Γευση

Εκεί θα πας φέτος τις γιορτές για να βιώσεις το έθιμο της Γουρουνοχαράς

Πάρε το αυτοκίνητο, καλή παρέα και διάθεση μαζί σου και κάνε μια εκδρομή διαφορετική από τις άλλες

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
εκεί-θα-πας-φέτος-τις-γιορτές-για-να-βιώ-948640
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Γουρουνοχαρές, γιορτές τσιγαρίδας, παραδοσιακά ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων που αναβιώνουν σε διάφορα σημεία της χώρας.

Πάρε το αυτοκίνητο, καλή παρέα και διάθεση μαζί σου, και εκμεταλλεύσου το σαββατοκύριακο που έρχεται, αλλά κυρίως τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, για να κάνεις μια εκδρομή διαφορετική από τις άλλες.

3η Γουρουνοχαρά στην κορυφή του Δήμου Βοΐου

Ο Δήμος Βοϊου και ο Σύλλογος Κορυφής «Άγιος Δημήτριος» μας προσκαλούν (και) φέτος στην 3η Γουροναχαρά που συνδιοργανώνουν την Κυριακή 18/12 και ώρα 12:00

Στο προαύλιο του σχολείου με την ορχήστρα του Χάρη Σαλαγκιώτη.

Κεμπάπ, Λουκάνικα, Τσιγαρίδες και άφθονο κρασί!

Συμμετοχή: 8 ευρώ

Γουρουνοχαρά στο Απόζαρι Καστοριάς

Την Κυριακή 18/12 και ώρα 11:00 στην πλατεία του Απόζαρι στην Καστοριά αναβιώνει το έθιμο της Γουρουνοχαράς.

Θα προσφερθούν άφθονες τσιγαρίδες και κρασί, τα σουβλάκια στην ώρα τους και όλα με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος “Το Απόζαρι” – Συνδιοργανωτής είναι ο Δήμος Καστοριάς.

Γρουνάδκου στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης

Ένα τρομερό γλέντι και φαγοπότι θα στηθεί τη Δευτέρα 26/12 και ώρα 12.00 στην αυλή του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών Θεσσαλονίκης (Θέατρο άλσος Φώφης Πατίκα).

Μια υπέροχη μέρα με άφθονη τσιγαρίδα και κρασί και φυσικά με συνοδεία μουσικής!

Γουρουνοχαρά από τον Λαογραφικό Σύλλογο Ντόπιων Μακροχωρίου

Στο Μακροχώρι Ημαθίας το φετινό ραντεβού δίνεται στις 26 Δεκεμβρίου από τις 08:00 στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Από τις 10:00 στην πλατεία Παλαιού Ηρώου Μακροχωρίου με γουρουνοχαρά, χοιρινή τηγανιά και άφθονο κρασί.

Γουρουνοχαρά στο Στανό Χαλκιδικής

Δωρεάν τσιγαρίδες, λουκάνικα, κρασί και φυσικά πολύ χορό με Χάλκινα.- Ποιος θα χάσει τέτοια γιορτή!

Ο Πολιτιστικός σύλλογος του Στανού Χαλκιδικής αναβιώνει το έθιμο της “γουρουνοχαράς” στις 26/12.

Η Γουρουνοχαρά είναι βασισμένη στο πολύ παλιό έθιμο των κατοίκων να σφάζουν τη 2η μέρα των Χριστουγέννων τα οικόσιτα γουρούνια τους και να στήνουν οικογενειακά γλέντια. Ταυτόχρονα παρασκεύαζαν μια σειρά από προϊόντα όπως τσιγαρίδες, πλευραμιές, λουκάνικα, παστό τα οποία και αποθήκευαν για να περάσουν το χειμώνα!

Το γουρούνι ήταν για τους κατοίκους ο “κάδος ανακύκλωσης” του νοικοκυριού τους, καθώς εκεί κατέληγαν τα υπολείμματα των τροφών, του μπαξέ αλλά και της παραγωγής (σιτάρι, καλαμπόκι κ.ά.) και αυτό με τη σειρά του τούς απέδιδε το νοστιμότατο κρέας και τα παράγωγά του.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα αγροτικής οικιακής οικονομίας.

Γουρουνοχαρά από την Θρακική Εστία Κατερίνης

Η Θρακική Εστία Κατερίνης μας προσκαλεί και φέτος στο παραδοσιακό έθιμο Τσιγαρίδας (Γουρουνοχαρά) στις 26/12 στον προαύλιο χώρο του συλλόγου στις 12:00.

Γουρουνοχαρά από τον Μορφωτικό Σύλλογο Κεφαλοβρύσου

Ο Μορφωτικός σύλλογος Κεφαλόβρυσου αναβιώνει για 2η φορά το έθιμο γουρουνοχαρά στις 30-12-2022 στην πλατεία του χωριού.

«Σας περιμένουμε να απολαύσουμε τις λαχταριστές τσιγαρίδες με χορό, γλέντι κ διασκέδαση με την μοναδική ορχήστρα του Βαγγέλη Πεγιου…»

*Το Κεφαλόβρυσο, είναι ένα από τα χωριά του Δήμου Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Βαλαώρα.

Το έθιμο της γουρουνοχαράς

Γιορτή που αναβιώνει κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου.

Η «Γουρνοχαρά» ή «Γουρουνοχαρά» ήταν παλαιότερα το μεγάλο γεγονός των Χριστουγέννων, καθώς την παραμονή ή την επομένη της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης σφάζονταν τα γουρούνια, τα οποία οι χωρικοί είχαν εκθρέψει επιμελώς για ένα χρόνο.

Στη σχετική διαδικασία συμμετείχε όλη η οικογένεια.

Το σφάξιμο και το τεμάχισμα ήταν δουλειά των αρσενικών, ενώ στο βράσιμο συμμετείχαν τα θηλυκά μέλη της οικογένειας, που τραγουδούσαν πανηγυριώτικα τραγούδια ή τα κάλαντα, αν το σφάξιμο συνέβαινε την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο οικόσιτος χοίρος ήταν μια επένδυση για τους ντόπιους και δείγμα πλούτου για όποιον τον κατείχε. Έτρωγε τα αποφάγια τους και συσσώρευε λίπος, τη βασική λιπαρή ουσία που χρησιμοποιούσαν για το φαγητό, καθώς το ελαιόλαδο δεν υπήρχε στις παραπάνω περιοχές έως τη δεκαετία του ’60. Το κρέας του μπορούσε όχι μόνο να συντηρήσει την οικογένεια, αλλά και να πουληθεί, συνεισφέροντας σημαντικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

*με πληροφορίες από sansimera.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα