Ένα εντυπωσιακό στοίχημα νοστιμιάς στο τρίτο πόδι!
Η Ουρανούπολη φεύγει γαστρονομικά μπροστά.
Η δουλειά που κάνει την τελευταία δεκαετία το ιστορικό ξενοδοχείο διακοπών Eagles Resort στην γαστρονομία είναι πραγματικά αξιοζήλευτη και αξιομνημόνευτη. Ξεκινώντας πριν μια δεκαετία με τον Λευτέρη Λαζάρου που έστησε εξ αρχής τα μενού των εστιατορίων του προχώρησε πραγματικά γαστρονομικά μια περιοχή που υστερούσε στο χώρο της εστίασης δημιουργώντας συστηματικά τις συνθήκες για αυτό που παρουσιάζεται αυτό το καλοκαίρι και αποτελεί ένα πραγματικά μοναδικό στοίχημα για να μπει η περιοχή της Ουρανούπολης στην λίστα με τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας.
Την φετινή σεζόν, τα εστιατόρια του Eagles Resort φέρουν την σφραγίδα του Απόστολου Τραστέλη.
Ο Απόστολος Τραστέλης είναι ένας θρύλος στην ελληνική υψηλή γαστρονομία, με πολλά βραβεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι ιδιοκτήτης μιας σειράς διάσημων και επιτυχημένων ελληνικών εστιατορίων, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη με 2 αστέρια Michelin Σπονδή, η βραβευμένη με 1 αστέρι Michelin Ηytra και πολλά άλλα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς διεθνείς και εγχώριους chef και ήταν ο εμπνευστής των πιο επιτυχημένων γαστρονομικών φεστιβάλ στην Ελλάδα.
Αναλαμβάνοντας την επίβλεψη των εστιατορίων του Eagles Resort, ο Αποστολος Τραστέλης φέρνει κάτι από τον “αέρα” της Σπονδής στην Χαλκιδική.
Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για το νέο στοίχημα:
”Η Χαλκιδική βρισκόταν σε εμβρυακό επίπεδο στην υψηλή γαστρονομία και δεν είχε και δομημένη συνείδηση στο fb. Μεμονωμένες προσπάθειες υπήρχαν διάσπαρτες. Εγώ όταν ανέβηκα έλαβα υπ΄όψην μου το ανθρώπινο δυναμικό, να αναδιαμορφώσω τις δομές που υπήρχαν. Στην Αθήνα είναι πολύ πιο εύκολο γιατί ας πούμε αν θέλεις ένα χρόνο Χ για να βρεις τα προϊόντα, στην Χαλκιδική χρειάζεσαι Χ επί 2. Είναι ασύμφορο. Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την τοπική αγορά συνδυάζοντας δυνατότητες. Κάνουμε μια σπουδαία δουλειά στο Eagles, ανέπτυξα με τους ιδιοκτήτες, τον Ντίνο και τη Λένα Τορνιβούκα, από την αρχή μια ιδιαίτερη σχέση που λειτουργεί. Δουλεύω πάντα στο ίδιο μοτίβο, χτίζω μια κατάσταση από την αρχή, τμήμα τμήμα, έχω πια και την εμπειρία της Χαλκιδικής. Πιστεύω ότι χρειάζεται μια προσπάθεια 3 χρόνων για να φτάσει στο πικ της. Είναι ένας ευλογημένος τόπος και πιστεύω ότι όλη αυτή η νέα προσπάθεια που κάνουμε αξίζει τον κόπο, δημιουργεί μια νέα συνθήκη’’.
Οι αλλαγές που έγιναν είναι σαρωτικές. Οι χώροι, από το πολυαγαπημένο Καμάρες, ένα εστιατόριο-θρύλος, μέχρι τον ολοκαίνουργιο Ελαιώνα η αισθητική αναβάθμιση είναι πραγματικά μοναδική, δημιουργώντας νέες σκηνικές συνθήκες απόλαυσης αυτού που ο Τραστέλης εμπνεύστηκε για τις κουζίνες και τις κάρτες του Resort.
Τι συμβαίνει λοιπόν φέτος εκεί; Ο Τραστέλης μεταμορφώνει το gourmet εστιατόριο του Eagles Palace σε Κamares by Spondi, με ένα μενού εμπνευσμένο από τα καλύτερα υλικά της ελληνικής γης και θάλασσας με γαλλικές τεχνικές, σε ένα μενού σχεδιασμένο από τον βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin Arnaud Bignon.
Όμως οι γαστρονομικές εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί: Στο εστιατόριο Armyra, στην παραλία του ξενοδοχείου, σερβίρονται οι καλύτεροι αυθεντικοί ελληνικοί μεζέδες το μεσημέρι, ενώ το βράδυ σερβίρει ψάρια ψημένα στο BBQ κυριολεκτικά πάνω στην άμμο, εκεί που σκάει το κύμα. Στο εστιατόριο Vinum, μέσα στην εντυπωσιακή κάβα του ξενοδοχείου, οι πελάτες θα συνοδεύσουν το κρασί τους με τις καλύτερες κοπές κρεάτων που ψήνονται στο Josper Grill του εστιατορίου. Aλλά και το εστιατόριο Melathron, το κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου, φέρει την σφραγίδα του κυρίου Τραστέλη, με εντυπωσιακούς και πλούσιους μπουφέδες να υποδέχονται τους πελάτες του ξενοδοχείου τόσο το πρωί, όσο και το βράδυ. Στο Eagles Villas, στο ολοκαίνουριο εστιατόριο Eleonas by Fuga, σερβίρεται αυθεντική Ιταλική Κουζίνα από τα χέρια του διάσημου Ιταλού chef Fabrizio Bugliani. Στο κεντρικό εστιατόριο Lofos, σερβίρεται πλούσιος buffet για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
Στις Καμάρες το βάρος δόθηκε στην ελληνική γη και θάλασσα σε μια γενναία και ενδιαφέρουσα προσπάθεια να εμπλουτιστούν με πρώτες ύλες και παραδόσεις της Μεσογείου. Σούπα αγγουριού με γάλα καρύδας, καβούρι αρωματισμένο με κάρυ και μέντα, ριζότο με πουρέ «καμένης» μελιτζάνας, παρμεζάνα και chorizo, τερίνα από φουά γκρα, με ψητή βανίλια, πουρέ δαμάσκηνο και τραγανό gingerbread, χτένια ψητά γαρνιρισμένα με πουρέ και κους κους από κουνουπίδι, σχοινόπρασο και αφρό παρμεζάνας, αρνί με καρυκεύματα “Dukkah”, χούμους, ελληνικό γιαούρτι και ρεβίθια αρωματισμένα με μέντα, σούπα από πετρόψαρα, αχινό, καλαμάρι, πουρέ αρακά, πατάτες κονφί και λάδι καπνιστής πάπρικας, τσιπούρα μαριναρισμένη σε λάιμ, κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένο κόλιανδρο και γρανίτα αγγουριού, ψητό μπαρμπούνι, σερβιρισμένο με φύλλο ζυμαρικού, σαφράν και σάλτσα ψαριού – βασιλικού είναι γεύσεις που σε προκαλούν να ταξιδέψεις από την ακτή στον αγρό και αντίστροφα.
Η εμπειρία του Vinum συνοψίζεται στο περίφημο Josper Grill. Ένα νέο φούρνο ψησίματος με μοναδικά αποτελέσματα γεύσης.
Βιολογικής φάρμας κοτόπουλο, σουβλάκι από μοσχαρίσιο φιλέτο “Galicia”, με πιπεριές, μανιτάρια και ντομάτα, πικάνια, Black Angus, ταλιάτα, γαρίδες με δροσερή σαλάτα από αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι, ρόκα και γιαούρτι, μοσχαρίσιο Rib-eye “Omaha” και τόσες άλλες επιλογές με μοναδική διαδικασία παρασκευής.
Στον νεότευκτο Ελαιώνα η Ιταλία πρωταγωνιστεί με μια σειρά μοναδικές πίτσες αλλά και πιάτα έκπληξη, παιχνιδιάρικα όπως ο σολομός μαρινάτος με μουστάρδα από αχλάδι, Il vitello tonnato, Μοσχάρι γάλακτος με σάλτσα τόνου, καρπάτσιο αγγινάρας με ρόκα και πεκορίνο Τοσκάνης, σπαγγέτι λαχταριστά σαν το σπαγγέτι με σκόρδο, μαϊντανό και καυτερή πιπεριά αλλά και ριζότο αστακού και ταλιάτες μοναδικές. Ταξίδι στην αγαπημένη γειτονική χώρα συγκλονιστικό.
Η ολιστική εμπειρία του φετινού καλοκαιριού για το χτίσιμο μιας πραγματικά ολοκαίνουριας αντίληψης για την σύγχρονη ελληνική γαστρονομία στην Χαλκιδική θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων των ειδικών της γεύσης αλλά και των ανθρώπων που γνωρίζουν και βραβεύουν προσπάθειες όπως αυτή που ανεβάζουν τον γαστρονομικό πήχη της Ελλάδας.
Καλοσωρίζοντας αυτή την μοναδική μεταμόρφωση νοιώθει κανείς ότι η Ουρανούπολη φεύγει μπροστά στην ευγενική γαστρονομική κούρσα του ελληνικού καλοκαιριού και βγαίνει πρωταγωνίστρια. Χρειάζεται τόλμη και ρίσκο ο ελληνικός τουρισμός για να προχωρήσει και στο Eagles το πήραν για άλλη μια φορά μετά την πρόσφατη δημιουργία των εξαιρετικών Eagles Villas.