Εδώ άλλαξε ο τρόπος που τρώμε ψάρι και θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη

Η πιο εντυπωσιακή και διαφορετική άφιξη θαλασσινών στην πόλη τους τελευταίους μήνες κάνει πραγματικότητα το από τα δίχτυα στο τραπέζι μας!

Parallaxi
εδώ-άλλαξε-ο-τρόπος-που-τρώμε-ψάρι-και-θ-846621
Parallaxi

Η Ελλάδα φημιζόταν στα παραθαλάσσια μέρη της για αυτό που στο εξωτερικό ονομάζουν cook our catch. Δηλαδή μαγειρεύω την ψαριά μου. Οι ψαράδες στα νησιά και τα μέρη πλάι στη θάλασσα συνήθιζαν να βάζουν στο τηγάνι και τα κάρβουνα την ψαριά της ημέρας, ολόφρεσκη και να τη σερβίρουν με τον απλό και νόστιμο τρόπο που χαρακτήριζε τη γεύση που μεγάλωσε τους προγόνους μας. Τη γεύση της φρεσκάδας της θάλασσας.

Ο Πέτρος Σέμκος είχε μιας πρώτης τάξεως ιδέα να αναστήσει στο σήμερα την παλιά ιδέα που που είχαν κάποια τα στέκια των ψαράδων στα χρόνια του εξήντα. Να δημιουργήσει κάτι μοναδικό που θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις ως το νεο τροπο να τρως το ψαρι σου σε τιμές ιχθυοπωλείου.

Ιδιοκτήτης του ιστορικού ομώνυμου ιχθυοπωλείου που άλλαξε τον τρόπο που αγοράζαμε ολόφρεσκα ψάρια στο κέντρο, ένα ψαράδικο που γεννήθηκε το 1928, όταν ο παππούς Ζαχαρίας ξεκίνησε να οργώνει τις θάλασσες, και έγραψε ανορθόγραφα τη λέξη Πσαράς, μέχρι και σήμερα, έχει συνδέσει το όνομα του με το φρέσκο, ποιοτικό ψάρι και προχωρά ένα βήμα παραπέρα και φροντίζει να σου ψήσει το ψάρι που διάλεξες για να το πάρεις σπίτι σου με 4,5 ευρώ επιπλέον για το σπίτι και 8 ευρώ για να το γευτείς στο εστιατόριο.

Έχοντας ξεκινήσει τη δυνατότητα να ψήνει τα ψάρια για όποιον το επιθυμεί, από το 2016, προχώρησε και στη δυνατότητα delivery σε σπίτια ή γραφεία.

Έχοντας δυο αλιευτικά παράκτια καϊκια στο Ιόνιο πέλαγος που καθημερινά ψαρεύουν ολόφρεσκα ψάρια για το ιχθυοπωλείο του, δίνει την ευκαιρία στον πελάτη του να απολαύσει το ψάρι που διάλεξε από τον πάγκο του ιχθυοπωλείου, εξαιρετικά ψημένο και φροντισμένο.

Στην πλατεία Άθωνος, αποφάσισε να δημιουργήσει παραδίπλα έναν εξαιρετικά καλόγουστο και απλό χώρο για να τα απολαμβάνει σε τιμές ιχθυοπωλείου και όχι ακριβού εστιατορίου, όποιος αγαπά τους θησαυρούς της θάλασσας. Μια fisheria που αλλάζει τα δεδομένα ήρθε και έγινε ήδη αγαπημένη συνήθεια της πόλης.

Παράλληλα όμως με τα ψητά ψάρια δημιούργησε ένα ολόκληρο σύμπαν θαλασσινών γεύσεων που μας εξοικειώνουν απόλυτα με αυτό που αξίζει να ονομάζεται δημιουργική κουζίνα σήμερα και μας συστήνουν γεύσεις που αξίζει να γνωρίσουμε, όπως το αυγοτάραχο από Μπάφες Μεσολογγίου.

Μια μεσογειακή εκδοχή του σασίμι, ως νοοτροπία, κρατώντας το βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής μας, το εκλεκτό λάδι. Ταρτάρ, καπνιστά, ψαροσαλάτες και καρπάτσιο εξαιρετικά. Όλα από φρέσκα ψάρια ημέρας που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και την ψαριά.

Αποφεύγοντας εντελώς αναμενόμενα πιάτα μιας ψαροταβέρνας τα ριζότα, τις γαριδομακαρονάδες και όλα τα τρεντ του καιρού, ακόμα και τις πατάτες τηγανιτές αφού ψάχνει τον τρόπο για να τις κάνει εφάμμιλες των υπολοίπων πιάτων του πριν τις εντάξει στην κάρτα.

Ξεκινώντας με μια φέτα αριστουργηματικό ψωμί από το φούρνο Ερμή στην Ιπποδρομίου και μια χταποδοσαλάτα, την πιο διαφορετική χταποδοσαλάτα που δοκιμάσατε ποτέ. Επειδή το καρπάτσιο είναι η μεγάλη μας αγάπη εδώ θα δοκιμάσεις ένα καρπάτσιο που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.

Με βασικό όπλο την απλότητα και την εξαιρετική θαλασσινή πρώτη ύλη, ο Πσαράς παρουσιάζει μια λιτή και συγκλονιστική κάρτα που αξίζει να δοκιμάζει κανείς καθώς αλλάζει τα δεδομένα απόλαυσης και δημιουργεί ένα νέο, οικονομικό τρόπο για να απολαμβάνει κάποιος στο κέντρο της πόλης τα καλούδια του νερού. Από τα ιδανικά ψημένα πελαγίσια ψάρια μέχρι τις ωμές παρασκευές, πάρα πολύ αγαπητές εδώ και αιώνες στην Ασία και τώρα πια και κομμάτι της δικής μας γευστικής κουλτούρας, ανεβάζει τον πήχη ψηλά.

Δοκιμάστε τα καπνιστά του ψάρια και θα μας θυμηθείτε.

Μη φύγεις αν δεν έχεις δοκιμάσει σασίμι γαρίδας, κοιλιά μαγιάτικου, ταρτάρ καραβίδας, καρπάτσιο χελιδονόψαρου, σασίμι σκάρου που θα σας συναρπάσουν.

Σπουδαία λίστα από κρασιά και τσίπουρα από το Βασίλη Γαλανό σε τιμές απίστευτες που δεν μοιάζουν περισσότερο με τιμές κάβας παρά εστιατορίου. Η Άθωνος απέκτησε πια το δικό της μοναδικό προορισμό για θαλασσινή απόλαυση με νέο τρόπο. Τον καλύτερο.

*Μητροπολίτου Γενναδίου 7, Τ. 231 023 2228

www.facebook.com/psarasixthiopolion

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα