Γευση

Ο αγαπημένος Γλυκάνισος βραβεύτηκε χθες. Λογικό…

Ένα βραβείο μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε λίγα λόγια για ένα αγαπημένο εστιατόριο ψαροφαγίας τα τελευταία 12 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
ο-αγαπημένος-γλυκάνισος-βραβεύτηκε-χ-553923
Parallaxi

γλυκανισος

Ένα μεγάλο βραβείο (Χρυσός Σκούφος 2020) δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα εστιατόρια της πόλης που δεσπόζει στην Πυλαία.

Το δημιούργημα των αδερφών Σωτηρούδη, του Σταύρου και του Χρήστου, ο αγαπημένος Γλυκάνισος κέρδισε χθες το βραβείο στην κατηγορία εστιατόριο Πρώτης Τάξης στα κορυφαία βραβεία γαστρονομίας της χώρας, τους Χρυσούς Σκούφους.

Η γέννηση του Γλυκάνισου βρίσκεται έντεκα χρόνια πίσω, το 2008. Ξεκινώντας το στην περιοχή που γεννήθηκαν οι ιδιοκτήτες του και τιμώντας τη γειτονιά τους, με τεράστια εμπειρία οι δυο τους από την εστιατορική τέχνη, στην αρχή ξεκίνησαν σε μικρότερο χώρο που λόγω της δημοφιλίας του μεγάλωσε στο πέρασμα του χρόνου.

Η ιδέα της δημιουργίας του ήταν το ολόφρεσκο ψάρι παρουσιασμένο με μοντέρνο τρόπο και σε προσιτές τιμές. Εκεί πόνταραν και εκεί πέτυχαν. Στο να παρουσιάσουν τον θαλάσσιο γευστικό πλούτο των ελληνικών θαλασσών σε μια εκδοχή απολαυστική και προσιτή. Από το σκουμπρί, τις σαρδέλες και τον ταραμά που επικαλείται όλη η πόλη ως ιδανικούς μεζέδες του ούζου και του τσίπουρου έως τις μυθικές γαρίδες και τα ψάρια του.

γλυκανισος

Τι κάνει όμως ένα εστιατόριο να βρίσκεται στην κορυφή πάνω από μια δεκαετία και να μην πέφτει καρφίτσα εντός του μεσημέρι βράδυ όλη την εβδομάδα και το χρόνο και φυσικά να βραβεύεται σε κορυφαία βραβεία;

Η επιμονή και η αδιαπραγμάτευτη άποψη για καλά πιάτα ορεκτικών και θαλασσινών χωρίς εκπτώσεις.  διαθέτει έναν ξεχωριστό χώρο για την παραλαβή και την επεξεργασία των φρέσκων θαλασσινών. Σε όποια μορφή και αν δοκιμάσετε το ψάρι, βραστό, ψητό, αχνιστό ή τηγανητό θα μας θυμηθείτε.

Καρπάτσιο, σεβίτσε, ταρτάρ, πειραγμένη φάβα και χταπόδι αλλιώτικο, μακαρονάδες θαλασσινών με ζυμαρικά δικά τους που αντιλαμβάνεσαι την ιδιαιτερότητα τους από την πρώτη μπουκιά, όλα χάρη στην υπέρτατη μαεστρία του σεφ Δημήτρη Αγόρατζη που μετατρέπει την ψαροφαγία σε αληθινή εμπειρία.

Όστρακα, γυαλιστερές, μύδια, χτένια, τυριά από τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Χέλι καπνιστό και λαυράκι  καρπάτσιο και σκουμπρί καπνιστό, μυθικά ντολμαδάκια και κεφτεδάκια μπακαλιάρου που δεν φανταζόσουν πόσο νόστιμα μπορεί να γίνουν. Λαχανικά, θαλασσινά και ψάρια όλο φρεσκάδα. Ένα πάντρεμα δημιουργίας και απλότητας σε μερικές μπουκιές.

Χρησιμοποιώντας πάντα τις καλύτερες πρώτες ύλες που είναι διαθέσιμες την εκάστοτε εποχή του χρόνου, το μενού προτείνει πιάτα που προέρχονται από τη μεσογειακή παράδοση αλλά και πιο δημιουργικές παραλλαγές, βασισμένες πάντα στα αρώματα της Ελλάδας. Γεύσεις ξεκάθαρες, καλοφτιαγμένες και επιμονή στην απλότητα αλλά και συνάμα στην εξαιρετική παρουσίαση.

Ριζότα, κριθαρώτα, λιγκουίνι, νιόκι, πάντα με θαλασσινά. Ψάρια ημέρας από τράτες στη Χαλκιδική, εξαιρετικές σαλάτες εμπλουτισμένες με πινελιές καινοτομίας και φρεσκάδας. Μια κάρτα πραγματικό υπόδειγμα.

Στο Γλυκάνισο θα τους δεις όλους. Ηλικιακά, ταξικά, κοινωνικά. Θα δεις παρέες και ζευγάρια, επαγγελματικά γεύματα και οικογενειακές συνάξεις.

γλυκανισος

γλυκανισος

Εξαιρετικά κρασιά από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες και φυσικά ούζα και τσίπουρα με υπογραφή.

Στο Γλυκάνισο δεν φάγαμε ποτέ άσχημα, δεν άργησαν ποτέ να μας εξυπηρετήσουν, δεν νοιώσαμε ποτέ ενοχλητικά, δεν συναντήσαμε σέρβις βαριεστημένο, δεν υπήρξε ποτέ λόγος να σκεφτούμε, όσες φορές πήγαμε, πως δεν θα ξαναπάμε.

Και αν στο Γλυκάνισο ζεις μια καθημερινή εμπειρία γεύσης με βάση τη θάλασσα στο Marea οι αδερφοί Σωτηρούδη, στο επόμενο παιδί τους που δημιούργησαν στο κέντρο η εμπειρία γίνεται εξωπραγματική. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα διηγηθούμε μια επόμενη φορά…

*Γλυκάνισος, Μεγάλου Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310-302.882.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα