Εδώ το φαγητό είναι έξοδος, αγάπη και εμπειρία
Στην Anassa της Σοφούλη το φαγητό είναι έξοδος, είναι αγάπη, είναι εμπειρία. Το βραβείο του στα FNL awards 2016 δικαιώνει το μύθο του.
Υπάρχουν κάποια εστιατόρια που σε κάνουν να νιώθεις ότι επιστρέφεις κάθε φορά στο γιορτινά στρωμένο τραπέζι της μαμάς σου. Που η θαλπωρή, η ομορφιά και η περιποίηση που σου παρέχουν σου ξυπνά εκείνες τις αναμνήσεις που κουβαλάς για πάντα. Εκείνα τα συναισθήματα που γεννά ένα γιορτινό τραπέζι στους συνδαιτυμόνες.
Στην Anassa όλα τα τραπέζια μοιάζουν γιορτινά, γιατί φροντίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια τώρα η Έλενα και ο Νίκος Τζούμας.
Πριν από αυτό είχαν προηγηθεί οι σπουδές τους στο Λονδίνο και η αφοσίωση του Νίκου στην υψηλή τέχνη της γαστρονομίας σε μια σπουδαία σχολή και σε ένα σπουδαίο δάσκαλο. Στη σχολή Le Cordon Bleu του Λονδίνου και με μια θητεία στη συνέχεια, για τέσσερα χρόνια, δίπλα στο διάσημο Γκόρντον Ράμσεϊ στο Boxwood Café του στο Berkeley Hotel και αργότερα στο μαγικό “Maze”. Από κει και πέρα η περιπλάνηση σε κορυφαία εστιατόρια συνεχίστηκε, μέχρι που τα δυο αδέρφια αποφασίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα και να στήσουν ένα ξεχωριστό εστιατόριο. Μαζί τους έρχεται και ένα team ανθρώπων, φίλοι και μάγειρες από διάφορες χώρες, με πολλά προσόντα και ιδέες, που ο συνδυασμός τους γεννά κάτι πραγματικά μοναδικό.
Στο παλιό παραθαλάσσιο σπίτι της οικογένειας, εκεί που τα καλοκαίρια μετουσιώνουν την απόλυτη ιδέα για το απόλυτο καλοκαιρινό εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα και στη συνέχεια στη Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη.
Σε μια από τις πιο γοητευτικές γειτονιές της πόλης, χαμένο ανάμεσα στα πλατάνια του ρέματος Σοφούλη που διασχίζει την περιοχή, το Anassa της Θεσσαλονίκης μοιάζει με ένα υπέροχο αστικό σαλόνι. Η Έλενα βρίσκεται πάντα εκεί για να σε καλωσορίσει και διακριτικά να σε μυήσει στα μυστικά μιας κουζίνας τόσο ξεχωριστής και ο Νίκος, σε έναν διαρκή έρωτα με τα σκεύη και τα υλικά του δημιουργεί μια από τις πιο δημιουργικές, κλασσικές και επίκαιρες κουζίνες της πόλης βραβευμένης άλλωστε και με Χρυσό Σκούφο και μόλις εχθές με ένα από τα FNL Best Restaurant Awards 2016.
Ένας έρωτας που εξελίσσεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ο έρωτας του Νίκου με την κουζίνα, σε τεχνικές, διαδικασίες προετοιμασίας, επιλογή πρώτων υλών και σύνθεση. Μια φλόγα που καίει με την ίδια θέρμη ιεροτελεστικά σχεδόν.
Ξεκινώντας την περιπλάνηση στην κάρτα του συναντά κανείς σαλάτες απολαυστικές και ζουμερές που τις θυμάσαι για καιρό και σε προετοιμάζουν για το παρακάτω. Όπως η κλασική χειμερινή των βραστών λαχανικών με την κρέμα τυριού, τα πράσινα φύλλα με την κολοκύθα και το μέλι, μια άλλη με σπανάκι, μήλο και μους φέτας και πολλές ακόμα λαχταριστές και ολόφρεσκες.
Στα ορεκτικά το άπαιχτο ριζότο κολοκύθας με ξύγαλο Σητείας, τα spring rolls με πάπια και ασιατική σος, το χιώτικο μαστέλο χαμένο μέσα σε ένα τραγανιστό φύλλο αγκαλιά με μαρμελάδα ντομάτας, ένας σούπερ πουρές αγκινάρας Ιερουσαλήμ με κρέμα γραβιέρας και ολόφρεσκιας τρούφας, είναι πιάτα που δεν μπορείς να αντισταθείς.
Στα κυρίως η μεγάλη μάχη τι να αφήσεις έξω καθώς ο σεφ έχει βαλθεί να σε ξελογιάσει. Αρνάκι με ταλιατέλες που εμπλουτίζεται με φουντούκια και ντομάτα μαγειρεμένα μέσα σε λευκό κρασί, ένα νουά σιγομαγειρεμένο σε μεθυστικό Porto, t-bone, ταλιάτα, κρεας ελληνικό, σε εξαιρετικές εκδοχές, θαλασσινές προτάσεις με σουβλάκι θαλασσινών που παντρεύει τον ξιφία, το σολομό και γαρίδα με ριζότο λεμονιού, ένα κατάμαυρο λιγκουίνι με συνοδεία ψαριού ημέρας, καλαμαριού και γαρίδας, ένα ντελικάτο φιλέτο μπακαλιάρου και πολλές ακόμα αποπλανητικές προτάσεις.
Στην Anassa της Σοφούλη το φαγητό είναι έκπληξη, είναι αγάπη, είναι εμπειρία. Είναι κάτι που διηγείσαι για μέρες γιατί απλά το αξίζει.
*Anassa, Σοφούλη 26, Τηλ. 2311821360, FB: Anassa Restaurant