort») | Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης

Varoulko Seaside 16/20 (Μικρολίμανο, Ακτή Κουμουνδούρου) | Σεφ: Κομνηνός Μουφλουζέλης, Λευτέρης Λαζάρου

Botrini’s Santorini 15,5/20 (Σαντορίνη – Οία, «Katikies Santorini») | Σεφ: Θωμάς Μπόσμος, Executive Σεφ: Έκτορας Μποτρίνι

CTC 15,5/20 ( Αθήνα – Κεραμεικός) | Σεφ: Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Zillers (The) 15,5/20 (Αθήνα – Κέντρο, «The Zillers») | Σεφ: Παύλος Κυριάκης

Matsuhisa Athens 15,5/20 (Βουλιαγμένη, «Astir Palace») | Σεφ: Θωμάς Κουράκος, Executive Σεφ: Τόνυ Βρατσάνος

Patio 15,5/20 (Αττική – Βουλιαγμένη, «The Margi») | Σεφ: Παναγιώτης Γιακαλής

Selene 15,5/20 (Σαντορίνη – Φηρά, «Katikies Garden») | Σεφ: Βασίλης Ρούσσος, Executive Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι

Soil 15,5/20 (Αθήνα – Παγκράτι) | Σεφ: Τάσος Μαντής

Σπονδή 15,5/20 (Αθήνα – Παγκράτι) | Σύμβουλος Σεφ: Arnaud Bignon

Tudor Hall 15,5/20 (Αθήνα – Κέντρο, «King George») | Σεφ: Νίκος Λειβαδιάς

Varoulko Santorini 15,5/20 (Σαντορίνη – Ημεροβίγλι, «Grace Hotel») | Σεφ: Κομνηνός Μουφλουζέλης, Executive Σεφ: Λευτέρης Λαζάρου

Aleria 15/20 (Αθήνα, Μεταξουργείο) | Σεφ: Γκίκας Ξενάκης

Anama 15/20 (Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Γιάλοβα) | Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος

Baos 14,5/20 (Μύκονος – Χώρα, «Myconian Korali») | Σεφ: Παναγιώτης Τσουκάτος

Dionysos 15/20 (Κρήτη – Ελούντα, «Elounda Beach») | Σεφ: Albert Hazma

Elements Restaurant 15/20 (Σαντορίνη – Οία, «Canaves Epitome») | Σεφ: Τάσος Στεφάτος

Fiore 15/20 (Ζάκυνθος, «Lesante Cape Resort & Villas») | Σεφ: Άγγελος Μπακόπουλος

Hytra 15/20 (Αθήνα – Νέος Κόσμος – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) | Σεφ: Γιώργος Φελεμέγκας

GB Roof Garden 15/20 (Αθήνα – Κέντρο«Grande Bretagne»)| Σεφ: Νίκος Λιόκας, Executive Σεφ: Αστέριος Κουστούδης

Grandma’s 15/20 ( Ίος – Χώρα, «Liostasi Hotel & Suites») | Σεφ: Χρήστος Δημόπουλος, Σύμβουλος Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου

Kooc Secrets 15/20 (Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Πύλος, «Costa Navarino») | Σεφ: Γιάννης Παρίκος

Lauda 15/20 (Σαντορίνη – Οία, «Andronis Boutique Hotel») | Σεφ: Γιώργος Δόσπρας, Σύμβουλος Σεφ: Emmanuel Renaut

Le Pavillon 15/20 (Αθήνα – Χαλάνδρι) | Σεφ: Jean-charles Metayer

Lycabettus Restaurant 15/20 (Σαντορίνη – Οία, «Andronis Luxury Suites») | Σεφ: Χρήστος Καραγιάννης

Makris Degustation 15/20 (Κέρκυρα – Μωραΐτικα, «Domes Miramare Corfu») | Σεφ: Πέτρος Δήμας

Matsuhisa Mykonos 15/20 (Μύκονος – Χώρα, «Belvedere») | Σεφ: Βασίλης Καλογερόπουλος

Melia 15/20 (Ζάκυνθος – Τραγάκι, «Lesante Blu Beach Resort») | Σεφ: Βασίλης Κρανιάς, Executive Σεφ: Νίκος Ισπυρούδης

Noble Gourmet Restaurant 15/20 (Ρόδος – Καλλιθέα, «Elysium Resort & Spa») | Σεφ: Σπύρος Κουγιός, Executive Σεφ: Γιώργος Τρουμούχης

Petra Restaurant 15/20(Σαντορίνη – Οία, «Canaves Oia Suites») | Σεφ: Βασίλης Σντρούγκια, Σπύρος Κασελούρης, Executive Σεφ: Τάσος Στεφάτος

Premiere 15/20 (Αθήνα – Νέος Κόσμος, «Athenaeum InterContinental») | Σεφ: Μιχάλης Νουρλόγλου

Salonica Restaurant & Bar 15/20 (Θεσσαλονίκη – Φάληρο, Ξεν. «Makedonia Palace») | Executive Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου

Tomata 15/20 ( Ν. Χαλκιδικής – Σάνη, «Sani Marina») | Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος

Το βραβείο ONE TO WATCH που τιμάει κάθε χρόνο ένα καινούργιο εστιατόριο το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση δίνεται στο Seeds και τον σεφ Δήμο Σαμουράκη

Chef Patissier 2023 αναδεικνύεται ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα