Ο δεκαετής θρίαμβος της Μασσαλίας
Μια ιστορία γαστρονομίας που συμπληρώνει δέκα χρόνια ένδοξης και νόστιμης ζωής.
Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει την τελευταία δεκαετία μια δημιουργική γαστριμαργική άνοιξη. Μια από τις αιτίες της είναι και ένα μεζεδοπωλείο, που κατάφερε όχι μόνο να ξεπεράσει το εφήμερο της μόδας και να διαρκέσει, αλλά να γράψει και μια ένδοξη ιστορία στη σκηνή, όχι μόνο της πόλης αλλά και της Χαλκιδικής. Στη καλύτερη και ωριμότερη στιγμή της η Μασσαλία και ήρθε η ώρα να της αφιερώσουμε ένα κομμάτι!
Το όνομα της το πήρε από την σπουδαιότερη αποικία των κατοίκων της αρχαίας Φώκιας. Θαλασσοπόροι και έμποροι πρώτων υλών, μεταξύ άλλων για τα φαγητά της δικής τους εποχής, οι κάτοικοι της αρχαίας Φώκαιας της Μικράς Ασίας, ίδρυσαν την αποικία της Μασσαλίας, στην περίφημη πόλη της Μεσογείου που όλοι γνωρίζουμε.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που φεύγοντας από τη Μικρά Ασία ίδρυσαν τον οικισμό της Νέας Φώκαιας στη Χαλκιδική, το γνωστό ιστορικό χωριό της Κασσάνδρας που δεσπόζει στο πόδι μέχρι σήμερα.
Με καταγωγή από τη σύγχρονη Φώκια της Χαλκιδικής ο Νίκος Καρδαράς και ο Γιάννης Πατζίκης αποφάσισαν να δημιουργήσουν στο χωριό τους, το γνωστό ψαροχώρι της Χαλκιδικής, ένα μεζεδοπωλείο εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε υπήρχε μέχρι τότε στην περιοχή.
Σε ένα ξεχωριστό κτίριο, το παλιό πανδοχείο του χωριού του 1930, ιδανικό τόπο για ένα νέου τύπου στέκι. Έτσι το καλοκαίρι του 2010 γεννήθηκε η Μασσαλία της Χαλκιδικής με πρωτότυπα πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακά υλικά εποχής για να γίνει πολύ σύντομα ο προορισμός γεύσης του χωριού για ντόπιους και επισκέπτες της Χαλκιδικής. Αρωγός στο ξεκίνημα ο Γιάννης Γιαννακάρας, ο άνθρωπος που είχε δημιουργήσει το θρυλικό Σουσάμι της Θεσσαλονίκης στα χρόνια του 90, που έστησε και τη φιλοσοφία του μενού της Μασσαλίας.
Εκεί στήθηκε και ένας εξαιρετικός κήπος που παράγει τα λαχανικά τους και φυσικά εκεί και οι τράτες που βγάζουν το ολόφρεσκο ψάρι που σερβίρει το εστιατόριο.
Η Θεσσαλονίκη ήρθε 5 χρόνια αργότερα, ως φυσική συνέχεια, αφού οι άνθρωποι που είχαν γνωρίσει και κυρίως αγαπήσει το εστιατόριο της Χαλκιδικής, ζητούσαν επίμονα την παρουσία του στην πόλη. Στην ομάδα των δημιουργών του προστέθηκε και ο Στέλιος Καραμπιπέρης.
Ο χώρος βρέθηκε σε ένα ισόγειο της Φιλικής Εταιρίας, σε μια γειτονιά με ιστορικά κτίρια, ιδανική για να γίνει η ήρεμη δύναμη του δρόμου.
Στόμα με στόμα η Μασσαλία της Θεσσαλονίκης έγινε γρήγορα στέκι για όλους. Νεανικές παρέες, επιχειρηματίες σε επιχειρηματικά καλέσματα, καλλιτέχνες, οικογένειες που βγαίνουν για φαγητό, φίλοι που γιορτάζουν επετείους και φοιτητές που αποφοιτούν και βγάζουν τους φίλους τους για φαγητό!
Όλοι μαζί στα τραπέζια της δοκίμασαν μοναδικά πιάτα, βασισμένα στις άριστες πρώτες ύλες. Τα υπέροχα ψάρια και θαλασσινά του Θαλασσόκηπου, τα εκλεκτά κρέατα του Λεωνίδα, τα ολόφρεσκα λαχανικά. Και λάτρεψαν το γκερεμέζι σε μια παραλλαγή καπρέζε, ένα σπουδαίο τυρί που αποθεώνεται εδώ, τους ντοματοκεφτέδες all time classic, τις σπιτικές αλοιφές που φημίζονται.
Και αγάπησαν την κουζίνα του Γιώργου Βαγιωνά που εκτελεί εξαιρετικά ο Γιώργος Αβράτογλου πίσω από τον πάγκο.
Και το πιστό κοινό αυτής της δεκαετίας λάτρεψε σε αυτά τα χρόνια αυτό το casual στέκι που πάντα σε ξαφνιάζει με μικρές πινελιές γαστρονομίας όπως το αγιολί που συνοδεύει τον γαύρο ή η έξοχη ταπένδα για το καλοσόρισμα.
Στη Μασσαλία έχεις τις ίδιες ακριβώς πιθανότητες να περάσεις εξαιρετικά τρώγοντας κρεατικά όσο και θαλασσινά.
Ξεκινώντας από τα πρώτα οι σαλατούλες τους είναι μούρλια. Τα χόρτα σερβίρονται με ωραία κριθαροκούλουρα, μια τριλογία λάχανου, ένα χοιρινό νούμπουλο με μεσκλάν και μανουράκι, συνοδεύουν για την όρεξη ωραίο καρπάτσιο μοσχαριού, μπουγατσάκι παστουρμά άλλο πράμα, μανιτάρια που δεν θα ξεχάσεις ποτέ με μια σάλτσα σόγιας και ούζου. Α ναι και κοζανίτικα γιαπράκια με αμπελόφυλλο και αυγολέμονο!
Το must του μαγαζιού η πανσέτα η μελωμένη. Πρέπει να πουλάνε όσο όλη η πόλη μαζί όλο το χρόνο! Φυσικά με πουρέ μελιτζάνας και μους φέτας. Πλευρά μοσχαρίσια εξαιρετικά μια γευστικότατη ταλιάτα, κοντοσούβλι-ψαρονέφρι με ταμπουλέ σε πιτούλα, μάγουλα με νιόκι τρούφα και γραβιέρα. Να χαίρεται η ψυχή.
Αν επιλέξεις θαλασσινά θα περάσεις το ίδιο καλά. Ξεκίνα με γαρίδα κανταϊφι σερβιρισμένη με κινόα, σκουμπράκι με λευκό ταραμά, και ένα σούπερ ταρτάρ λαυράκι, από τα ωραιότερα που δοκίμασες ποτέ με ξύδι εσπεριδοειδών και πέρλες λεμονιού. Συνεχίστε με τον άπαιχτο γαύρο στο τηγάνι με κρούστα μπαχαρικών με αγιολί, καλαμάρι ριζότο με πέστο βασιλικού, μια τηγανιά τόνου με ντοματίνια σκέτη ποίηση και φιλέτο λαυράκι που τσιμπά θεϊκά από πράσο, σέλινο και άνιθο στο πλάι.
Στα κρασιά τους παίζουν ισότιμα με τα αγαπημένα Κτήματα της πόλης συστήνοντας μας και τις λιγότερο γνωστές ετικέτες τους ενώ έχουν καλή ποικιλία από μπύρες και εκτός από κρητική σπιτική ρακί φυσικά και ωραία τσίπουρα.
Μην ξεχάσετε να δείτε την κάρτα με τα δημοφιλέστατα πιάτα ημέρας. Τη μέρα που πήγαμε εμείς είχε Σαλούβαρδους τηγανιτούς, φρεσκότατους και μοσχαρίσιο κεμπάπ με πίτα και γιαούρτι.
Δεν φεύγετε αν δεν δοκιμάσετε το self made προφυτερόλ, στην καυτή σοκολάτα βουτάτε εσείς τα υλικά που αγαπάτε,
Η Μασσαλία δικαιώνει τη διάρκεια, την επιμονή και την επικράτηση της, εδώ και μια δεκαετία σε μια γαστρονομική σκηνή της πόλης, αυτή του every day μεζεδοπωλείου, που επιστρέφεις διαρκώς και οι προσμονές δικαιώνονται πάντα. Την αγαπάμε. Όπως και τον κόκκορα σήμα κατατεθέν της. Τον Πετεινό της Νίκης. Εμπνευσμένο από το εκμαγείο του είχαν προσφέρει στη Μασσαλία οι δημογέροντες της Φώκαιας για τις εορταστικές εκδηλώσεις του 1899!
*Μανουσογιαννάκη 6 & Φιλικής Εταιρείας, τηλ 2314003714