Χθες δοκιμάσαμε ένα εκπληκτικό μενού που ταξίδεψε από την Τήνο!

Αφιέρωμα τηνιακής γαστρονομίας με τον Δημήτρη Αντωνόπουλο.

Parallaxi
χθες-δοκιμάσαμε-ένα-εκπληκτικό-μενού-525474
Parallaxi

Λέξεις: Ιωάννα Κωστοπούλου | Εικόνες: Taste Point

Την ξεχωριστή φιλοσοφία της αυθεντικής Τηνιακής γαστρονομίας παρουσίασε, σε ένα τρίωρο masterclass, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, κορυφαίος Έλληνας γευσιγνώστης και κριτικός γεύσης, με τους πρωτεργάτες της «Μαραθιάς», Μαρίνο Σουράνη και Ευριπίδη Αποστολίδη.

Στο αφιέρωμα αυτό, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στην “Taste Point”, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποτυπώθηκε βήμα-βήμα το μεγαλείο της τοπικής κουζίνας της Τήνου.

Η τροφοσυλλογή της «Μαραθιάς»

Η «Μαραθιά», εστιατόριο στον Άγιο Φωκά της Τήνου, θέλοντας να σώσει (με παλιές, αλλά και νέες τεχνικές) και να επικαιροποιήσει την γευστική κληρονομιά του τόπου, σέβεται, συλλέγει και αξιοποιεί κάθε σχεδόν μοναδικό προϊόν του νησιού.

Ο Μαρίνος Σουράνης, ιδιοκτήτης της «Μαραθιάς», έχει σίγουρα επιστρέψει παρέα με τους στενούς του συνεργάτες Ευριπίδη Αποστολίδη, διευθυντή του εστιατορίου, και Στέφανο Μαραγκό, σεφ, πίσω στις… ρίζες!

Όλοι μαζί τροφοσυλλέγουν καθημερινά μανιτάρια, άγρια σπαράγκια και σταμναγκάθια. Φτιάχνουν λακέρδες, μαρινάρουν ψάρια και κερώνουν αυγοτάραχα. Μαγειρεύουν ντόπιες ποικιλίες μικρόσπερμων φασολιών και ρεβυθιών, ενώ πήζουν και παλαιώνουν τυριά τυλιγμένα σε λάχανα ή κολοκύθες.

Το αφιέρωμα

Ο πάγκος της κουζίνας της “Taste Point” ήταν γεμάτος από εξαιρετικά τηνιακά, παραδοσιακά εδέσματα κι Ασύρτικο κρασί. Εξαρχής, λοιπόν, ήταν φανερό πως η πολυβραβευμένη «Μαραθιά» αποτελεί, και πρακτικά, υποδειγματική περίπτωση εστιατορίου που πρεσβεύει μια φιλοσοφία εστίασης συμβιωτικής με τη φύση. Έτσι και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος εγκαινίασε την σειρά αφιερωμάτων σε εξαίρετους δημιουργούς της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.

H δημιουργική ομάδα του εστιατορίου, χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες, αποκλειστικά από το νησί της Τήνου, παρουσίασε το σενάριο του “eat local”, αλλά και ένα μενού σίγουρα εναλλακτικό. «Χρησιμοποιούμε ό,τι βγάζει το νησί. Αν δεν μας αρέσει η πρώτη ύλη που θα βρούμε στην αγορά, μπορεί να παραλείψουμε κάποιο πιάτο. Κι αντίστοιχα αν βρούμε κάποιο ενδιαφέρον υλικό θα δημιουργήσουμε πιάτο ημέρας», εξήγησαν ο Μαρίνος και ο Ευρυπίδης.

Η παραπάνω παρουσίαση έγινε σε πλήρη αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι και άδραξαν κάθε ευκαιρία γευστικής δοκιμής.

Το μενού

-τόνο ωριμασμένο για 12 ημέρες σε ειδικές συνθήκες, πασπαλισμένο με ξηρή κάπαρη, μαζί με αλιφώνια (τοπικά πικρά χόρτα που φύονται δίπλα στη θάλασσα)

-κέφαλο ωρίμανσης έξι ημερών, με πουρέ από φασόλια τηνιακά, με καρύδες (γλυκά άγρια χόρτα του βουνού)

-στιφάδο από άγρια ντόπια μανιτάρια με φρέσκο χταπόδι σιγομαγειρεμένο σε κενό αέρος στο μελάνι του

-ποικιλία τοπικών τυριών, όπως το παραδοσιακό «πέτρωμα», το φρέσκο τυρί της Τήνου, σε φύλα βελανιδιάς που του δίνουν μια σπάνια γεύση, σε συνδυασμό με μαρμελάδα από μύρτιλα

-χειροποίητο παστέλι, με μέλι πάνω σε λεμονόφυλλα

Την γνήσια τηνιακή εμπειρία ολοκλήρωσαν τρεις επιλογές τοπικών βραβευμένων κρασιών.

Λίγα λόγια για την Taste Point

Η Taste Point είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος πολυχώρος σεμιναρίων και εταιρικών παρουσιάσεων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την έρευνα, ανάπτυξη και επιμόρφωση σε θέματα που αφορούν τον ευρύτερο κλάδο του F&B και της γαστρονομίας. Ο χώρος, όπου πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο, είναι ειδικά σχεδιασμένος ώστε το κοινό να έχει τέλεια οπτική της κουζίνας, και με οθόνες για το γενικό και κοντινό πλάνο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

*Περισσότερα: tastepoint.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα