Η ανάσα της Κρήτης φυσάει στην Τούμπα δυνατά

Ό,τι καλύτερο άνοιξε στην κρητική κουζίνα φέτος.

Parallaxi
η-ανάσα-της-κρήτης-φυσάει-στην-τούμπα-δ-483540
Parallaxi

Άμα κλείσεις τα μάτια και ονειρευτείς μια κουζίνα από μια γειτονιά της χώρας που κουβαλάς μέσα σου ο νους σου που θα πάει; Δεν θα πάει στην Κρήτη; Λογικό ακούγεται. Κάπως έτσι και τρεις φίλοι από τη Θεσσαλονίκη, που λατρεύουν την Κρήτη ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το καλύτερο νέο Κρητικό μεζεδοπωλείο που πήγαμε φέτος! Με αγάπη και σεβασμό στην κουζίνα του νησιού.

Η αρχή της ιστορίας μας φέρνει στην Παπάφη, σχεδόν απέναντι από τον ΟΤΕ στην Κάτω Τούμπα. Εκεί επέλεξαν να στήσουν αυτή την ιστορία αγάπης για το μεγάλο νησί, τις πρώτες ύλες, τη ρακή και τα πιάτα του. Σε ένα χώρο που ζεσταίνει το βλέμμα και την καρδιά σου και επιμελήθηκε η Έφη Γιοσμά, που αγαπάμε πολύ για τα μαγαζιά που έχει στήσει στην πόλη, ξεκίνησε πριν λίγους μήνες το ταξίδι του Ακροβάτη, που έχει για σήμα του έναν Κρητίκαρο με τις μουστάκες πάνω σε μια ρόδα ακροβάτη!

Στην αρχή του ταξιδιού επιβάτης στο όνειρο ανέβηκε ο Μιχάλης Χάσικος, ο άνθρωπος που τα Hasika του στο Ρέθυμνο ανανέωσαν την Κρητική κουζίνα, στέλνοντας της στα επουράνια! Ο σεφ έστησε το μενού του μεζεδοπωλείου με απόλυτη προσύλωση στις πρώτες ύλες του νησιού και γεύσεις που η Κρήτη βρήκε από τους παππούδες της και παραδίδει στα παιδιά της ανανεωμένες.

Oriented στα Χανιά και το Ρέθυμνο, με κείνους τους τοπικούς πειρασμούς που κάνουν την κουζίνα των νομών να ξεχωρίζουν, όπως τη χρήση του ιδιαίτερου κόκκινου κρασιού της περιοχής, του Μαρουβά, του ξυδιού, του γαλενιού, αυτού το μοναδικού κρεμώδους τυριού με την πυκνή υφή από τα ορεινά των Χανίων, αλλά και των μυρωδικών του τόπου. Καυκαλίθρες, μυρώνια, βρούβες που γίνονται υπέροχη μουστάρδα.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε μια κάρτα που γλύφεις τα δάχτυλα σου. Με μότο το μότο των Κρητικών το καλύτερο ψάρι είναι το αρνί και το καλύτερο θαλασσινό το αλάτι, στήθηκε ένα μενού εξαιρετικών ποικιλιών. Ξεκινήσαμε με το γαλένι στολισμένο με μαϊντανόλαδο, πάνω σε ζεστό ψωμάκι από τον ξυλόφουρνο της Πυλαίας, περασμένο στην πάπρικα για καλοσώρισμα με τις πρώτες τσικουδιές. Ρεθυμνιώτικη σαλάτα με βραστά χορταρικά, αλοιφές φτιαγμένες στην κουζίνα τους, τουρσάκια πεντανόστιμα, ημίπαστα και θαλασσινά για τη γεύση.

Φυσικά χοχλιοί βασιλιάδες στο πιάτο μας, χορτοκάλτσουνα θεϊκά, μαραθόπιτα της γιαγιάς από σπίτι, μια κρεατότουρτα αποκάλυψη. Με ζύμη από πυχτόγαλο, ξεψαχνισμένο κρητικό αρνάκι, μυρωδικά που ψήνεται αργά και θέλει υπομονή, όπως όλα τα καλά πράγματα.

Πατατούλες οφτές με τη φλούδα τους και το καλύτερο κουνέλι που φάγαμε στην πόλη με τσιπς πατάτας και σαλτσούλα! Ποίηση. Σφουγγάτο με σύγκλινα, κόκκορας κρασάτος με μακαρούνες, σαγανάκι πρόβατο με μελιτζάνες!

Ο απόλυτος μεζές που δοκιμάσαμε είναι το καλύτερο λουκάνικο που φάγαμε εδώ και χρόνια. Με ξύδι και μουστάρδα βρούβας. Δεν θα σας πούμε τίποτε άλλο. Μην παραλείψετε το τσιγαριαστό αρνάκι με το πληγούρι και την καραμελένια γεύση στο ζωμό του και αν σας πέσει στα πιάτα ημέρας το παϊδάκι γάλακτος στη λαδόκολα με το δεντολίβανο, βουρ.

nfd
nfd

Οι ιδιοκτήτες είναι παιδιά αστέρια και ο Βασίλης που προϊσταται της προσπάθειας ο ιδανικός ξεναγός σας σε όσα σας περιμένουν εκεί. Το μέρος έγινε στέκι από την πρώτη μέρα. Είναι σε γειτονιά παλιά αστική της πόλης που φτάνεις πανεύκολα από παντού και θα το θυμάστε για καιρό. Οι τιμές τους είναι πραγματικά άπαιχτες για αυτό που προσφέρουν και φτάνει καθημερινά από μικρά κτήματα και φάρμες με καράβια από την Κρήτη.

Στον Ακροβάτη προς τιμήν τους δεν καπνίζεις εντός, παρά μόνο στον περιμετρικό χώρο στα παράθυρα, θα πετύχεις πολύ συχνά εξαιρετικά κρητικά live και παρουσιάσεις κρασιών και ρακής και πολλά αναπάντεχα.

*Παπάφη 113,  231 601 4284

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα