By the cook: Εδώ πρωταγωνιστεί ο μάγειρας
Το όνομα του μαγαζιού είναι εδώ όνομα και πράμα! By the cook
Εικόνες: Άγγελος Τσεκούρας
Τι μπορεί να κάνει ένα εστιατόριο στέκι εκτός από το περιβάλλον; Η αγάπη του μάγειρα του για αυτό που κάνει. Στην περίπτωση του ολοκαίνουριου by the cook η αγάπη του Σπύρου Απταλίδη για τη μαγειρική αγγίζει τα όρια της αφοσίωσης.
Μαθημένος μέσα στις κουζίνες από νωρίς, καθώς η μητέρα του είχε το θρυλικό μεζεδοπωλείο Βρωτός, ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της Θεσσαλονίκης, εξέλιξε το οικογενειακό χάρισμα με ένα έναν εντυπωσιακό τρόπο που διαπιστώνεις από τα πρώτα ακόμα πιάτα. Η καταγωγή από τη Ρωμυλία και την Ξάνθη συναντά τις σύχρονες επιρροές.
Στο ολοκαίνουριο στέκι της οδού Σκρα, με το βιομηχανικό γκρι και τα έργα τέχνης στους τοίχους να επικρατούν και να ορίζουν το σκηνικό το φαγητό είναι το κυρίαρχο στοίχημα. Σε μια εποχή που η γαστρονομία είναι η μοντέρνα αρένα της ευγενικής άμιλας των σεφ, η περίπτωση του νεόκοπου By the Cook γίνεται ένας ισχυρός παίκτης άμα τη αφίξει του.
Μας καλοσώρισε ένα ωραίο πιάτο τριών ειδών μανιταριών με μπαλσάμικο, μέλι και σκόρδο, τα πιο ωραία μανιτάρια που δοκιμάσαμε τελευταία. Ο πειρασμός του Αϊβαρίου μας έκανε να ξεστρατίσουμε προς το σκουμπρί αν και ήρθαμε για κρέας, όπου Αϊβάρι το απαύγασμα της μακεδονίτικης μίξης μελιτζάνας-κόκκινης πιπεριάς μας συνεπήρε, διαλέξαμε μια έξοχη τάρτα με κολοκύθι και φέτα για αντρέ.
Δοκιμάσαμε πανσέτες με πετιμέζι, μπούκοβο και θυμάρι ωραιότατες και ένα χοιρινό στο φούρνο που το λούζει με την πιο ωραία sause bbq που δοκιμάσαμε ποτέ. Λουκούμι.
Όσο θα χειμωνιάζει οι σάλτσες βασισμένες σε λίγο πιο βαριές γεύσεις θα επικρατούν και πιάτα όπως τα μοσχαρίσια μάγουλα, οι πένες με τον καβουρμά του Σαρρή από τη Δράμα θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Η πράσινη σάλτσα κλέβει την παράσταση στο νουά στη σχάρα, και τα μαυρομάτικα φασόλια μπλέκονται ιδανικά με τη ντομάτα, τις ελιές και την πάπρικα βάζοντας ιδέες και για το σπίτι.
Πολλή ενδιαφέρουσα λίστα χύμα επώνυμων κρασιών και ωραία ρακή από τα Χανιά για συνοδεία.
Κλείσαμε με το ξεχωριστό cheese cake με μαρμελάδα νεκταρίνι. Προσκύνημα.
Το όνομα του μαγαζιού είναι εδώ όνομα και πράμα, αφού υποδηλώνει όλη την προσπάθεια του μάγειρα του να επικεντρωθεί στον βασικό λόγο που επισκέπτεται κάποιος ένα εστιατόριο. Το φαγητό. Εύγε.
Ανοίγει κάθε μέρα μεσημέρι βράδυ, πλην Κυριακής και Δευτέρας που οι άνθρωποι ξεκουράζονται τα βράδια.
*By the cook, Σκρά 3, Τ. 2310222392